Αποκάλυψη κυνηγών: Οι αγριόχοιροι πληθύνονται, οι λύκοι συχνά θανατώνουν κυνηγόσκυλα

Αποκάλυψη κυνηγών: Οι αγριόχοιροι πληθύνονται, οι λύκοι συχνά θανατώνουν κυνηγόσκυλα

Δύο σοβαρά προβλήματα που τείνουν να γίνουν μόνιμα, με ανάλογες κοινωνικές συνέπειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου.

Το πρώτο σχετίζεται με τον πληθυσμό των αγριόχοιρων. Πληθυσμός που συνεχώς αυξάνει με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και γεωργικές εκτάσεις.

Το δεύτερο αφορά στην αύξηση του πληθυσμού των λύκων. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι λύκοι φτάνουν ακόμη και μέσα σε οικισμούς και θανατώνουν ζώα. Οι ίδιοι οι κυνηγοί έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές θύματα και αρκετοί έχουν χάσει τα σκυλιά τους καθώς θανατώθηκαν από αγέλες.

Σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Παπαγρηγορίου αναφερόμενος στην αύξηση πληθυσμού αγριόχοιρων ανέφερε ότι η Πολιτεία στη φετινή Ρυθμιστική δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό κάρπωσης των αγριόχοιρων ανά έξοδο, ενώ σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις καλλιέργειες, προχώρησε στην πρόβλεψη για τη σύσταση ομάδων εκδίωξης των αγριόχοιρων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο κινείται μεν προς τη θετική κατεύθυνση, πλην όμως ο χρόνος δεν ήταν επαρκής, ώστε να κινηθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φτάσουμε στην σύσταση και ενεργοποίηση των ομάδων αυτών, όπως και τελικά αποδείχθηκε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Εκτενής ήταν η αναφορά και στα προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων. Ήδη κατά την περίοδο εκγύμνασης των σκύλων καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά και υπήρξαν πολλές καταγγελίες για επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μία συνηθισμένη συμπεριφορά του άγριου ζώου, αλλά δεν έχουμε και κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία για το εάν συμβαίνει κάτι, αν έχει μελετηθεί κάτι. Αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρξει προσοχή από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα, για να πληροφορηθούμε επισήμως και υπεύθυνα, εάν έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο υβριδισμού ή με κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Πηγή epiruspost.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter