Από τις 27 Απριλίου η σταδιακή άρση των μέτρων – Ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία

Από τις 27 Απριλίου η σταδιακή άρση των μέτρων – Ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία

«Η ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα ήταν καθολική και στην περίοδο του Πάσχα, σύντομα θα ξεκινήσουμε την μετάβαση σε μία νέα εποχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η καμπύλη της επιδημίας, ανέφερε ακόμη ο κ. Πέτσας δείχνει ότι πάμε καλύτερα από άλλες χώρες, παράλληλα «επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα». 

Τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 27 Απριλίου, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μακρόσυρτη και με βήματα, εξετάζεται σε ποιους τομείς θα αρθούν πρώτα οι περιορισμοί, μπορεί να είναι τα καταστήματα λιανικής και τα καταστήματα εστίασης ή και τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο από επιπλοκές. Η σταδιακή μετάβαση ξεκινά συμβολικά από την Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία.

Την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και θα μιλήσει τόσο για τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα όσο και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σύνοδος Κορυφής: Θα στηρίξουμε τα ευρωομόλογα; 

«Η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση στη Ευρώπη», είπε ακόμη ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι μεθαύριο Πέμπτη οι ηγέτες καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Σήμερα στις 3.45 θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου. Ο κ. Πέτσας δεν απάντησε αν ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο κορονο-ομόλογο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «Αυτό που χρειάζεται να δείχνουν οι ηγεσίες είναι αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσεων. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι θα διαθέσει όποιο ποσό χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να αναζητήσει τον καλύτερο μηχανισμό».

Βαθιά ύφεση το 2020

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας ο κ. Πέτσας είπε ότι «Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο όπλο και διατηρούμε εφεδρείες. Απλώνουμε δίχτυ προστασίας με μέτρα 14 δις και επιπλέον ρευστότητα 10 δις. Παράλληλα η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο των 800 ευρώ ώστε να περιληφθούν κατηγορίες εργαζομένων που είχαν μείνει εκτός.»

Ανακοίνωσε ότι καταβλήθηκε σε 17.000 επιστήμονες οι προκαταβολή των 400 ευρώ από το πρόγραμμα κατάρτισης. Για την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η Βουλή για να ενημερώσει». Σημείωσε σκωπτικά ότι «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε από προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και συνέχισε με εκπτώσεις και ερώτηση στον πρωθυπουργό».

Τέλος ανέφερε ότι το 2020 θα είναι μία χρονιά βαθιάς ύφεσης -αν και δεν απάντησε ποιο είναι μέχρι στιγμής το κόστος- και θα ακολουθήσει μία χρονιά ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης.

«Όχι» σε υποκατώτατο μισθό 

Ο κ. Πέτσας απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθιέρωσης υποκατώτατου μισθού, ενώ συνολικότερα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι τα έκτακτα μέτρα θα αρθούν με το πέρας της έκτακτης περιόδου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter