Έτοιμη να εγκαταλείψει το «Μακεδονική» η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων – Το εξετάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Έτοιμη να εγκαταλείψει το «Μακεδονική» η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων – Το εξετάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, για επαναφορά στην «κανονικότητα» χωρίς το προσωνύμιο «Μακεδονική» ώστε υπαχθεί στην αρμοδιότητα του Φαναρίου, αποφάσισε να εξετάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το αίτημα εξετάστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι. Σημειώνεται πως ανάλογη επιστολή απέστειλε και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ζητεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την επαναφορά της Εκκλησίας στην κανονικότητα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε την Τετάρτη ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την πΓΔΜ υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμε-νικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter