Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί ως εγκληματικά προϊόντα

Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί ως εγκληματικά προϊόντα

Αποδεσμεύονται από τις 20 Μαΐου τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί ως εγκληματικό προϊόν σχετιζόμενα με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία σειρά από σοβαρές υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και για τις οποίες η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με το insider.gr, συνολικά πρόκειται για πάνω από 900 υποθέσεις με το συνολικό ποσό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνεχεια της νομοθετικής διάταξης που είχε ψηφίσει τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις. Μάλιστα την περίοδο εκείνη υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα στους Financial Times που αναφέρονταν στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία όπως ανέφεραν «επωφελούνται έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και τραπεζίτες».

Μετά τη διεθνή κατακραυγή Times, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της διορίας που έχει ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόπτων από τους τρεις μήνες στους έξι, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Εάν δεν ψηφιζόταν αυτή η τροπολογία τότε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα επέστρεφαν στους εμπλεκόμενους από τις 18 Φεβρουαρίου. 

Τελικά με την τροπολογία που κατατέθηκε η προθεσμία λήγει στις 19 Μαΐου. Κάτι που σημαίνει ότι από μεθαύριο 20 Μαΐου αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί για εγκληματικές ενέργειες που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με το insider.gr η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα αρμόδια δικαστικά όργανα έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για διευθετήσουν περισσότερες από 900 υποθέσεις για τις οποίες τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ. Αποτελεί λοιπόν ερώτημα και με δεδομένο ότι υπήρξαν δυσχέρειες λόγω του lock down της πανδημίας γιατί δεν δόθηκε και νέα παράταση.

Διαβάστε σχετικά:

Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παλινωδίες: Εξάμηνη η διορία στον πρόεδρο της Αρχής κατά του ξεπλύματος για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

FT: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Κερδισμένοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιους κατηγορούμενους για ξέπλυμα χρήματος αποδεσμεύετε τους λογαριασμούς;

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεσμεύει 1 δισ. ευρώ από ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter