Αποκάλυψη Τσίπρα για ψηφισμένη τροπολογία προμήθειας επιπλέον εμβολίων – «Δεν ξέρετε τι ψηφίζετε και τι υπογράφετε»

Αποκάλυψη Τσίπρα για ψηφισμένη τροπολογία προμήθειας επιπλέον εμβολίων – «Δεν ξέρετε τι ψηφίζετε και τι υπογράφετε»

Την κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει την απευθείας προμήθεια εμβολίων από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία ανέδειξε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας την αντιφατική στάση του πρωθυπουργού για την ανάγκη να «σπάσει» η πατέντα των εμβολίων ή να ακολουθηθεί η πρακτική του Ισραήλ και της Κύπρου παρά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Στις 23 Δεκεμβρίου, με τροπολογία ήρθατε να διασφαλίσετε τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με παραγωγό φαρμακευτική εταιρία εν όψει της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Επί λέξει διαβάζω: ¨Το υπουργείο Υγείας δύναται να προμηθεύεται τα εμβόλια είτε μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης είτε με απευθείας προμήθεια από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία”» ανέφερε και σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε αντιφάσεις ακόμα και με αυτά που ψηφίζει η κυβέρνηση.

Διαβάστε τo ΦΕΚ:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/15/6001790c825e637f900147a4.pdf

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην άρνηση του πρωθυπουργού να διεκδικήσει το «σπάσιμο» της πατέντας του εμβολίου παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε συνυπογράψει σχετικό άρθρο με τον κ. Μόσιαλο. «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια» είπε και πρόσθεσε: «Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: ¨Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές¨». Επ΄ αυτού, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη πως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ούτε τι υπογράφει.

Απαντώντας στο δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι δεν ζητά την κρατικοποίηση της Pfizer ή της Astrazeneca. Αντιθέτως, όπως είπε, τα μεγάλα ποσά που αποδέσμευσε η ΕΕ για την χρηματοδότηση της έρευνας καθιστά το εμβόλιο «ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών». Μάλιστα, θύμισε την φράση του επιστήμονα που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας η οποία μάστιζε τις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. «Ρώτησαν λοιπόν τον Τζόνας Σόλκ, σε ποιόν ανήκει η πατέντα αυτού του εμβολίου και αυτός απάντησε: ¨Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς άλλωστε να πατεντάρεις τον Ήλιο;¨» σημείωσε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter