Από τους δήμους ξεκινά η… προεκλογική καμπάνια για την επόμενη μέρα

Από τους δήμους ξεκινά η… προεκλογική καμπάνια για την επόμενη μέρα

Η χρηματοδοτική κάνουλα που ανοίγει, μέσω δήμων και περιφερειών, ενισχύει τις πολιτικές εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλλιεργεί το έδαφος για εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού κοπάσει η υγειονομική κρίση από την πανδημία με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προσφυγής στις εκλογές. 

Το Μαξίμου χρησιμοποιεί τους δήμους σαν όχημα για το πολιτικό σχέδιο της επόμενης μέρας, με την προοπτική 40.000 θέσεων εργασίας με, εννοείται, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ουσιαστικά για ανακύκλωση της ανεργίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θρέφει και την προσδοκία για οικονομική ανάταση μέσω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι αυτό δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας στην παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων και δανείων για έργα, υποδομές, ψηφιακή αναβάθμιση αλλά και δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας σε Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, Συνδέσμους Δήμων και νομικά τους πρόσωπα. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε και φιοριτούρες με εντυπωσιακές εξάρσεις σε απευθείας μετάδοση το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εξύμνηση των αόκνων προσπαθειών της κυβέρνησης επενδύθηκε από την ανταλλαγή συγχαρητηρίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης συνεχάρη το υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ αναδείχθηκε η αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Τα περί ανασχηματισμού και η βαθμολόγηση υπουργών είναι μέσα στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας…

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος επέλεξε να δώσει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Η ονοματοδοσία παραπέμπει σε μια εμβληματικής προσωπικότητα με οραματικό χαρακτήρα (Sui generis) για την αυτοδιοίκηση αλλά και ευρύτερα για τη χώρα, με σοσιαλδημοκρατικές αναφορές σε σύνδεση πάντα με το κοινωνικό κέντρο. Υπό μία έννοια, πέρα από τη δύναμη που εκπέμπει το όνομα του Αντώνη Τρίτση, η επιλογή εμπεριέχει το κυβερνητικό άνοιγμα , στο πλαίσιο και της συναίνεσης για εθνικό σκοπό, προς το Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε, στην τοπική αυτοδιοίκηση διατηρούν την ισχύ τους δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ και προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα, όπως είπε, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκινά με χρηματοδότηση 2,5 δις ευρώ από το Ταμείο των Παρακαταθηκών και Δανειών και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που συμμετέχει με 1, 5 δις ευρώ. Εφόσον επιτευχθεί απορροφητικότητα των κονδυλίων θα εξελιχθεί με νέα χρηματοδότηση ύψους 1,5 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή αναπτυξιακού δανείου και θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης . Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και στόχο έχει «να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης».

Στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνεται η απόκτηση εξοπλισμού για αντιμετώπιση του κορονοϊού, έργα υποδομών με έμφαση σε αντιπλημμυρικά, αλλά και η ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών . Επίσης στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των έργων από το προηγούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτά δεν έχουν περάσει σε ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται ότι το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης θα διαρκέσει έως το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στην ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου 2020 οριζόταν (άρθρο44) ότι για τις δράσεις και έργα του αναπτυξιακού προγράμματος, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι Σύνδεσμοι Δήμων και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δύνανται να συνομολογούν δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εξυπηρέτηση των δανείων και η κάλυψη κάθε είδους εξόδων και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους γίνονται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έτσι, έρχεται η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών , με την οποία εξειδικεύονται άξονες προτεραιότητας και καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων φορέων, η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων ένταξης και αξιολόγησής τους, η διαδικασία υποβολής αιτημάτων της έκτακτης χρηματοδότησης κλπ. Χρειάζεται πάντα εξειδίκευση για τον τρόπο ελέγχου της πορείας εκτέλεσης των έργων, για τους όρους χορήγησης και τον τρόπο απόδοσης του προϊόντος των δανείων, και η διαδικασία για την αποπληρωμή των δανείων…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter