Από τον Σαίξπηρ στους νέους δρόμους του μεταξιού

Από τον Σαίξπηρ στους νέους δρόμους του μεταξιού

Δεκατρείς προτάσεις εξαιρετικών non-fiction βιβλίων που μόλις κυκλοφόρησαν στα βιβλιοπωλεία.

Από τις «Διαλέξεις και ομιλίες» του Αλμπέρ Καμύ μέχρι τις δημόσιες ομιλίες και διαλέξεις της Σουζάνας Αντωνακάκη για την αρχιτεκτονική στην καθημερινότητά μας, αλλά και την κορυφαία μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ για τον Σαίξπηρ.

Οι νέοι δρόμοι του μεταξιού
Πίτερ Φράνκοπαν

Ο Πίτερ Φράνκοπαν, καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελετά τον ρόλο που έχουν οι χώρες των δρόμων του μεταξιού στην παγκόσμια πολιτική και κοινωνική σκηνή. Οι αποφάσεις που έχουν βαρύτητα στον σημερινό κόσμο δεν λαμβάνονται στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο ή στη Ρώμη, όπως συνέβαινε πριν από εκατό χρόνια, αλλά στο Πεκίνο και στη Μόσχα, στην Τεχεράνη και στο Ριάντ, στο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, στην Καμπούλ και στις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν περιοχές του Αφγανιστάν, στην Αγκυρα, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ, κάτι που τα πρωτοσέλιδα των δυτικών εφημερίδων φαίνεται ακόμη να αγνοούν. Μτφρ. Μενέλαος Αστερίου.

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αλεξάνδρεια
ΣΕΛ.: 296
ΤΙΜΗ: €22,15

Σαίξπηρ. Η επινόηση του ανθρώπινου
Χάρολντ Μπλουμ

«Στον Σαίξπηρ οι χαρακτήρες δεν αποκαλύπτονται απλώς, παρά ξετυλίγονται, επειδή ανακαλύπτουν εκ νέου τον εαυτό τους. Ενίοτε αυτό συμβαίνει γιατί φαίνεται σαν να “κρυφακούν” τους εαυτούς τους να μιλάνε – είτε μονολογώντας είτε συζητώντας με άλλους. Αυτός είν’ ο δρόμος για την αυθυπαρξία τους» γράφει ο Χαρολντ Μπλουμ. Μέσα από τον Ιάγο, τον Αμλετ, την Ιουλιέτα και τους άλλους μοναδικούς χαρακτήρες του Σαίξπηρ ο κορυφαίος Αμερικανός κριτικός ρίχνει φως στον δημιουργό και τον αναδεικνύει ως κεντρικό δραματουργό και συγγραφέα του δυτικού πολιτισμού, δημιουργό της ανθρώπινης φύσης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Απόδοση: Αρης Μπερλής, Θέμελης Γλυνάτσης, Απόδοση – εισαγωγή – σχόλια: Ηρκος Ρ. Αποστολίδης.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Gutenberg
ΣΕΛ.: 991
ΤΙΜΗ: €45,00, €60,00 (πανόδετη έκδοση)

Εις μνήμην. Νίκος Καραντηνός
Εύα Νικολαΐδου

Ο Νίκος Καραντηνός αγωνίστηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και δούλεψε στον παράνομο Τύπο της νεολαίας στην Κατοχή ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα εργάστηκε ως αρχισυντάκτης της «Νέας Γενιάς» και ως εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ γνώρισε διώξεις, στρατοδικείο και εξορία. Η Εύα Νικολαΐδου στο βιβλίο της συνδέει μνήμες, αφηγήσεις, νοσταλγία και γεγονότα της πολυσήμαντης δράσης του. Οπως αναφέρει, ο Νίκος Καραντηνός υπήρξε «ένας κομμουνιστής δημοσιογράφος που υπηρετούσε την πρόοδο σαν κάτι το αυτονόητο. Που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι, ακόμη κι όταν βρέθηκε στη δίνη συγκλονιστικών ταραχών της χώρας μας».

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονη Εποχή
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €9,00

Αρχιτεκτονική ποιητική. Κείμενα 1959-2019
Σουζάνα Αντωνακάκη

Υπήρξε η πιο γνωστή Ελληνίδα αρχιτέκτονας της γενιάς της, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Στον τόμο που μόλις κυκλοφόρησε συγκεντρώνονται κείμενα από δημόσιες ομιλίες και διαλέξεις των έξι δεκαετιών κατά τις οποίες η Μαρία Σουζάνα Κολοκυθά-Αντωνακάκη (1935–2020) είχε ενεργή παρουσία στην αρχιτεκτονική σκηνή. Τα κείμενά της αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα όπως η ποιητική σύλληψη του κτισμένου περιβάλλοντος της καθημερινότητάς μας, η σημασία των ορίων, της κίνησης και των μεταβάσεων στην αρχιτεκτονική, η χρήση του χρώματος στην αρχιτεκτονική και την πόλη, η θεατρικότητα και η κατοίκηση, οι σχέσεις χρόνου και χώρου στην αρχιτεκτονική.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΣΕΛ.: 584
ΤΙΜΗ: €35,00

Η πολυθεΐα των αξιών στην πανδημία. Πολιτική και επιστημολογία ενός ιού
Γιάννης Κτενάς

Ο Γιάννης Κτενάς, διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας του Παντείου, μελετά τη σύγκρουση αξιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναφέρεται στις πολεμικές που αναπτύχθηκαν κατά την εποχή της Covid και στην ασυνεννοησία που επικράτησε στον δημόσιο διάλογο. Η ελευθερία της μετακίνησης και της συνάθροισης συγκρουόταν με την (αυτο)προστασία της υγείας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος προσέκρουε στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τα πιο ευάλωτα υποκείμενα. Ο συγγραφέας συνομιλεί με το έργο στοχαστών όπως ο Καντ, η Aρεντ, ο Aντόρνο και ο Καστοριάδης και υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε κριτήρια με βάση τα οποία να μπορούμε να ελέγξουμε τόσο τις επιστημονικές όσο και τις ηθικοπολιτικές στάσεις και απόψεις των υποκειμένων, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό ένα χώρο διαβούλευσης, ορθολογικής επιχειρηματολογίας και πολιτικής διαμάχης.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πόλις
ΣΕΛ.: 168
ΤΙΜΗ: €16,00

Αριστερά, κάποτε…
Ολγα Μπακομάρου

Η Ολγα Μπακομάρου για δεκαετίες άφησε βαθύ αποτύπωμα στον χώρο της δημοσιογραφίας με την ικανότητά της να ξεκλειδώνει τους συνομιλητές της. Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε συγκεντρώνονται 17 συνεντεύξεις με πρόσωπα της «παλιάς» Αριστεράς, που αγωνίστηκαν για τις ιδέες τους και το πλήρωσαν με διωγμούς – κυνηγητό, αποκλεισμούς, εξορίες, φυλακές. Μεταξύ αυτών οι Μανώλης Γλέζος, Ηλίας Ηλιού, Μίκης Θεοδωράκης, Ανδρέας Λεντάκης, Αλέκα Παπαρήγα, Ελλη Παππά, Λεωνίδας Κύρκος, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αρμός
ΣΕΛ.: 248
ΤΙΜΗ: €16,50

Γεωγραφία της Ελλάδας
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Πριν από τρία χρόνια εμφανίστηκε στο Facebook η σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», η οποία παρά την αρχική εκτίμηση του δημιουργού της σχετικά με το κοινό που ενδιαφέρεται για τη γεωγραφία, εξελίχθηκε σε εξαιρετικά δημοφιλή – σήμερα αριθμεί 300 χιλιάδες ακολούθους. Σύντομα εκδόθηκε και μια σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα, η οποία επίσης έγινε αμέσως αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό για τον τρόπο που προσεγγίζει τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι ο τομέας της γεωγραφίας είναι πολύ περισσότερα από βαρετές λίστες με νούμερα και ονόματα πόλεων. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της σειράς, το οποίο αφορά τη γεωγραφία της Ελλάδας, με εικονογράφηση της Ναταλίας Μαυρωτά.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 256
ΤΙΜΗ: €22,20

Στον δρόμο προς την ουτοπία – Η οικονομική ιστορία του 20ού αιώνα
Τζέιμς Μπράντφορντ ντε Λονγκ

Ο Τζέιμς Μπράντφορντ ντε Λονγκ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϊ). Επί προεδρίας Κλίντον κατείχε σημαντική θέση στο υπουργείο Οικονομικών. Στο βιβλίο του επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ενώ από τον 20ό αιώνα οι κοινωνίες ευημερούν οικονομικά σε σύγκριση με άλλες εποχές, ο κόσμος εξακολουθεί να απειλείται από σοβαρές κρίσεις, όπως η οικονομική ύφεση, η ανισότητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Ντε Λονγκ καταδεικνύει μέσα από το έργο του ότι η οικονομία της αγοράς δεν αρκεί για την ουσιαστική ευημερία: χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και τολμηρή, ευέλικτη και ικανή κυβερνητική διαχείριση. Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος.

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο
ΣΕΛ.: 616
ΤΙΜΗ: €24,40

Πώς να διαβάζουμε λογοτεχνία
Τέρι Ιγκλτον

Ο Τέρι Ιγκλτον, διακεκριμένος καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και από τους επιφανέστερους κριτικούς της λογοτεχνίας και θεωρητικούς της κουλτούρας παγκοσμίως, προτείνει μέσα από 33 κείμενα τρόπους να διαβάζουμε λογοτεχνία με μεγαλύτερη οξυδέρκεια και να αντλούμε περισσότερη απόλαυση από την ανάγνωση. Ο συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον του στη λογοτεχνική μορφή και τεχνική και επιχειρεί να φωτίσει ποικίλες όψεις του λογοτεχνικού φαινομένου, ενώ καταθέτει σκέψεις για συγγραφείς καθώς και λογοτεχνικά ρεύματα. Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά.

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.: 304
ΤΙΜΗ: €15,90

Οι ιδρυτές
Τζίμι Σόνι

Ο βραβευμένος συγγραφέας και βιογράφος Τζίμι Σόνι διερευνά την ομάδα των ιδρυτών της PayPal, καθώς εκείνοι και οι παλαιότεροι υπάλληλοί τους θεωρούνται από τα πιο ισχυρά δίκτυα της τεχνολογικής βιομηχανίας. Από τότε που έφυγαν από την PayPal έχουν δημιουργήσει, χρηματοδοτήσει ή εργαστεί ως σύμβουλοι σε κορυφαίες εταιρείες της εποχής μας, μεταξύ των οποίων οι Tesla, Facebook, YouTube, SpaceX, Yelp, Palantir και LinkedIn. Ενα χρονικό για μια σπάνια συνάντηση μεγάλων ταλέντων, των οποίων η συνεργασία άλλαξε τον κόσμο. Μετάφραση Χρήστος Μπαρουξής.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψυχογιός
ΣΕΛ.: 600
ΤΙΜΗ: €23,30

Φωνές των χαμένων παιδιών της Ελλάδας
Μαρία Καρδαρά (επιμέλεια)

Η Μαρία Καρδαρά συγκεντρώνει συγκλονιστικές μαρτυρίες από τα «χαμένα παιδιά», δηλαδή τα παιδιά από την Ελλάδα που στο πρώτο μεταπολεμικό κύμα υιοθετήθηκαν μαζικά διακρατικά και τα οποία ακόμη και σήμερα αναζητούν την ταυτότητα και τη βιολογική τους οικογένεια. Η ίδια είναι ένα από αυτά τα παιδιά. «Τα ξεχασμένα παιδιά της Ελλάδας ορθώνουν τη φωνή τους και μιλούν με τρομακτική ειλικρίνεια για το ζήτημα του ξεριζωμού, της αμφισβήτησης του ίδιου τους του εαυτού, τη χαρά και τον πόνο» λέει η Γκόντα Φαν Στιν, καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα», στο οποίο θίγεται το ζήτημα των υιοθεσιών αυτών. Μετάφραση: Μυρτώ-Ζωή Ρηγοπούλου.

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ποταμός
ΣΕΛ.: 288
ΤΙΜΗ: €17,01

Διαλέξεις και ομιλίες (1937-1958)
Αλμπέρ Καμύ

Τριάντα τρία κείμενα από δημόσιες παρεμβάσεις του Αλμπέρ Καμύ συγκεντρώνονται στον τόμο. Ο νομπελίστας συγγραφέας τοποθετείται στο επίκεντρο του παραλόγου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τόσο την κοινή μας μοίρα όσο και την ατομική ελευθερία του καθενός. Παράλληλα, θίγει την εσφαλμένη χρήση των λέξεων και την υπερβολή των ιδεών που μεταμόρφωσαν τον άνθρωπο σε λύκο για τον ίδιο του τον εαυτό. «Διότι εάν τίποτε δεν είναι αλήθεια ή ψέμα, εάν τίποτε δεν είναι καλό ή κακό και εάν η μόνη αξία είναι η αποτελεσματικότητα, τότε ο κανόνας θα είναι ότι οφείλεις να αποδείξεις πως είσαι ο πιο αποτελεσματικός, δηλαδή ο πιο ισχυρός. Ο κόσμος δεν είναι πλέον μοιρασμένος σε ανθρώπους δίκαιους και άδικους, αλλά σε αφέντες και δούλους» σημειώνει. Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη
ΣΕΛ.: 336
ΤΙΜΗ: €18,00

Πρόθεση
Γκ.Ε.Μ. Ανσκομπ

Η «Πρόθεση» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957 και θεωρείται από τα αριστουργήματα της αγγλόφωνης φιλοσοφίας του 20ού αιώνα. Το βιβλίο της φιλοσόφου, η οποία υπήρξε εξέχουσα μορφή του αναλυτικού θωμισµού, µέλος του Κολεγίου Σόμερβιλ της Οξφόρδης και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιχειρεί να δείξει λεπτομερώς ότι η φυσική και ευρέως αποδεκτή εικόνα για το τι εννοούμε όταν μιλάμε για την πρόθεση δημιουργεί άλυτα προβλήματα και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η πρώτη ελληνική μετάφραση του έργου της Ανσκομπ έγινε από δύο καταξιωμένους καθηγητές Φιλοσοφίας, την Ευγενία Μυλωνάκη και τον Κωνσταντίνο Σάνδη.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΣΕΛ.: 208
ΤΙΜH: €18,00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter