Αποφυλακίστηκε μετά από 10 χρόνια ακτιβιστής επειδή ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή

Αποφυλακίστηκε μετά από 10 χρόνια ακτιβιστής επειδή ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή

O Ραΐφ Μπαντάουι είναι Σαουδάραβας μπλόγκερ και ακτιβιστής. Έχει τιμηθεί μάλιστα με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και σε 50 βουρδουλιές κάθε εβδομάδα, επί 20 εβδομάδες, για «προσβολή του Ισλάμ». Ο Μπαντάουι βρέθηκε κατηγορούμενος για «κυβερνοεγκλήματα» αφού ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή της Σαουδικής Αραβίας.

Η απάνθρωπη ποινή που του επιβλήθηκε από το απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας δεν άργησε να τον αναγάγει σε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης για όλον τον κόσμο.

Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση του έπαιξε η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την αποφυλάκιση του συζύγου της και για να μπορέσει εκείνος να επανενωθεί με την οικογένειά του στον Καναδά. «Ο Ραΐφ μου τηλεφώνησε, είναι ελεύθερος», δήλωσε συγκινημένη, η Ενσάφ Χαϊντάρ. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο.


«Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους είναι ελεύθερος», έγραψε στο Twitter η Διεθνής Αμνηστία του Καναδά, κάνοντας λόγο για μια «πολυαναμενόμενη είδηση». «Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη στήριξή σας» εδώ και δέκα χρόνια, πρόσθεσε.

«Η Ενσάφ έμεινε άφωνη, ήταν πολύ ξαφνικό. Δούλεψε πολύ σκληρά για την απελευθέρωση του συζύγου της και την έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα», ανέφερε η Κολέτ Λελιέβρ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά.

Η οργάνωση υπενθύμισε ότι ο μπλόγκερ απαγορεύεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter