Περίπου 6,7 δισ. ευρώ

Αποφασίζει σήμερα ο ESM για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Την έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. για την Ελλάδα και την εκταμίευση των 5,7 δισ., εξ αυτών, θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Η εν λόγω δόση θα χρησιμεύσει για την εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 27ης Μαρτίου που δημοσιεύτηκε, ο ESM θα προτείνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος στήριξης προς στην Ελλάδα, στη βάση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από τα 6,7 δισ., τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 15 Απριλίου. Το υπόλοιπο 1 δισ. της τέταρτης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.

Όπως σημειώνεται, ειδικά οι εκταμιεύσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαρτώνται από την «ικανοποιητική απόδοση» της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια.

Με αυτή την απόφαση ξεκινά και επίσημα η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αν θα είναι η τελευταία αξιολόγηση των Θεσμών σε Μνημονιακό καθεστώς θα φανεί από τις αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τότε τελειώνει ο χρόνος για όλες τις πλευρές, εφόσον δεν θέλουν να υπάρξουν παρατάσεις, εμπλοκές και η δημιουργία ακόμα ενός θρίλερ με αρνητικό πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Οι δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει αυτή την εποχή «να δημιουργήσει θετικά σενάρια».

Στην Κομισιόν επιθυμούν ένα από τα αυτά τα θετικά σενάρια εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 να είναι και η Ελλάδα που βγαίνει από το Μνημονιακό «τούνελ». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.