Απόφαση σταθμός δικαιώνει γιαγιά – Θα μπορεί να βλέπει το εγγόνι που της στερούσε η νύφη της

Απόφαση σταθμός δικαιώνει γιαγιά – Θα μπορεί να βλέπει το εγγόνι που της στερούσε η νύφη της

Η επικοινωνία με τους παππούδες συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Με αυτό το σκεπτικό δικαστήριο της Πάτρας εξέδωσε μια απόφαση -σταθμό που φέρνει κοντά μια γιαγιά με τον ανήλικο εγγονό της τους οποίους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα .

Ειδικότερα με την υπ.αριθμόν 526/2018 απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας (Ειδική Διαδικασία Οικογενειακών Διαφορών) ρίχνει γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε μια γιαγιά που κατοικεί στην Πεύκη Αττικής και στον εννιάχρονο εγγονό της που κατοικεί με την μητέρα του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το παιδί είναι τέκνο εκτός γάμου αλλά εξομοιούται με τέκνο γεννημένο εντός γάμου, καθώς έχει εκουσίως αναγνωριστεί από τον πατέρα του, ο οποίος είναι ο γιος της γιαγιάς , της γυναίκας δηλαδή η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της μητέρας για να διεκδικήσει την επικοινωνία με το εγγονάκι της.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίμαχη δικαστική απόφαση η ενάγουσα -γιαγιά “διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με τον ανήλικο εγγονό της, η οποία συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του τελευταίου. Το συμφέρον της ομαλής ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του ανήλικου τέκνου – τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης- περιλαμβάνει εν άλλοις λόγοις την επικοινωνία με τη γιαγιά της πατρικής του γραμμής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποξενωθούν και να μην καταστεί επαχθής για την ψυχική υγεία του τέκνου η απομάκρυνση του από εκείνη, που το αγαπά”. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στην εν λόγω δικαστική απόφαση “αποβαίνει έτσι άνευ αντικειμένου η υποχρεωτική επικοινωνία του δικάζοντος Δικαστηρίου με το προειρημένο ανήλικο τέκνο, προκειμένου το τελευταίο να εκφρασθεί σχετικά και να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ,ενώ δε συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αποκλεισμού της εν θέματι επικοινωνίας” .

Διατάσσεται λοιπόν σε ότι αφορά την επικοινωνία παιδιού και γιαγιάς , ελλείψει αδυναμία της ενάγουσας και της εναγόμενης μητέρας του ανηλίκου (που έχει τη γονική επιμέλεια) να τα βρουν μεταξύ τους, ότι :

* Πρέπει να ρυθμισθεί οριστικώς, σύμφωνα με το συμφέρον του εν λόγω τέκνου, ως εξής: 1) τηλεφωνικώς επί μία ώρα κάθε Κυριακή και ειδικότερα από ώρα Ελλάδας 21.00 μέχρι ώρα Ελλάδας 22:00 και 2) εκάστη πρώτη Δευτέρα μετά από κάθε επιστροφή του προαναφερθέντος ανήλικου τέκνου στην Ελλάδα και δη από ώρα 17:00 έως ώρα 21:00. Η εναγομένη υποχρεούται επομένως να γνωστοποιήσει στην ενάγουσα συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, προκειμένου να πραγματοποιείται μέσω αυτού η προμνημονευθείσα τηλεφωνική επικοινωνία της ενάγουσας με το ανήλικο εγγόνι της και τέκνο της εναγομένης.

*Σε ότι αφορά τη η δια ζώσης επικοινωνία της γιαγιάς με τον εγγονό ο οποίος κατά διαστήματα έρχεται στην Ελλάδα με την μητέρα του και κατοικούν στην Πάτρα ( σσ γι αυτό και η υπόθεση εκδικάστηκε από δικαστήριο της Πάτρας) το ανήλικο τέκνο θα παραλαμβάνεται, ύστερα από τηλεφωνική εκ μέρους της εναγομένης ειδοποίηση της ενάγουσας προ 48 τουλάχιστον ωρών, από την ενάγουσα γιαγιά αυτού από την ευρισκόμενη στην Πάτρα οικία της εναγόμενης μητέρας του, όπου αυτή υποχρεούται να παραδίδει το τέκνο στην ενάγουσα γιαγιά του κατά το προμνημονευθέν εναρκτήριο χρονικό σημείο, ενώ η ενάγουσα υποχρεούται να το επαναφέρει και να το παραδίδει εκεί στην εναγομένη κατά το ανωτέρω καταληκτικό χρονικό σημείο” .

Μάλιστα ,η μητέρα απειλείται με χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ υπέρ της ενάγουσας και προσωπική κράτηση διάρκειας 1 μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter