Απόφαση-σταθμός για την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών

Απόφαση-σταθμός για την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών

Η ΑΕ Καραϊσκάκης πρέπει να καταβάλει 22.000 ευρώ στον Αρ. Καραγιαννίδη καθώς το καρδιολογικό περιστατικό που είχε σε προπόνηση θεωρήθηκε εργατικό ατύχημα.

Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που καταρρέουν από καρδιολογικά προβλήματα σε αγώνες ή στις προπονήσεις των ομάδων του. Η καρδιά του Κρίστιαν Ερικσεν, ο οποίος υπέστη ανακοπή στο ματς του Εuro 2020 της Δανίας με τη Φινλανδία, άντεξε. Το ίδιο συνέβη και με τον 31χρονο αμυντικό Αριστοτέλη Καραγιαννίδη, ο οποίος ανέβηκε το δικό του γολγοθά. Πλέον, είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από το ποδόσφαιρο.

Ο Αρ. Καραγιαννίδης γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1990 στα Γιάννενα και αγωνίστηκε στην Ανατολή, στο Αιγάλεω, στη Δόξα Κρανούλας, τη Ρόδο, στο Ρούβα, στον Τηλυκράτη, στην Κέρκυρα, στον Πιερικό, στην ΑΕ Καραϊσκάκης, την Αναγέννηση Αρτας και την ΑΕΠ Κοζάνης. Στις 6 Οκτωβρίου 2018 είχε έντονη ταχυκαρδία σε μια προπόνηση της ΑΕ Καραϊσκάκης. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Αρτας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η ταχυκαρδία και η αρρυθμία που είχε τον οδήγησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου έκανε δύο καυτηριασμούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο Καραγιαννίδης είναι «πολεμιστής» στη ζωή και με την άδεια των γιατρών αγωνίστηκε και μετά την επέμβαση.

Η διοίκηση του Οδ. Δράκου στην ΑΕ Καραϊσκάκης στάθηκε στο πλευρό του Ελληνα αμυντικού, του έδωσε 5.000 ευρώ για τα έξοδα νοσηλείας, τα οποία όμως ήταν περισσότερα. Ο Καραγιαννίδης κατέθεσε προσφυγή κατά της αρτινής ΠΑΕ (έχει αλλάξει η διοίκησή της) και δικαιώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ το οποίο του επιδίκασε 22.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ΠΑΕ έναντι των ποδοσφαιριστών σε θέματα ασφάλισης και κατ’ επέκταση περίθαλψης. Το ΔΔ χαρακτήρισε ότι είναι εργατικό ατύχημα η αιφνίδια βλάβη της υγείας του ποδοσφαιριστή, που συνέβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης εξαιτίας της αρρυθμίας στην καρδιά. Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση των αρεοπαγιτών του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΠΑΕ, έστω κι αν έχει ασφαλισμένο τον εργαζόμενο (π.χ. ΕΦΚΑ), είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ποδοσφαιριστή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κάλυψη των νοσηλειών που δαπανήθηκαν στο εξωτερικό.

Ο δικηγόρος Πάρης Ατλαμάζογλου, που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε στο Documento ότι «η νομολογιακή αυτή εξέλιξη αναδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος ασφάλισης των ποδοσφαιριστών μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου στην οποία ο σεβασμός και η αυξημένη φροντίδα της υγείας τους οριοθετούνται από τις νομολογιακές εξελίξεις, δηλαδή, εκτός των στεγανών πλαισίων των καθ’ ύλη αρμόδιων φορέων».

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ήρθε σε συνέχεια της αρχικής απόρριψης της προσφυγής του Αρ. Καραγιαννίδη από την Α΄ ΕΕΟΔ με σημαντική μειοψηφία του εκπροσώπου του ΠΣΑΠ Θανάση Μακρυνιώτη, η άποψη του οποίου επικυρώθηκε, εντέλει, από το διαιτητικό δικαστήριο. «Εγώ πέρασα την περιπέτειά μου και είμαι καλά στην υγεία μου. Το ζητούμενο πλέον για μένα είναι η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται και στις μικρές κατηγορίες. Είναι απαράδεκτο να παίζουν, έστω και λίγα ματς, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι» δήλωσε στο Documento ο Αρ. Καραγιαννίδης. Και πρόσθεσε: «Οταν έφυγα για την επέμβαση στο Βέλγιο ο πρόεδρος της λίγκας, ο Λ. Λεουτσάκος, μου έδωσε τις ευχές του και μου είπε ότι είναι δίπλα μου. Επειδή παραμένει στη θέση του, πρέπει να μεριμνήσει για να είναι πλήρως ασφαλισμένοι οι παίκτες δώδεκα μήνες τον χρόνο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter