Απόφαση ΣτΕ: Κατεδάφιση δύο ορόφων του ξενοδοχείου Coco Mat εντός τριών μηνών

Απόφαση ΣτΕ: Κατεδάφιση δύο ορόφων του ξενοδοχείου Coco Mat εντός τριών μηνών

Προθεσμία τριών μηνών δίνει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να κατεδαφιστούν οι τελευταίοι δύο όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου της εταιρείας Coco-Mat στου Μακρυγιάννη, καθώς το ύψος του υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην περιοχή.

Η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης εκδόθηκε μετά από αίτημα πολιτών, καθώς είχαν μεσολαβήσει δυόμιση χρόνια από την απόφαση με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ακυρωτέα την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε, η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ.

Στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε τον Ιούλιο του 2020 μετά από εισήγηση  του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή). Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, ο Δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους. Σύμφωνα με το ΣτΕ, προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τονίζοντας ότι θα επανεξετάσει το θέμα στις 14 Φεβρουαρίου του 2023.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter