Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Κυβερνητικές ύβρεις κατά ΣΥΡΙΖΑ, νουθεσίες στους πολίτες και αυτοεξευτελισμός Οικονόμου

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Κυβερνητικές ύβρεις κατά ΣΥΡΙΖΑ, νουθεσίες στους πολίτες και αυτοεξευτελισμός Οικονόμου

Στην απόλυτη επιβεβαίωση της γραμμής ενοχής και της άρνησης της κυβέρνησης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση του καταδικασμένου για τους βιασμούς δύο ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη και την σκανδαλώδη αποφυλάκισή του προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την Τρίτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πιστοποιώντας τα παραπάνω και σε σχετική ερώτηση του documentonews.gr.

Σε μία εισαγωγική εισήγηση σχεδόν 1.400 λέξεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κρύψει την «επανόρθωση» του ίδιου, των κυβερνητικών στελεχών και των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης έναντι των ψευδών ισχυρισμών πως η αποφυλάκιση Λιγνάδη «ήρθε με τον νόμο Παρασκευόπουλου» ή «με τους ποινικούς κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τακτικές «νεοακροδεξιάς» και «τραμπισμό», και αφού αρνήθηκε πλήρως την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του στενού εναγκαλισμού της ηγεσίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού με τον καταδικασμένο για βιασμό δύο ανηλίκων, κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες που αντιδρούν πως «δεν κατανοούν πως κάποιος που προφυλακίζεται για βιασμό, όταν καταδικαστεί για βιασμό αποφυλακίζεται».

«”Βιαστής είναι” και “οι βιαστές ανήκουν στη φυλακή”, δύο συνθήματα που ακούγονται σήμερα σε θέατρα σε όλη τη χώρα. Η κυρία Μενδώνη αποχώρησε πριν λίγες ημέρες από ένα θέατρο επειδή θα ακουγόταν ένα σχετικό κείμενο. Με βάση όσα είπατε σήμερα, θεωρείτε πως οι αντιδράσεις υποκινούνται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ή βλέπετε την ανησυχία της κοινωνίας; Και ένα δεύτερο ερώτημα, δεδομένης της πολιτικής απόφασης που προηγήθηκε για τον διορισμό του κυρίου Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, δεν αρκεί η πρωτόδικη καταδίκη για να υπάρξει από πλευράς σας ανάληψη της πολιτικής ευθύνης;» ήταν η πλήρης ερώτηση που έγινε από το documentonews.gr, με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να επιχειρεί να κρατήσει τον ίδιο και την κυβέρνηση μακριά από τις πολιτικές ευθύνες, παριστάνοντας μάλλον πως δεν κατάλαβε την ερώτηση.

«Εκείνο  που είναι σημαντικό όσον αφορά την πολιτική διάσταση είναι η άθλια προσπάθεια που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αποδοθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης σε σχέση του κ. Λιγνάδη με την εξουσία, και εν προκειμένω με την κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. Είναι μια στυγνή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας δικαστικής και ποινικής υπόθεσης. Είναι μια προσπάθεια η οποία πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ανευθυνότητα, λαϊκισμός, δημαγωγία. Και η προσπάθεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες χυδαιότητες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα ζητήματα αυτά» ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, παραβλέποντας πως για την τοποθέτηση Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου άλλαξε η νομοθεσία και αντί για διεθνή διαγωνισμό έγινε ανάθεση στο πρόσωπό του, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Διαβάστε επίσης: Documento TV: Δημήτρης Λιγνάδης – Καταδικασμένος και Eλεύθερος (Video)

Στη συνέχεια κατηγόρησε τους πολίτες  πως «δεν κατανοούν πως κάποιος που προφυλακίζεται για βιασμό, όταν καταδικαστεί για βιασμό αποφυλακίζεται» συμπληρώνοντας πως «οι πολίτες όμως δεν είναι δικαστές. Δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Δικαιοσύνη κινείται και αποφασίζει», για να βάλει στο στόχαστρό του και πάλι την αντιπολίτευση, όπως έκανε και νωρίτερα στη γενική του εισήγηση.

Λίγο πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναγκαστεί σε άδειασμα της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής των προηγούμενων ημερών, όταν βουλευτές και υπουργοί «χρέωναν» στην κυβέρνηση Τσίπρα την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για τους βιασμούς δύο ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, υπό το βάρος προφανώς των απειλών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικές εκπομπές έχουν επανειλλημένως αναφέρει ψευδώς πως η αποφυλάκιση του πρωτοδίκως καταδικασμένου βιαστή έγινε με βάση τον «νόμο Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ή με βάση τους αναθεωρημένους ποινικούς κώδικες της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Γ. Οικονόμου την περασμένη Πέμπτη.

Σημειώνεται πως την επόμενη της ανακοίνωσης της αποφυλάκισης του καταδικασθέντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  έριξε νερό στον μύλο της παραπληροφόρησης, όταν για την υπόθεση Λιγνάδη δήλωνε από βήματος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως «η  Δικαιοσύνη αποφάσισε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ», πως «με βάση τα όσα ίσχυαν στον Ποινικό Κώδικα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και την απόφαση της Δικαιοσύνης», καθώς και πως «εάν δικαζόταν με βάση τον Ποινικό Κώδικα που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο βιασμός ανηλίκων θα τιμωρούνταν με ισόβια».

Πέντε ημέρες αργότερα, ο ίδιος αναγκάστηκε στην αυτοεξευτελιστική διαδικασία της παρουσίασης της αλήθειας για την καταδίκη, ποντάρωντας στην πόλωση και το υβρεολόγιο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ελπίδα να κρύψει εκεί την αναγκαστική του υποχώρηση.

«Η Δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του Ποινικού Κώδικα του νόμου 3904/2010 που ίσχυε και επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαλύοντας τα fake news που ακούγονται από μέσα ενημέρωσης και γαλάζια στελέχη όλες τις προηγούμενες ημέρες. Συμπλήρωσε ωστόσο, στην προσπάθεια και πάλι να εμφανίσει την κυβέρνηση ως άτεγκτη, πως «αν η Δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση βάσει των αλλαγών που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή που θα επιβαλλόταν θα ήταν ισόβια και άρα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και συνεπώς η αποφυλάκιση».

«Αν η υπόθεση αυτή δικαζόταν με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας η ποινή θα ήταν ισόβια και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και άρα αποφυλάκισης» ανέφερε ουκ ολίγες φορές στην προσπάθεια να συσκοτίσει τις αιτίες της σημερινής απόφασης, και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Κατά την τοποθέτησή του, έθεσε την υπόθεση σε «τρεις διαστάσεις» στην προσπάθεια να επιστρέψει τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αφού παρά την παραδοχή της εφαρμογής της νομοθεσίας του 2010 έριξε ξανά σκιές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές του ποινικού κώδικα τον Ιούνιο του 2019, έθεσε δύο ακόμα διαστάσεις του ζητήματος, αναφερόμενος στη θεσμική, και την πολιτική-ηθική διάσταση. Αναφορικά με τη θεσμική, επιτέθηκε και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις επικριτικές δηλώσεις του για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, κατηγορώντας τους πως έχουν «μια στάση α λα καρτ» στη Δικαιοσύνη.

«Η τρίτη διάσταση είναι πολιτική και ηθική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, άμεσα και έμμεσα, να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές διαστάσεις. Αφέθηκε ελεύθερος είπε ο κ. Τσίπρας γιατί είναι κολλητός της εξουσίας. Και έχουν πει και άλλα χειρότερα και εμετικά για θέματα σχετικά με αυτά. Το μόνο πολιτικό ίχνος στην υπόθεση Λιγνάδη είναι η αχρεία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει μια ποινική υπόθεση πολιτικό ζήτημα» ανέφερε προκλητικά, μην αναγνωρίζοντας καμία άλλη πολιτική διάσταση στο ζήτημα, και φτάνοντας στο σημείο να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην «παγκόσμια νεοακροδεξιά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποστηρίζει ότι είναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, υιοθετεί και εφαρμόζει πρακτικές της παγκόσμιας νέο-ακροδεξιάς. Υιοθετεί και διασπείρει θεωρίες συνομωσίας εμπνευσμένες από το QAnon, έναν από τους βασικούς πυλώνες του τραμπισμού. Στοχεύει να δηλητηριάσει τα μυαλά και τα αισθήματα των Ελλήνων για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα, σαν και εκείνο των Αγανακτισμένων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο» ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, σε ένα ρεσιτάλ τοξικού και διχαστικού λόγου, προμηνύοντας τη στάση της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, που κάθε άλλο παρά ακολουθεί τις «αγωνίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter