Αποκαλύψεις των Pandora Papers για τα offshore εκατομμύρια των «συμμάχων» του Ερντογάν

Αποκαλύψεις των Pandora Papers για τα offshore εκατομμύρια των «συμμάχων» του Ερντογάν

Αποκαλύψεις σχετικά με το πώς εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό φέρνουν στο φως τα Pandora Papers.

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) την Κυριακή περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για συστήματα φοροαποφυγής στα οποία εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, αναφέρει η Deutsche Welle.

Πρόκειται για την Çalık Holding, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες υπό την διαχείριση του AKP, με επενδύσεις σε τομείς από τον κατασκευαστικό κλάδο και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως τα χρηματοοικονομικά αλλά και σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα Pandora Papers η Çalık Holding κατέχει τουλάχιστον τέσσερις offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες, που συνδέονται με ανώτερα στελέχη της Çalık Holding φαίνεται να χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές, αποφεύγοντας τη φορολόγηση στην Τουρκία.

Επικεφαλής της Çalık Holdings είναι ο Ahmet Çalık, ο οποίος κατατάσσεται ως ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας από το περιοδικό Forbes με περιουσία που εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το ποσό της φορολογίας που έχει καταβάλει ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια.

Ο όμιλος έχει θυγατρικές σε 20 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτές που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις του.

Αναφερόταν επίσης στα Paradise Papers το 2017, σύμφωνα με τα οποία η Çalık Holding χρησιμοποιούσε υπεράκτιους λογαριασμούς στη Μάλτα όταν διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν.

Τα Paradise Papers κατονόμαζαν επίσης την οικογένεια του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι χρησιμοποιούσε εταιρείες-βιτρίνα για να αποκρύψει τα κέρδη της ναυτιλιακής της αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τα Pandora Papers άλλη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, η Cengiz Holding, λειτουργεί ένα δίκτυο πληρεξουσίων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποφύγει τη φορολογία στην Τουρκία, αποκρύπτοντας παράλληλα την ταυτότητα των στελεχών της.

Όπως και η Çalık Holding, η εταιρεία επενδύει σε μια ευρεία γκάμα κλάδων. Πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο στα τουρκικά ΜΜΕ η διαμάχη της εταιρείας με τους κατοίκους του χωριού İkizdere στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Cengiz Holding επιδιώκει να κατασκευάσει ένα λατομείο παρά το σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος.

Με το AKP στην εξουσία, ο όμιλος έχει ανέλθει σε έναν από τους συχνότερους νικητές κρατικών διαγωνισμών στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εταιρεία έχει λάβει τουλάχιστον 42,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές συμβάσεις από το 2002, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Cengiz Holding και τα στελέχη της προσπάθησαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων στην Τουρκία μέσω εταιρειών-βιτρίνων. Στα παραδείγματα που παραθέτει η DW περιλαμβάνεται η αγορά -το 2011- ενός σπιτιού στο Λονδίνο αξίας 3.750.000 λιρών μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ονομάζεται Trident Trust.

Κληθείς από τη DW να απαντήσει στους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος της εταιρείας Μεχμέτ Τσενγκίζ δήλωσε ότι η χρήση μιας διεθνούς οντότητας απλοποιούσε τη διαδικασία πώλησης κατά την αγορά ξένων ακινήτων.

Πηγή: capital.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter