Περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αποκαλύπτουν ρεπορτάζ των Reuters και New York Times, αναφορικά με τη συζήτηση των δυτικών συμμάχων για την αποστολή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας Patriot στο Κίεβο.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, δήλωσε τη Δευτέρα 5/5 στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών συμμάχων που θα προμηθεύσουν με Patriot την Ουκρανία.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από τέσσερις εν ενεργεία και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Patriot που βρισκόταν εγκατεστημένο στο Ισραήλ πρόκειται να υποστεί ανακαίνιση και στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για τη μεταφορά του συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει ουκρανικές πόλεις με πυραύλους και drones. Το σύστημα είχε παροπλιστεί πέρυσι από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η παράδοση του ανακαινισμένου Patriot στην Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι.
Πριν από ένα χρόνο, οι σύμμαχοι δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αποστολή επτά συστημάτων Patriot. Αν και η Ουκρανία διαθέτει πλέον οκτώ, μόνο έξι λειτουργούν. Τα άλλα δύο ανακαινίζονται, όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Με ένα από το Ισραήλ και ένα από τη Γερμανία ή την Ελλάδα, η Ουκρανία θα διέθετε συνολικά δέκα συστήματα Patriot, σύμφωνα με τους NYT.
Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιανουάριο είχε αναφερθεί πως οι ΗΠΑ απομάκρυναν 90 πυραύλους αναχαίτισης τύπου Patriot από αποθήκη στο Ισραήλ και τους μετέφεραν στην Πολωνία, με σκοπό να τους παραδώσουν στην Ουκρανία.