Απόφαση-σταθμός από τον Άρειο Πάγο για τα δεδουλευμένα συμβασιούχων στο Δημόσιο

Απόφαση-σταθμός από τον Άρειο Πάγο για τα δεδουλευμένα συμβασιούχων στο Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης (έργου, ορισμένου χρόνου, stage κ.α.) δικαιούνται πλήρως τα δεδουλευμένα τους ακόμα και αν οι συμβάσεις τους κρίθηκαν άκυρες.

Αυτό αποφάσισε η Πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια λόγω αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί και ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη διεκδίκηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν καταβληθεί στους συμβασιούχους.

Τα τελευταία χρόνια είχαν υπάρξει αποφάσεις που κατέληγαν ότι οι συμβασιούχοι δεν δικαιούνται καθόλου μισθό, ούτε καν τον κατώτατο, για την εργασία που παρείχαν στο πλαίσιο άκυρης σύμβασης εργασίας. Το σκεπτικό αυτών των αποφάσεων κατέληγε πως, λόγω της ακυρότητας της σύμβασης, εφαρμοστέες ήταν οι διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η αμοιβή αυτή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές που προβλέπουν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις ή, αν δεν υπάρχουν τέτοιες, η αμοιβή που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης καταβάλλει σε άλλον εργαζόμενο με έγκυρη σύμβαση εργασίας.

Το αν θα απασχολούσε ή θα μπορούσε νομίμως να απασχολήσει άλλον εργαζόμενο ή όχι δεν ενδιαφέρει κανέναν, αφού ο εργοδότης έλαβε την εργασία, η οποία έχει περιουσιακή αξία και εντάχθηκε στην περιουσία του. Τον πλουτισμό αυτόν ο εργοδότης -ακόμη και αν εργοδότης είναι το Δημόσιο ή άλλος φορέας του Δημόσιου τομέα- οφείλει να τον επιστρέψει στον εργαζόμενο.

Η υπόθεση που κρίθηκε από την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος η Αγγελική Αλειφεροπούλου και εισηγήτρια η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Μαργέλλου-Μπουλταδάκη) αφορούσε εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου οι οποίοι εμφανίζονταν ως μαθητευόμενοι ενώ στην πραγματικότητα -όπως είχε αποφανθεί το Εφετείο Λάρισας- παρείχαν επί πολλά χρόνια κανονικά την εργασία τους όπως και υπόλοιποι συνάδελφοί τους, οι οποίοι εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter