Απόδειξη αποτυχίας με ΦΠΑ ρουφιανιάς

Απόδειξη αποτυχίας με ΦΠΑ ρουφιανιάς

Εκείνο που συνδέει τον Θουκυδίδη με τον Οργουελ, παρά τους αιώνες που τους χωρίζουν, είναι η χρήση των λέξεων. Η διαφορά τους είναι ότι η αλλοίωση του νοήματος για τον ιστορικό αφορά κυρίως τις πολεμικές περιόδους, ενώ για τον συγγραφέα του «1984» αποτελεί μόνιμο εργαλείο της αυταρχικής εξουσίας.

Ετσι, τα καινούργια «δωράκια» της κυβέρνησης στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας βαφτίστηκαν προστασία των εργαζομένων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Με μερικά εκατομμύρια εξαγοράζεται η σιωπή αναφορικά με το πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών όπου αναφέρονται ρητά οι ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ιδια μουγγαμάρα απαιτείται και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν νόμιμες επισύνδεσεις, αφού 50 τηλέφωνα παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από το Predator και την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός ωστόσο έκανε αυτό που συμβουλεύει τους αντιπάλους του: άλλαξε τροπάριο. Ενώ μέχρι τώρα συμπεριλαμβανόταν στη δημοσκοπική κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ», τώρα ανεμίζει το φλάμπουρο του 41% και το θέμα λήγει. Εξάλλου έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Να προχωρήσει, π.χ., στην αποκομματικοποίηση του κράτους και την ίδρυση νέων ιδιωτικών θεσμών όπως της ρουφιανιάς και της τοκογλυφίας.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μάθαμε ότι όπως υπάρχουν καλές και κακές βόμβες ανάλογα με το ποιος τις ρίχνει, έτσι και για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχουν καλοί και κακοί φόροι. Κακοί του Κατρούγκαλου, καλοί του Χατζηδάκη. Πίσω όμως από την κρυφή ατζέντα, που για ευνόητους λόγους δεν φανερώθηκε προεκλογικά, έχουμε ομολογία αποτυχίας. Αφού διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν συνέδεσαν τα POS με τις εφορίες επί πέντε χρόνια, ανέθεσαν άλλη μια φορά στους πολίτες να κάνουν τους φοροεισπράκτορες. Δεν θα φοράνε βέβαια την κουκούλα του Αρτέμη Μάτσα, γιατί θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα. Με όχημα λοιπόν τον κοινωνικό αυτοματισμό θα επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν μας διευκρίνισαν όμως πόσο θα είναι το μπόνους στην περίπτωση

Αφού διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν συνέδεσαν τα POS με τις εφορίες επί πέντε χρόνια, ανέθεσαν άλλη μια φορά στους πολίτες να κάνουν τους φοροεισπράκτορες που κάποιος πολίτης καταγγείλει τα funds. Με τον νόμο 3156/2003 γλιτώνουν γύρω στα 50 δισ. ευρώ από απλήρωτους φόρους μεταβιβάσεων. Δεν μας εξήγησαν γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν καταβάλλει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της και μάλιστα κόντρα στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οταν ο Στουρνάρας και ο Χατζηδάκης απαντήσουν σε αυτές τις απορίες, ίσως πειστούν ο γιατρός και ο υδραυλικός να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να μην κλέβουν. Η δυσπιστία προς την κρατική εξουσία έχει τις ρίζες της στις ψυχικές κακώσεις που έχουν υποστεί οι Ελληνες από την κακοδιοίκηση, τη συχνή διαφθορά των πολιτικών ηγεσιών, την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, τις πελατειακές σχέσεις κ.λπ., έτσι ώστε το κράτος ως έννοια να ταυτίζεται με τον δυνάστη.

Αν επομένως η κυβέρνηση θέλει να εγκαθιδρύσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δεν θα το πετύχει με καρφώματα ούτε με βαρύγδουπες λέξεις, τύπου προτεραιοποίηση, μεταρρυθμίσεις. Οφείλει να αποδείξει ότι ισονομία δεν είναι να κυνηγάς τις σαρδέλες, αλλά και τους καρχαρίες. Οτι ο εποικισμός του μυαλού με το αφήγημα της ανάπτυξης είναι ψευδεπίγραφος όταν διαλύεται το σύστημα υγείας και παραιτούνται σωρηδόν διοικητές νοσοκομείων. Τα οικονομικά μεγέθη αποτελούν ιδεολογικό προορισμό για τη ΝΔ, όμως ιδιαιτέρως επισφαλή όταν ο κόσμος κλυδωνίζεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter