Νέα «βόμβα» από τους Financial Times που αποκαλύπτει, επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση των μεταξύ τους συνομιλιών, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε πυραυλικά χτυπήματα εναντίον της Μόσχας, εφόσον οι ΗΠΑ παρείχαν στο Κίεβο όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Η συζήτηση, έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης της 4ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και σηματοδοτεί μια απότομη απόκλιση από την προηγούμενη στάση του Τραμπ για τον πόλεμο της Ρωσίας και την προεκλογική του υπόσχεση να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν και παραμένει ασαφές το εάν η Ουάσινγκτον θα στείλει ισχυρό οπλισμό στο Κίεβο, η μεταξύ τους συζήτηση υπογραμμίζει την εντεινόμενη απογοήτευση του Τραμπ για την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κάποτε είχε ορκιστεί να επιλύσει τον πόλεμο σε μια ημέρα.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν μία ημέρα νωρίτερα, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «κακή».
Οι FT επισημαίνουν ότι «δύο άτομα που είχαν γνώση της συνομιλίας ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ρωτήσει τον Ουκρανό ομόλογό του εάν θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στη Μόσχα, εφόσον του παρείχε οπλισμό ικανό να το πράξει.
Η συζήτηση με τον Ζελένσκι στις 4 Ιουλίου προκλήθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν μια ημέρα νωρίτερα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «κακή».
Δύο άτομα που είχαν γνώση της συνομιλίας μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ρωτήσει τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, αν του παρείχε όπλα ικανά να το πράξουν.
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κλήσης, σύμφωνα με το FT.
Μάλιστα, οι πηγές των FT είπαν πως ο Ζελένσκι απάντησε: «Φυσικά. Μπορούμε εάν μας δώσετε τα όπλα».
Ο Τραμπ έδειξε την υποστήριξή του στην ιδέα αυτή, περιγράφοντας τη στρατηγική ως προορισμένη να «τους κάνει να αισθανθούν τον πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους που είχαν ενημέρωση για την κλήση.
Ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχολιασμό.