Απόφαση ΚΑΣ: «Αποκοπή» δύο ορόφων του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη

Απόφαση ΚΑΣ: «Αποκοπή» δύο ορόφων του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη

Στα 24 μέτρα ύψος και 3 μέτρα οι απολήξεις ως επιτρεπόμενο ύψος του ξενοδοχείου που λειτουργεί περίπου ένα χρόνο στην οδό Φαλήρου 5 στην περιοχή Μακρυγιάννη κατέληξε ομόφωνα αργά χθες το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανεξετάζοντας την υπόθεση μετά και την αρ. 2102/2019 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε άκυρη την οικοδομική του άδεια.

Στη γνωμοδότηση δεν αναφέρεται αριθμός ορόφων παρά μόνο το ενδεδειγμένο ύψος του κτηρίου που συνολικά πρέπει να φτάνει τα 27 μέτρα, αντί των 33 μ. που είναι το σημερινό του ύψος. Ωστόσο με βάση τους αριθμούς, πρέπει να γκρεμιστούν δύο από τους δέκα ορόφους του ξενοδοχείου και μαζί οι κατασκευές της ταράτσας.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη γνωμοδότηση λαμβάνοντας υπόψη το ύψος διπλανού κτηρίου, ωστόσο αρχικά υπήρχαν διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Γιώργος Διδασκάλου εισηγήθηκε αρχικά να γκρεμιστεί μόνο ένας όροφος του ξενοδοχείου, άποψη με την οποία συντάχθηκε και η Έλενα Κουντούρη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), ενώ οι καθηγητές Μανώλης Κορρές και Γιώργος Πανέτσος υποστήριξαν τα 21 μέτρα ως επιτρεπόμενο ύψος.

Από τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης απουσίαζε η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Συγκεκριμένα δεν είχε παραπέμψει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου προς έγκριση στο ΚΑΣ ώστε να ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση για να εκδοθεί η άδεια του κτιρίου.

Παρ’ ότι η ίδια είχε αποδώσει σε «πολιτική στοχοποίηση της» την ΕΔΕ που διενεργήθηκε στην ΕΦΑ Αθηνών για τους χειρισμούς της, το πόρισμα που εκδόθηκε της αποδίδει μεταξύ άλλων «ερμηνεία του αρχαιολογικού κατα το δοκούν» και «θεωρούσε ότι δεν συνέτρεχε λόγος να ζητά τη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το αν παραβλάπτεται η Ακρόπολη από τις 10ώροφες και 9ώροφες οικοδομές στην περιοχή Μακρυγιάννη, αφού εμπιστευόταν το δικό της υποκειμενικό κριτήριο περισσότερο από το υποκειμενικό κριτήριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο ήταν και η ίδια μέλος». Το αποτέλεσμα ήταν ότι χθες για πρώτη είδε το ΚΑΣ τα ύψη ενός κτηρίου το οποίο έχει ανεγερθεί και ήδη λειτουργεί».

Την υπόθεση είχε εξετάσει το 2019 με δύο συνεδριάσεις του το ΚΑΣ. Η συνεδρίαση της 23ης Απριλίου του 2019 η οποία είχε αναβληθεί προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Πριν τη χθεσινή συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Οι κάτοικοι της περιοχής σε παράστασή τους μέσω υπομνήματος ζήτησαν να τηρηθεί η απόφαση του ΣτΕ και να αποκατασταθούν τα νόμιμα ύψη της περιοχής Μακρυγιάννη και στο συγκεκριμένο κτίριο, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 21 μέτρα όπως προβλέπει η νομολογία του ΣτΕ.

Πάντως αναμένεται νέα απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που θα ξεκαθαρίζει απόλυτα όλα τα ζητήματα σχετικά με τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενδέχεται να καθιστά ανεπίκαιρη τη χθεσινή γνωμοδότηση.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λϊνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Πηγή: avgi.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter