Από το κόμμα Βαρουφάκη… αρχίζουν τα όργανα της πολιτικής ρευστότητας

Από το κόμμα Βαρουφάκη… αρχίζουν τα όργανα της πολιτικής ρευστότητας
Η νέα αποχώρηση από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή τη φορά, εκλεγμένης βουλευτού, προκαλεί συνειρμούς για την απαρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας διεργασιών που έχουν την αντανάκλασή τους στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και μέσα στο πλαίσιο των επιπτώσεων στη χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η ανεξαρτητοποίηση έρχεται να προστεθεί σε ένα περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας, όπου καλά κρατεί η ασταμάτηση εκλογολογία, παρά τις πρωθυπουργικές διαψεύσεις, αλλά και η σεναριολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ακόμα πιο ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα (που διογκώνει την πόλωση υπέρ των πιο μεγάλων κομμάτων). Όποια κι αν είναι η επόμενη μέρα για την πολιτική πορεία της Αγγελικής Αδαμοπούλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να συσχετίζεται και με την αποχώρηση από το ΜέΡΑ25 της υποψήφιας βουλευτού Α΄Αθήνας στις εκλογές του 2019, Μαρία Μποτονάκη, πρώην τομεάρχη Δικαιοσύνης. Μόλις πριν από δεκαπέντε ημέρες, η Μαρία Μποτονάκη είχε καταγγείλει, σε επιστολή της στην «Αυγή», τον τρόπο του πολιτεύεσθαι του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη που, όπως σημείωνε,  “στήνει συνέδρια-παρωδίες” και διαμορφώνει συνθήκες καταπάτησης δημοκρατικών διαδικασιών/
Πάντως, εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για το ΜέΡΑ25 η κατάσταση που διαμορφώνεται και υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του. Αλλωστε, πριν από ένα χρόνο  αποχώρησε η βουλευτής  Β΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία κράτησε την έδρα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση- ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου έγινε την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ  κατηγορεί για καταστάσεις νεποτισμού και οικογενειοκρατίας το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, που πλέον μένει με επτά βουλευτές.
Η Αγγελική Αδαμοπούλου που είχε εκλεγεί το 2019 στην Α΄Αθήνας με το ΜέΡΑ25  γνωστοποίησε με επιστολή της (8.3.2022) προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα την πρόθεσή της  να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 και να ανεξαρτητοποιηθεί. Ουσιαστικά αποχωρεί εκτοξεύοντας πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο κατηγορεί (χωρίς να τον κατονομάζει), ότι  έχει μετατρέψει το κόμμα σε «μια κλειστή λέσχη εκλεκτών».
Ωστόσο, δηκτική ήταν  η απάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αφήνει σαφείς αιχμές για …εκλογική επιλογή της πρώην βουλευτού του, αφήνοντας να διαφανεί ότι οδεύει προς άλλο κόμμα. Υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν την Αγγελική Αδαμοπούλου να έχει αναπτύξει στενές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ιδιαίτερα μετά την κοινοβουλευτική της περιπέτεια , τον Νοέμβριο του 2020, και τις κατηγορίες που της απηύθυνε η Ενωση  Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. της Κεντρικής Μακεδονίας επειδή είχε αναφερθεί απαξιωτικά για τα αστυνομικά όργανα , όπως έλεγαν,  αφήνοντας αιχμές για το ρόλο τους σε διάλυση διαδηλώσεων.  Μάλιστα, ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ψήφισαν   για την άρση της ασυλίας της, όταν ετέθη το θέμα τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά την στήριξαν ακόμα και με ονομαστική αναφορά στην περίπτωσή της  συνδέοντας την περίπτωση της με την προκαταρκτική εξέταση που είχε αναγγελθεί για τη στάση που είχαν κρατήσει οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) για τις εκδηλώσεις μνήμης από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρει στην επιστολή της ότι το ΜΈΡΑ25 εμφανίζει «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών και αντιφάσκει εντελώς, τόσο προς τις καταστατικές του αρχές όσο και προς το προσωπικό και πολιτικό μου αξιακό σύστημα. Εν ολίγοις, η αλλοτρίωση του ΜέΡΑ25 στον ίδιο του τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα και η ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας με έχουν αποξενώσει εντελώς από καιρό».  Είναι αξιοσημείωτο ότι και η Μαρία Μποτονάκη  έκρινε μεταξύ άλλων ότι το ΜέΡΑ25 εξελίσσεται σε  «ένα συστημικό κόμμα στην Βουλή, που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών  εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας», όπως σημείωνε σε δήλωσή της στην avgi.gr.

Έχει πολιτικό ενδιαφέρον και ενδεχομένως να σκιαγραφεί μελλοντικές εξελίξεις ο τρόπος που τοποθετήθηκε επί του ζητήματος της πρόσφατης ανεξαρτητοποίησης της ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος στην Αγγελική Αδαμοπούλου σημειώνει με tweet (8.3.2022): «Με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα… τώρα που μύρισαν εκλογές. Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα».

Αργά το απόγευμα της Τρίτης (8.3.2022) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25. Σε αυτή αναφέρουν τα εξής: «Με λύπη μας ενημερωθήκαμε σήμερα δια του προέδρου της Βουλής ότι η βουλεύτρια Α’ Αθήνας του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου αποχώρησε από την ΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της. Κατανοούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι μέλος του ΜέΡΑ25, ενός κόμματος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις στην Ολιγαρχία, ενός κόμματος που δεν επιτρέπει τον καριερισμό και τις όποιες ατομικές φιλοδοξίες. Σε αυτή τη συγκυρία της διάχυτης εκλογολογίας, η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου είναι προφανής. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο επόμενο κόμμα της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter