Αποκαλύψεις-φρένο στους «βιαστές της οθόνης»

Αποκαλύψεις-φρένο στους «βιαστές της οθόνης»

Συλλήψεις και έρευνες μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Documento.

Ραγδαίες οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μετά τις αποκαλύψεις του Documento για το κύκλωμα διακίνησης προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο νεαρών γυναικών από ευαίσθητες προσωπικές στιγμές σε πλατφόρμες όπως το Discord, το Telegram, το Chatpic και άλλες, αλλά και μέσω υπηρεσιών της ίδιας της Google, όπως το Google Drive.

To Documento όχι μόνο αποκάλυψε τις ανατριχιαστικές συνομιλίες των χρηστών, στις οποίες ανέφεραν ανοιχτά το ονοματεπώνυμο των γυναικών στις φωτογραφίες, δίνοντας ακόμη και παραγγελίες επί πληρωμή για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά κατέθεσε τα στοιχεία στην εισαγγελία, προκαλώντας τις αρχές να διερευνήσουν το τεράστιο θέμα του μαζικού διαμοιρασμού τέτοιου υλικού.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

To σοκαριστικό και αποκαλυπτικό υλικό που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών οι δημοσιογράφοι του Documento Άννα Νίνη και Βαγγέλης Τριάντης και περιλάμβανε ψηφιακούς φακέλους με προσωπικές φωτογραφίες 174 νεαρών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών προκάλεσε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Ο φάκελος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Γεωργίου Νούλη, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί τα απαιτούμενα αιτήματα στην Google προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες άδειες και να προχωρήσει η έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος.

Δύο συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά το πρώτο ρεπορτάζ του Documento, στο οποίο αποκαλύπταμε την ύπαρξη φακέλου με φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμα γυναικών και κοριτσιών στο Google Drive, η ΔΗΕ προχώρησε σε δύο συλλήψεις με την κατηγορία της πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα– σε βάρος δύο ατόμων, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ατόμου για πορνογραφία ανηλίκων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της πορνογραφίας ανηλίκων και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι με χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους – εφαρμογές και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλλήψεις αφορούσαν διαμοιρασμό φωτογραφιών σε άλλη πλατφόρμα, ωστόσο οι αρχές ερευνούν την πιθανότητα τα συγκεκριμένα πρόσωπα να συνδέονται και με το υλικό που κατέθεσε στην εισαγγελία το Documento.

Απαντήσεις από τη ΔΗΕ στο Documento

Απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που έθεσαν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας τις προηγούμενες εβδομάδες δίνει σήμερα μέσω του Documento ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της ΕΛΑΣ Φώτιος Κορακάκης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας αν έχουν υπάρξει ενέργειες των αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με καταγγελία που είχε δημοσιεύσει η συλλογικότητα Καμία Ανοχή στο Facebook το 2020 και αφορούσε αλλοδαπή γυναίκα που κατήγγειλε ξυλοδαρμό και εκβιασμό από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, ήταν εν ενεργεία αστυνομικός της ΔΗΕ, ο κ. Κορακάκης σημειώνει ότι για τα αναφερόμενα γεγονότα «διατάχτηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία ολοκληρώθηκε και θα αποσταλεί στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας. Παράλληλα, για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει παραγγελθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία ο πρώην σύντροφος του θύματος φέρεται να την είχε απειλήσει ότι θα στείλει γυμνές φωτογραφίες της σε κοντινούς της ανθρώπους, ενώ σημειώνει ότι για να τον αποφύγει αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, λόγω των πολλαπλών αναφορών που είχαμε λάβει από πολίτες οι οποίοι ενώ κατήγγειλαν σοβαρά περιστατικά στη ΔΗΕ υποστήριζαν ότι η υπηρεσία δεν κινητοποιούνταν χωρίς να υπάρξει καταγγελία και από το ίδιο το θύμα προσωπικά, το Documento απηύθυνε και δεύτερο ερώτημα στην ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση που λάβαμε από τον κ. Κορακάκη, «η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται αναφορές, καταγγελίες ή πληροφορίες είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε τηλεφωνικά μέσω του κέντρου Cyberalert είτε μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολούθως προβαίνει στις απαραίτητες και αναγκαίες κατά περίπτωση, δικονομικές ενέργειες, σύμφωνα με τα οριζόμενα πάντα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και στους ειδικούς ποινικούς νόμους».

«Ειδικότερα» επισημαίνει «ως προς την ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού στην ιστοσελίδα www.chatpic.org κατά παράβαση του άρθρου 348 Α Π.Κ. “Πορνογραφία ανηλίκων”, αλλά και παραβίαση των διατάξεων του ν. 4624/19 “Περί προσωπικών δεδομένων”, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενεργώντας αυτεπάγγελτα κατ’ άρθρο 38 του ΚΠΔ αλλά και ως αποδέκτης σχετικών καταγγελιών, σχημάτισε άμεσα σχετικές δικογραφίες για παράβαση των ως άνω διατάξεων και το προανακριτικό υλικό που συλλέχτηκε υποβλήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τα κατά νόμο.

Παράλληλα, παρασχέθηκε συνδρομή σε υπηρεσίες ασφαλείας της επικράτειας, στο πλαίσιο διερεύνησης από αυτές υποθέσεων που αφορούν παραβίαση των ως άνω αναφερόμενων ποινικών διατάξεων μέσω της επίμαχης ιστοσελίδας» καταλήγει η απάντηση της ΕΛΑΣ στo Documento.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter