Κάτω από το ιδεολόγημα της «λευκής υπεροχής»

Αποικιοκρατία: Το ευρωπαϊκό έγκλημα, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Όσα θέλατε να μάθετε για την Αποικιοκρατία (και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε). 

Πριν από 100 χρόνια ο χάρτης της υδρογείου «χρωματιζόταν» κατά 85% από τις αποικιακές μητροπόλεις και από τις αποικίες τους. Στη Βρετανική Αυτοκρατορία «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ». Δισεκατομμύρια ανθρώπων σε τέσσερις ηπείρους ζούσαν υπό την απόλυτη εξουσία κάποιου υπερπόντιου στέμματος.

Το HOTDOC HISTORY, φωτίζει το καλά κρυμμένο κάτω από τον πέπλο του ιδεολογήματος της «λευκής υπεροχής» και του «καθήκοντος εκπολιτισμού των ιθαγενών», οργιώδες σύμπλεγμα τραπεζών, βιομηχανιών, ορυχείων, τυχοδιωκτών, ιεραποστόλων, καθαρμάτων, χρυσοθήρων κ.α.

Η καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και οι μυθώδεις μετακινήσεις κεφαλαίων που συνέθεσαν αυτό που ονομάστηκε ιμπεριαλισμός και του οποίου μια έκφανση υπήρξε η Αποικιοκρατία.

Οι Ινδοί του Γκάντι, οι Ινδονήσιοι, οι Φιλιππινέζοι, οι Αιγύπτιοι του Νάσερ, οι Βιετναμέζοι του Χο Τσι Μινχ, οι Σουδανέζοι, οι Κενυάτες Μάου-Μάου, οι Γκανέζοι, οι Αλγερινοί, οι Κονγκολέζοι του Λουμούμπα, οι Αγκολέζοι έσπαγαν ο ένας μετά τον άλλο τα αποικιακά δεσμά. Τίποτα δεν άλλαξε τον κόσμο περισσότερο από την κατακρήμνιση του αποικιακού συμπλέγματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.