Αποκάλυψη Al-Monitor: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για την επίθεση

Αποκάλυψη Al-Monitor: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για την επίθεση

Σε άρθρο-ανάλυση η ιστοσελίδα Al-Monitor που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει πως επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από τη Γάζα. Όπως αναφέρουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν όντως μοιραστεί προειδοποιήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, αλλά οι πληροφορίες δεν ήταν συγκεκριμένες ή εστιασμένες και δεν τέθηκαν υπόψη του Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Το Ισραήλ δεν μπορεί επίσης να αντέξει το είδος της αποτυχίας των πληροφοριών που επέτρεψε την επίθεση της Χαμάς. Οι πηγές του Al-Monitor επιβεβαίωσαν τις αναφορές που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από τη Γάζα. Είπαν ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν όντως μοιραστεί προειδοποιήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, αλλά οι πληροφορίες δεν ήταν συγκεκριμένες ή εστιασμένες και δεν τέθηκαν υπόψη του Νετανιάχου.

Οι εξηγήσεις για το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένο από την αμυντική τεχνολογία αιχμής του, ενώ η Χαμάς είχε πάρει το μάθημα της ευπάθειάς της στις ισραηλινές υποκλοπές και παρακολουθήσεις και επέστρεψε σε πιο βασικά μέσα επικοινωνίας για να αποφύγει τον εντοπισμό. Το Ισραήλ ήταν επίσης πεπεισμένο ότι η Χαμάς θα μπορούσε να γίνει μια ορθολογική κυβερνητική δύναμη, υποστηριζόμενη με χρήματα από το Κατάρ και άδειες εργασίας για τους εργάτες της Γάζας στο Ισραήλ. Μπροστά σε αυτή την κολοσσιαία αποτυχία επί των ημερών του, ο Νετανιάχου εργάζεται για να προστατεύσει την εξουσία και την κληρονομιά του, ακόμη και όταν κατευθύνει τις προετοιμασίες για πόλεμο.”

Όλο το άρθρο:

Ο Νετανιάχου του Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζει ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και περίπλοκη, αλλά ίσως δεν έχει άλλες επιλογές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ – Το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ το ίδιο μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023. Η εισβολή στο έδαφός του και οι σφαγές και απαγωγές αμάχων του έχουν ξυπνήσει τους βαθύτερους υπαρξιακούς φόβους του Ισραήλ. Οι σκηνές με τους ένοπλους άνδρες να απομακρύνουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους έχουν ανακαλέσει πάντοτε μνήμες του Ολοκαυτώματος ακόμη και σε Ισραηλινούς τρίτης γενιάς που δεν βίωσαν ποτέ αυτές τις φρικαλεότητες.

Το Ισραήλ ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια ως μάθημα εκείνης της σκοτεινής εποχής για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Η βεβαιότητα των Ισραηλινών ότι ο ισχυρός στρατός τους θα τους κρατούσε ασφαλείς κατέρρευσε το Σάββατο, όταν πάνω από 1.000 μαχητές της Χαμάς ξεπέρασαν τις υπερσύγχρονες άμυνες της χώρας και εξαπέλυσαν μια βάρβαρη επίθεση δολοφονώντας πάνω από 1.000 Ισραηλινούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, μέσα σε 24 ώρες.

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Για να θέσουμε αυτή τη φρίκη σε προοπτική, αναλογικά με τον πληθυσμό του Ισραήλ των σχεδόν 10 εκατομμυρίων, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν τετραπλάσιος από τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στις 11/9. Μαρτυρίες μαρτύρων και βίντεο μαρτυρούν την ιδιαίτερη σκληρότητα των επιτιθέμενων που εισέβαλαν σε σπίτια, δολοφόνησαν παιδιά μπροστά στα μάτια των γονιών τους και γονείς μπροστά στο ακαταλαβίστικο βλέμμα των παιδιών τους, αθώους πολίτες που έχουν περάσει τη ζωή τους στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας ελπίζοντας σε ειρήνη παρά τις αντιξοότητες.

Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει περίπου 300.000 εφεδρικούς στρατιώτες για να αναπτυχθούν σε δύο μέτωπα: στα σύνορα με τη Γάζα στο νότο και στο λιβανικό στο βορρά, όπου βρίσκεται η Χεζμπολάχ και το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για να μην μπει στον πειρασμό να ενωθεί με τη Χαμάς και να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ισραήλ, υπενθυμίζοντάς του τις ολέθριες συνέπειες για την ομάδα του από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου του 2006 που υποκίνησε ο ίδιος. Αλλά οι προειδοποιήσεις μπορεί να μην αρκούν και οι τεθωρακισμένες φάλαγγες συγκεντρώνονται τώρα στα βόρεια του Ισραήλ για να προλάβουν μια αντιγραφή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές κοινότητες.

Το περασμένο Σάββατο, η Χαμάς πραγματοποίησε αυτό που η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να κάνει εδώ και χρόνια. Ο αιφνιδιασμός ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από εκείνον του πολέμου του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια, όπως και η ταπείνωση. Αυτή τη φορά, δεν ήταν δύο αραβικά κράτη με μεγάλους στρατούς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ, αλλά μια μικρή, πολιορκημένη τρομοκρατική οργάνωση, η τόλμη και η αποτελεσματικότητα της οποίας συγκλόνισε συθέμελα μια υπερδύναμη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα σπαρακτικό δίλημμα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί αντίποινα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στη Χαμάς να υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ. Το αν αυτό σημαίνει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ή συνεχή σφυροκόπημα από αέρος είναι ασαφές.

Η αεροπορική ισχύς υπολείπεται

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, στη συνομιλία του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σάββατο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία εκστρατεία. Αλλά μια τέτοια κίνηση θα είχε σαφώς βαρύ τίμημα για τους ομήρους και τα στρατεύματα και η Χαμάς θα μπορούσε κάλλιστα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα ισραηλινά στρατεύματα με παγίδες.

“Με όλο το σεβασμό στην αεροπορική δύναμη”, δήλωσε στο Al-Monitor, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια πρώην ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, “θα είναι αδύνατο να καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να εξαλειφθεί η στρατιωτική της ηγεσία χωρίς στρατιώτες στο έδαφος. Μπορείτε να ρωτήσετε τους Αμερικανούς και όλους εκείνους που πολέμησαν την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στο τέλος, πρέπει να μπείτε μέσα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγεις”.

Στον κύκλο του Νετανιάχου, όλα τα δάχτυλα δείχνουν προς το Ιράν. Το Ισραήλ διαθέτει πολλές πληροφορίες που υποδεικνύουν συντονισμό μεταξύ της Χαμάς και του Ιράν, ακόμη και ιρανικούς πράκτορες που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν είναι πράγματι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Χαμάς (70 εκατ. δολάρια ετησίως για τη Χαμάς, 30 εκατ. δολάρια για την Ισλαμική Τζιχάντ) και την ενθαρρύνει να διεξάγει τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον του Ισραήλ. Αλλά όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, “δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις ότι το Ιράν κατεύθυνε ή ήταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση”, παρά τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στη Χαμάς.

“Ο Νετανιάχου προσπαθεί να διογκώσει το ιρανικό ζήτημα”, δήλωσε μια πρώην ανώτερη στρατιωτική πηγή στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Το Ιράν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά το γεγονός αυτό σχεδιάστηκε από τη Χαμάς και υλοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Μας αιφνιδίασαν και το να δείχνουμε με το δάχτυλο το Ιράν δεν θα το αλλάξει αυτό. Καταλαβαίνω ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει να εξευτελιστεί από μια υποτελή οργάνωση αγροτών με Toyota που φορούν σαγιονάρες, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Οι Ιρανοί επηρεάζουν τη Χαμάς, αλλά η Χαμάς είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη οργάνωση”.

Εν τω μεταξύ, ενώ ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις της στο βορρά και στο νότο, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό στόχων που λέγεται ότι στεγάζουν εγκαταστάσεις και σπίτια ηγετών της Χαμάς. Μεγάλο μέρος της γειτονιάς Ριμάλ της πόλης της Γάζας, έδρα της κυβέρνησης της Χαμάς και οικονομικό κέντρο του θύλακα, έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή παρομοίασε τις ζημιές στο Ριμάλ με εκείνες που προκάλεσε το Ισραήλ στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη γειτονιά Νταχίγια της Βηρυτού το 2006. “Αν νόμιζαν ότι είχαν ανοσία, έκαναν λάθος. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς θα πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα μοιραίο λάθος που θα τους κοστίσει τη ζωή τους και την εξουσία τους. Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να μην ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό μαζί τους”

Η Αίγυπτος έστειλε προειδοποίηση πληροφοριών στο Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν μπορεί επίσης να αντέξει το είδος της αποτυχίας των πληροφοριών που επέτρεψε την επίθεση της Χαμάς. Οι πηγές του Al-Monitor επιβεβαίωσαν τις αναφορές που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από τη Γάζα. Είπαν ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν όντως μοιραστεί προειδοποιήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, αλλά οι πληροφορίες δεν ήταν συγκεκριμένες ή εστιασμένες και δεν τέθηκαν υπόψη του Νετανιάχου.

Οι εξηγήσεις για το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένο από την αμυντική τεχνολογία αιχμής του, ενώ η Χαμάς είχε πάρει το μάθημα της ευπάθειάς της στις ισραηλινές υποκλοπές και παρακολουθήσεις και επέστρεψε σε πιο βασικά μέσα επικοινωνίας για να αποφύγει τον εντοπισμό. Το Ισραήλ ήταν επίσης πεπεισμένο ότι η Χαμάς θα μπορούσε να γίνει μια ορθολογική κυβερνητική δύναμη, υποστηριζόμενη με χρήματα από το Κατάρ και άδειες εργασίας για τους εργάτες της Γάζας στο Ισραήλ. Μπροστά σε αυτή την κολοσσιαία αποτυχία επί των ημερών του, ο Νετανιάχου εργάζεται για να προστατεύσει την εξουσία και την κληρονομιά του, ακόμη και όταν κατευθύνει τις προετοιμασίες για πόλεμο.

Η Χαμάς είναι επίσης εμβρόντητη.

“Η επιτυχία τους εξέπληξε και αυτούς”, δήλωσε διπλωματική πηγή στην περιοχή στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Ήλπιζαν να σκοτώσουν μερικούς Ισραηλινούς, να φέρουν σε δύσκολη θέση τις IDF και να επιστρέψουν στη Γάζα με δύο ή τρεις απαχθέντες Ισραηλινούς. Αντ’ αυτού, περιπλανήθηκαν μέσα στο Ισραήλ για περισσότερο από μία ημέρα, σκότωσαν πάνω από χίλιους Ισραηλινούς και κόλλησαν με περίπου 200 απαχθέντες”, είπε η πηγή.

“Είναι πολύ ανήσυχοι. Με δύο απαχθέντες, θα μπορούσαν να έχουν διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για την άδεια κατασκευής ενός θαλάσσιου λιμανιού και την ελευθερία εκατοντάδων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Με περισσότερους από 100 απαχθέντες, θα αντιμετωπίσουν ολόκληρο τον ισραηλινό στρατό μέσα στη Γάζα. Αυτή είναι η τραγωδία της επιτυχίας τους”, πρόσθεσε η διπλωματική πηγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter