Από το Predator στην «ομάδα Jorge» η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Από το Predator στην «ομάδα Jorge» η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ερμαιο κατασκοπευτικών δικτύων. Μετά τις παρακολουθήσεις ήρθε και η αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση. Οπως φαίνεται, η Ελλάδα στην περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κέντρο δράσης ισραηλινών ομάδων οι οποίες δρουν εν κρυπτώ, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά για όσα ήρθαν στο προσκήνιο πριν από μερικές ημέρες δεν χωρούν πολλές αμφιβολίες: η Ελλάδα είναι πλέον πεδίο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων με άγνωστο μέχρι στιγμής βάθος.

Μετά τη σωρεία αποκαλύψεων αναφορικά με τις παρακολουθήσεις προσώπων του πλέον υψηλού ενδιαφέροντος, που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση των ίδιων αλλά και των θεσμών που εκπροσωπούν, ήρθαν νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι στην Ελλάδα ενδεχομένως δρα ένας ψηφιακός στρατός που στόχο έχει να επηρεάσει τεράστιο αριθμό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ενας στρατός παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ο οποίος είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή αν δρα ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η νοσηρή πραγματικότητα. Κι όμως, παρά τη σωρεία αποκαλύψεων που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δείχνει απρόθυμη να ερευνηθούν επί της ουσίας οι υποθέσεις, αλλά επιμένει να απαντά με μισόλογα και ψέματα. Γιατί άραγε;

«Μυστική ανάμειξη στις εκλογές»

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά. Η αποκάλυψη προήλθε από έρευνα της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής κοινοπραξίας η οποία έχει οργανωθεί από τη γαλλική ΜΚΟ Forbidden Stories και στην οποία συμμετέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στην Ευρώπη: «The Guardian», «Le Monde», «Der Spiegel», «El País» και «Haaretz». Βάσει όσων αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους της κοινοπραξίας, ομάδα Ισραηλινών εργολάβων ισχυρίστηκε ότι έχει χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας χάκινγκ, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η ομάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χάναν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge». Η ομάδα του, η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία «ομάδα Jorge», φαίνεται ότι έχει εργαστεί κρυφά προκειμένου να επηρεάσει εκλογικές διαδικασίες σε δεκάδες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με όσα καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian», η «ομάδα Jorge» διαχειρίζεται «μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει μυστική ανάμειξη στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες».

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Ταλ Χάναν στους δημοσιογράφους της κοινοπραξίας, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους πελάτες, «οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως “μαύρες επιχειρήσεις”, ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη». Μια από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας του «Jorge» είναι «ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram και YouTube».

«Εχουμε ομάδα στην Ελλάδα»

Ενας ψηφιακός στρατός που για χάρη οποιουδήποτε πελάτη μπορεί να αγοράσει τις ακριβές υπηρεσίες του επηρεάζει ένα τεράστιο κομμάτι χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω εκατοντάδων στοχευμένων προς κάποια κατεύθυνση μηνυμάτων. Ενας ψηφιακός στρατός, ο οποίος ενδεχομένως δρα αυτήν τη στιγμή και στην Ελλάδα.

Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Ταλ Χάναν στους «μυστικούς» δημοσιογράφους, «τώρα συμμετέχουμε σε μια εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Εχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… Ακολουθήστε τις ενδείξεις. (Εχουμε ολοκληρώσει) 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς».

Η διαφαινόμενη δράση της «ομάδας Jorge» στην Ελλάδα προκαλεί αγωνιώδη ερωτήματα αναφορικά με τη δράση αυτών των ισραηλινών κατασκοπευτικών δικτύων. Τα όσα αποκαλύφθηκαν από τη δημοσιογραφική κοινοπραξία καθιστούν τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα εφόσον συνυπολογιστεί ένα δημοσίευμα του Documento τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ισραηλινή ομάδα της Intellexa

Τότε το Documento είχε αποκαλύψει τα ονόματα των Ισραηλινών υπαλλήλων της εταιρείας Intellexa, η οποία εμπορεύτηκε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, μέσω του οποίου παρακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και ανώτατοι στρατιωτικοί.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος –όπως και ο Ταλ Χάναν– έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό ως διοικητής του ειδικού τμήματος κυβερνοπολέμου Unit 81. Πρόκειται για μονάδα που αποτελείται από βετεράνους της μυστικής τεχνολογικής μεραρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Οπως αποκάλυψε τότε το Documento, στην ίδια μονάδα έχει υπηρετήσει ως λοχαγός ακόμη ένας εργαζόμενος της Intellexa, ο Ερέζ Οφίρ.

Ως διαχειρίστρια της Intellexa εμφανιζόταν η πρώην σύζυγος του Ταλ Ντίλιαν Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, ενώ το στήσιμο του δικτύου «αναλαμβάνουν η Εϊμαν Σεμάνα και ο Ισαάκ Ρούντι… Για την οργάνωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήματος Predator φτάνουν στην Ελλάδα το 2020 ο Μπαρί Λαβί Γιάρντεν και τον Ιούλιο του 2021 ο Ερεζ Οφί». Παράλληλα, για την Intellexa στην Ελλάδα εργάζονται κι άλλοι Ισραηλινοί και συγκεκριμένα «οι Norich Ofer, Hayot Roey, Veiner Amir Hay, Hetzroni Eitan Shmul», ενώ ο πυρήνας της εταιρείας περιλάμβανε ακόμη δώδεκα Ελληνες.

Κοινή πορεία ΝΔ και ΔΗΣΥ

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού φαίνεται ότι υπήρχε κοινή πρακτική της ΝΔ με τον ΔΗΣΥ στην Κύπρο αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Οπως έχει εδώ και καιρό αποκαλύψει το Documento, το κατασκοπευτικό δίκτυο που έφερε τo Predator στην Ελλάδα μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η τελευταία αποκάλυψη αναφορικά με τη δράση της ομάδας του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο και τη σχέση της με τον ΔΗΣΥ ήρθε πριν από μερικές ημέρες από την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Αποκάλυψε email –έχει ήδη τεθεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής PEGA– το οποίο στάλθηκε από τον τότε ιδιοκτήτη της εταιρείας WS WiSpear Ταλ Ντίλιαν στην ιδιαιτέρα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το επίμαχο email στάλθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019 από υπάλληλο του Ταλ Ντίλιαν ο οποίος ζητούσε παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας της WS WiSpear με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του Ντίλιαν ζητούσε από τη γραμματέα του Αβ. Νεοφύτου να μεσολαβήσει προκειμένου να έρθει σε επαφή λειτουργός του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας με την κυπριακή υπηρεσία Εμπορίου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ελλάδα αφού, όπως αποκαλύφθηκε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή, έδωσε στη βρετανική εταιρεία Signum Intelligence Ltd άδεια εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής κοινοπραξίας ήταν για ακόμη μια φορά –όπως και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που συνδέονται εμφανώς με το Μέγαρο Μαξίμου– κάτι παραπάνω από… χλιαρή. Ηταν ύποπτη. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων αναφορικά με τις επίμαχες αποκαλύψεις ότι «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα που να κάνει τέτοια δουλειά στην ελληνική κοινωνία… Είναι αδιανόητο και εντελώς εκτός κάθε λογικής και κάθε πραγματικότητας να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί που υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσουν τη βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, αντί να απαντήσει στην ουσία των αποκαλύψεων απάντησε σε ερώτημα που δεν υπονοήθηκε από τα επίμαχα δημοσιεύματα: επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση σχολίασε ότι στόχος της είναι να προκαλέσει «υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος». Ναι, μόνο που κανείς δεν υποστήριξε πως θα υπάρξει κάποια νοθεία στην εκλογική διαδικασία, αλλά ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεάζονται οι ψηφοφόροι. Κάτι που, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ. Οικονόμου, δεν απασχολεί την κυβέρνηση, αφού δεν υπήρξε δέσμευση πως θα υπάρξει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες η κυβέρνηση θα θελήσει να κάνει τα πάντα για να διαπιστώσει πως δεν ισχύουν; Στη σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αυτονόητο…

Προσωπικά δεδομένα και πληρωμένες διαφημίσεις

Τα πράγματα γίνονται όμως ακόμη χειρότερα. Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί –και από ΜΜΕ εγνωσμένης αξίας όπως το Politico και η Deutsche Welle–, η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία έφερε στην Ελλάδα την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Palantir, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ως μια από «τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες στον κόσμο». Η Palantir, που συνεργαζόταν με την αμαρτωλή Cambridge Analytica, ειδικεύεται στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, προφανώς με την πρόφαση των επιστημονικών συμπερασμάτων. Η Palantir, η οποία στην αρχική της φάση χρηματοδοτήθηκε από τη CIA, υπέγραψε σύμβαση το 2020 με την ελληνική κυβέρνηση –ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να ανέλαβε προσωπικά τις σχέσεις με την εταιρεία– προκειμένου ένα λογισμικό της να καταγράφει την εξάπλωση του ιού και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα των ασθενών.

Υπάρχει και συνέχεια. Το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε σύμβαση το 2021 με την εταιρεία Cisco και πάλι με αφορμή την πανδημία. Αυτήν τη φορά με αφορμή την τηλεκπαίδευση των μαθητών αποκαλύφθηκε πως το υπουργείο Παιδείας έδωσε στην εταιρεία τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών. Σύμφωνα με την επίμαχη σύμβαση, βάσει σχετικού δημοσιεύματος του news247.gr διαφαινόταν ότι η εταιρεία κατέχει μεταδεδομένα με μεγάλη σημασία καθώς όποιος τα κατέχει μπορεί να προσδιορίζει συμπεριφορές και προτιμήσεις. Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα πως η κατοχή τέτοιου είδους προσωπικών δεδομένων από αυτές τις εταιρείες –ή και άλλες– μπορεί να παραδοθεί σε κάποιο δίκτυο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ψυχολογικό προφίλ πολιτών. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Και κάτι ακόμη αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: το Documento έχει αποκαλύψει από το 2019 –πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις– ότι υπήρξαν ιστοσελίδες πολύ χαμηλής αναγνωσιμότητας οι οποίες πλήρωσαν τεράστια ποσά προκειμένου να διαφημίσουν άρθρα τους, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ενώ λοιπόν η ΝΔ είναι από τα πρώτα κόμματα πανευρωπαϊκά στα ποσά που δίνει –επισήμως– προκειμένου να διαφημιστεί στις δημοφιλέστερες ψηφιακές πλατφόρμες, προωθούνταν πανάκριβα δημοσιεύματα από ιστοσελίδες με μηδαμινή επισκεψιμότητα. Επομένως τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι ήταν η ίδια η ΝΔ αυτή που πλήρωσε τις διαφημίσεις τέτοιου είδους άρθρων μέσω μιας κρυφής πολιτικής διαδικτυακής καμπάνιας;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter