Αποκάλυψη: Ο μεσάζων της εταιρίας και η «αμαρτωλή δωρεά»

Αποκάλυψη: Ο μεσάζων της εταιρίας και η «αμαρτωλή δωρεά»

Το πρόσωπο που φαίνεται να λύνει και να δένει στον διαγωνισμό για τις νέου τύπου ταυτότητες δεν είναι καινούργιο στο παιχνίδι. Ούτε έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη γνωστή και σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος επικοινωνιών Tetra της ΕΛΑΣ.

Ενας κοινός παρονομαστής που φαίνεται από τότε να διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες στις κατάλληλες θέσεις και φυσικά να διατηρεί άριστες σχέσεις με αξιωματούχους στην αστυνομία. Πώς ξεκίνησαν όλα Το καλοκαίρι του 2014 έληγε η δεκαετής συμφωνία για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών Tetra, που χρησιμοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική, την οποία είχε συνάψει το δημόσιο με την εταιρεία SAIC, με κύριο εκτελεστή τη Siemens.

Προφανώς έπρεπε να βρεθεί λύση για την ανανέωσή της ή τη σύναψη νέας. Το Tetra ήταν πλέον παρωχημένο και το διάδοχο σύστημα ήταν το Sepura, κατασκευής της ίδιας εταιρείας. Το Tetra Sepura. Το παρασκήνιο είναι πάρα πολύ έντονο. Οπως και σήμερα δηλαδή στην περίπτωση των ταυτοτήτων. Η δωρεά 25 εκατ. ευρώ Και ξαφνικά εγένετο δωρεά! Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 και ενώ στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας, δημοσιεύεται το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 3379 με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη δωρεά του συστήματος μέσω μιας νεοϊδρυθείσας αμερικανικής εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε, αποφασίστηκε η αποδοχή: «α) της δωρεάς ενός (1) τηλεπικοινωνιακού συστήματος “TETRA Sepura” κατασκευής της εταιρείας Sepura plc από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής καθώς και β) της δωρεάν παροχής από την κατασκευάστρια εταιρεία Sepura plc του Εθνικού Κώδικα (κλειδιών κρυπτογράφησης), των αδειών χρήσης για τη συντήρηση και την υποστήριξη του ανωτέρω δωρούμενου συστήματος για ένα (1) χρόνο, εκτιμώμενης αξίας 25.000.000 ευρώ και 2.200.000 ευρώ αντίστοιχα κατ’ εκτίμηση της Ελληνικής Αστυνομίας». 

Εταιρεία-φάντασμα

 Η αποδοχή της δωρεάς σήμαινε αυτόματα και μη διεξαγωγή διαγωνισμού. Αυτό τον στόχο είχαν, όπως ανέφεραν σε σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα», πρόσωπα της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας, καθώς «με τη συνεργασία παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχευαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες διαγωνισμού για την προμήθεια του Tetra. Θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη, με βάση το ετήσιο ποσοστό 10% επί του κόστους εγκατάστασης και διανομής, από την ετήσια συντήρηση –για δέκα χρόνια– του συστήματος επικοινωνιών την οποία θα έπαιρναν δικαιωματικά και επειδή θα είχαν τα “κλειδιά” του συστήματος». 

Τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στο ελληνικό δημόσιο. Τα ίδια πρόσωπα λίγο προτού λήξει η συμφωνία του παλιού Tetra είχαν ρωτήσει αν θα εφαρμόζονταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων με επίκληση την ασφάλεια πληροφοριών. Εκεί έρχεται ως μάννα εξ ουρανού η αμερικανική εταιρεία με έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ και γραφεία-φαντάσματα στη Νέα Υόρκη και πρακτικά παρακάμπτει τους κανόνες καθώς δεν διεξάχθηκε ποτέ διαγωνισμός. Παίκτης-κλειδί Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του νέου συστήματος Tetra με επιλογή της Lamas Pinto θα είχε η βρετανική εταιρεία Sepura Plc. 

Αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα ήταν η εταιρεία Ιονική Τεχνολογική. Εκεί συναντάμε το πρόσωπο–κοινό παρανομαστή στις δύο υποθέσεις. Τρεις ημέρες μετά το ΦΕΚ της αποδοχής της δωρεάς της Lamas Pinto από το ελληνικό δημόσιο οι δύο μέτοχοι της Ιονικής Τεχνολογικής πωλούν όλα τα εταιρικά τους μερίδια στην Tetra Communications Ltd με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί στις 17 Οκτωβρίου 2014, λίγους μήνες πριν δηλαδή, και συνεπώς γινόταν πλέον αυτή εκπρόσωπος. Στο μετοχολόγιό της υπάρχουν διάφορες άλλες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε άλλες εταιρείες και αυτές σε άλλες και μετά σε διάφορα πρόσωπα. Ενα περίπλοκο σχήμα από εταιρείες-μπάμπουσκα. 

Μεταξύ των εταιρειών βρίσκουμε μια κυπριακή αλλά και μια εταιρεία που έχει γραφεία και στην Αθήνα στο Κολωνάκι. Εταιρεία του ομίλου της βρίσκεται στη λίστα των offshore εταιρειών της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), με έδρα τα νησιά Κέιμαν. Η Tetra Communications Ltd φαίνεται να διαλύθηκε πολύ πρόσφατα, στις 28 Ιανουαρίου 2020. Επειτα από αρκετά χρόνια και ενώ το σύστημα υπολειτουργούσε έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα να συνάπτει συμφωνία τον Οκτώβριο του 2017 με ετήσιο κόστος 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε 2,2 εκατ. ευρώ. 

Προβλεπόταν επίσης πως η εγκαταστάτρια εταιρία θα προέβαινε αντισταθμιστικά σε δωρεά περιπολικών. Από τις αρχές Ιουλίου του 2018 κι ενώ το σύστημα τρέχει, φέρεται να μην ενεργοποιήθηκε πλήρως, ενώ εντοπίστηκε και πρόβλημα συμβατότητας των παλιών ασυρμάτων με το νέο σύστημα επικοινωνίας. Η συμφωνία φαίνεται να πάγωσε, ενώ έγιναν προσπάθειες καταγγελίας της. Σήμερα φαίνεται ότι αναμένεται νέα σύμβαση προς υπογραφή, η οποία περιλαμβάνει και την αγορά νέων ασυρμάτων.

Το πρόσωπο αυτό φαίνεται να διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες στις κατάλληλες θέσεις και φυσικά να διατηρεί άριστες σχέσεις με αξιωματούχους στην αστυνομία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter