Αποκάλυψη IRPI: Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ρώσος ολιγάρχης και ένα πολυδαίδαλο δίκτυο διαπλοκής

Αποκάλυψη IRPI: Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ρώσος ολιγάρχης και ένα πολυδαίδαλο δίκτυο διαπλοκής

Ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής αποκαλύπτεται από δημοσίευμα το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των Channel4, True North, OCCRP και IrpiMedia. Στο σύστημα αυτό φιγουράρουν γνωστές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας πολιτικής και… επιχειρηματικότητας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, ενώ προκαλούν ερωτήματα οι υπόγειες διασυνδέσεις που τους ενώνουν.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, άφησε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που γινόταν στην Ιταλία με κύριο θέμα συζήτησης η ολοένα και αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα, για ένα ιδιωτικό πάρτι στο Παλάτσο Τερανόβα, στην Ούμπρια. Διοργανωτές του πάρτι ήταν μια οικογένεια Ρώσων ολιγαρχών, οι Αλεξάντερ και Γεβγκένι Λεμπέντεφ.

Οι Λεμπέντεφ στην Αγγλία είναι γνωστοί επιχειρηματίες στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πατέρας Αλεξάντερ δεν παραιτήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα από τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών, KGB, το 1992. Μεταξύ αυτών που αμφέβαλαν είναι η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία παρακολουθεί τους Λεμπέντεφ από τότε που αγόρασαν ακίνητα στην Ούμπρια. Για την υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας, ο Αλεξάντερ βρισκόταν στην Ιταλία για να συμμετάσχει σε «επιχειρήσεις κατασκοπείας και παρεμβολής».

Μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Λεμπέντεφ είναι η αγορά εφημερίδων: Novaya Gazeta, The Independent και Evening Standard. Με την τελευταία εφημερίδα, η οποία επέζησε μόνο χάρη στις δωρεές του φερόμενου ως πρώην κατασκόπου της KGB, οι Λεμπέντεφ υποστήριξαν την πολιτική άνοδο του Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Τζόνσον επισκεπτόταν συχνά τις βίλες των Λεμπέντεφ στην Ούμπρια, όπου σύμφωνα με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες γίνονταν ανησυχητικά πάρτι και όπου φοβόντουσαν ότι οι Ρώσοι συγκέντρωναν ενοχοποιητικό υλικό και κατασκόπευαν τις συνομιλίες των καλεσμένων.

Επίσης, το IRPI ανακατασκεύασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο o Λεμπέντεφ φιλοξένησε βασικές διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση εμπορικών συμφερόντων των Ρώσων επιχειρηματιών, που περιλαμβάνουν τον ενεργειακό τομέα και τον τότε Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Περούτζια. Ο πρόξενος λέγεται ότι συνόδευσε το Λεμπέντεφ σε πολλά ταξίδια του στην Ιταλία. Ο σκοπός των ταξιδιών ήταν να ανοίξει η Ιταλία νέες ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά με τον –τώρα εγκαταλελειμμένο – αγωγό South Stream.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter