Απογοήτευση και γκρίνια για τα πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απογοήτευση και γκρίνια για τα πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αν καταφέρουμε να πάρουμε τις ίδιες περιφέρειες που είχαμε κερδίσει το 2014, να μην το πούμε ούτε του παπά». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο κορυφαίο και έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο κόμμα του σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εικόνα που εισπράττουν από τα μέτωπα (δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές) είναι, παρά τους διθυράμβους του Κυριάκου Μητσοτάκη, απογοητευτική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Στις εκλογές του 2014 η ΝΔ είχε κερδίσει πέντε περιφέρειες και δύο… μισές. Η πρώτη ήταν η κεντρική Μακεδονία, την οποία ναι μεν κέρδισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά όπως όλοι μας θυμόμαστε η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά είχε κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γιάννη Ιωαννίδη. Η δεύτερη αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου που είχε κέρδισε ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ούτε καλημέρα δεν έλεγε τότε με τον Σαμαρά.

Αυτή είναι η βάση της και σήμερα: το πέντε. Κάτι που παραδέχονται άπαντες μέσα στην Πειραιώς πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Στην Περιφέρεια Αττικής η μάχη θα είναι σκληρή. Ολες οι πληροφορίες που υπάρχουν και δη αυτές μέσα στη ΝΔ αναφέρουν ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν η Ρένα Δούρου (νυν περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ) με το «λαϊκό παιδί» που ακούει στο όνομα Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο εκλεκτός της Πειραιώς μόνο περίπατο δεν πρόκειται να κάνει.

Στη Θεσσαλία ο «γαλάζιος» υποψήφιος θα δώσει αγώνα για να μη χάσει αυτήν τη φορά από τη δυνατή υποψηφιότητα του Νίκου Τσιλιμίγκα, τον οποίο στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 στο νήμα είχε κερδίσει ο Κώστας Αγοραστός.

Στην ανατολική Μακεδονία Θράκη ο Χρήστος Μέτιος αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Η υποψηφιότητά του όμως δεν περπατάει και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μπορεί να μείνει και εκτός δεύτερου γύρου. Σε αντίθεση με τον «γαλάζιο» υποψήφιο, πάει καλά ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου, για τον οποίο στελέχη της ΝΔ είχαν ζητήσει από τον Μητσοτάκη να τον στηρίξουν. Μάλιστα υπήρχαν ακόμη και στενοί του συνεργάτες που του έλεγαν ότι ο Μέτιος είναι «επιλογή ήττας», αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ανένδοτος.

Στην Πελοπόννησο η ΝΔ στηρίζει τον φίλο του Αντ. Σαμαρά Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δεν φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τον Π. Τατούλη και όπως όλα δείχνουν θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Φυσικά, αν κερδίσει ξανά ο Τατούλης, είναι σίγουρο ότι η ΝΔ θα πανηγυρίζει για τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στη Στερεά Ελλάδα, όπου στις περασμένες εκλογές είχε αναδειχθεί περιφερειάρχης ο Κώστας Μπακογιάννης από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα είναι ζόρικα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός είναι μεν ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη για την περιφέρεια, ωστόσο νίκη σαν του Μπακογιάννη ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Για αξιοπρεπή ήττα πάνε και να είναι και ευχαριστημένοι.

Χωρίς σωσίβιο στο Αιγαίο

Στο βόρειο Αιγαίο τα πράγματα είναι άσ’ τα να πάνε για τη δεξιά πολυκατοικία. Η Χριστιάνα Καλογήρου που είχε κερδίσει το 2014 από τον πρώτο γύρο με 53,01% έχει απέναντι της τον «γαλάζιο αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη, τον οποίο στηρίζει με νύχια και με δόντια ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Αθανασίου. Τόμπολα! Σύμφωνα με τα όσα λένε κομματικά στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Καλογήρου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Στο νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί, όπως ισχυρίζονται στη ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, χαμένες θεωρούν στη ΝΔ τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Κρήτης, δυτικής Μακεδονίας και δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, θα έχει πλάκα το βράδυ των εκλογών να δούμε τη ΝΔ, η οποία σήμερα διά του αρχηγού της διατείνεται περί καθαρής πρωτιάς χωρίς καμία περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ, να μετράει λιγότερες περιφέρειες από το 2014…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter