Αποκάλυψη Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ εργάζεται για να εκδοθεί ο Γκιουλέν στην Τουρκία

Αποκάλυψη Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ εργάζεται για να εκδοθεί ο Γκιουλέν στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, δήλωσε σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ.

“Στην Αργεντινή ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργάζονται για την έκδοση του (Φετουλάχ) Γκιουλέν και άλλων προσώπων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη διάσκεψη της G20 όπου συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες πριν από δύο εβδομάδες.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Πρώην σύμμαχος του Ερντογάν ο Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Ο Τραμπ είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του ιμάμη στο πλαίσιο των προσπαθειών χαλάρωσης των πιέσεων της Άγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο την πηγή χρηματοδότησης των γκιουλενιστών.

“Πρόσφατα είδα μια αξιόπιστη έρευνα του FBI σχετικά με το πώς η οργάνωση του Γκιουλέν αποφεύγει τη φορολόγηση”, είπε ο Τσαβούσογλου σε διάσκεψη στην Ντόχα.

O Tσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη Συρία και είπε ότι η χώρα του πιθανόν να εξετάσει τη συνεργασία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αν αυτός κερδίσει δημοκρατικές εκλογές και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συρία.

Η Τουρκία στήριξε την αντιπολίτευση στον εμφύλιο στη Συρία που ξέσπασε το 2011.

Ο Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβερνά σχεδόν επί πέντε δεκαετίες, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χάρις στην ιρανική και την ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Ωστόσο μεγάλα τμήματα της Συρίας–κυρίως περιοχές στα βόρεια- παραμένουν υπό τον τουρκικό έλεγχο και στα ανατολικά τελούν υπό μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική κατά κύριο λόγο συμμαχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter