Αποκάλυψη στη δίκη Βαξεβάνη-Αθανασίου: Η επαγγελματική σχέση του πρώην υπουργού με δικηγόρο αποφυλακισμένου ναρκέμπορου

Αποκάλυψη στη δίκη Βαξεβάνη-Αθανασίου: Η επαγγελματική σχέση του πρώην υπουργού με δικηγόρο αποφυλακισμένου ναρκέμπορου

Ένα συγκλονιστικό στοιχείο προέκυψε κατά τη διάρκεια της δίκης με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Όπως προέκυψε κατά το στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων, δικηγόρος που είχε εκπροσωπήσει παλαιότερα τον Χαράλαμπο Αθανασίου, όλως τυχαίως φέρεται να ήταν επίσης δικηγόρος ενός εκ των εμπόρων ναρκωτικών που είχαν αποφυλακιστεί μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Χαρίτων, επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς και μίας ακόμη πολίτη, που είχε αιτηθεί και είχε λάβει χάρη επί της Υπουργίας του.

Πρόκειται για ένα νέο στοιχείο το οποίο δίνει νέα ιστορική διάσταση στην υπόθεση, καθώς η πλευρά Αθανασίου καθόλη τη διάρκεια της δίκης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε εμπλοκή στη διαδικασία αποφυλάκισης και ότι τις αποφυλακίσεις υπέγραφε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εδώ όμως φαίνεται ότι υπάρχει επαγγελματική σχέση μεταξύ του Χαράλαμπου Αθανασίου και του δικηγόρου ενός εκ των αποφυλακισθέντων ναρκεμπόρων, έστω και αν αυτή προκύπτει μετά την αποφυλάκιση, και είναι μια σατανική σύμπτωση. Εντύπωση δε προκαλεί που ένας δικηγόρος όλως τυχαίως αναλαμβάνει την διεκπεραίωση περισσότερων υποθέσεων που αφορούν σε χάρες.

Εξάλλου από την μελέτη των φακέλων των δύο ισοβιτών ναρκεμπόρων προέκυψε ότι και οι δύο είχαν αποδράσει και οι δύο δήλωναν ψευδώς τοξικομανείς και το Συμβούλιο Χαρίτων ανέτρεπε τις κρίσεις των δικαστηρίων, ενώ στην υπόθεση του Καναδού μεγαλεμπόρου προκύπτει συνεχής αντιθεσμική λειτουργία των στελεχών του Υπουργείου και έμμεση παρέμβαση ακόμη και στο Συμβούλιο Πλημ-κών Άμφισσας για την αποφυλάκισή του, το έτος 2014, όπως ανέλυσε ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης.

Την ίδια ώρα, νέα τροπή πήρε σήμερα η δίκη, μετά και το πρωτοφανές περιστατικό προηγούμενης συνεδρίασης, όπου η πλευρά Αθανασίου, είχε προσκομίσει στο Δικαστήριο απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα οποία φέρεται να είχαν αποκτηθεί παρανόμως και τα οποία πραξικοπηματικά αφαίρεσε.

Η πλευρά Βαξεβάνη, είχε ζητήσει από το Δικαστήριο μέσω των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη, Γιάννη Απατσίδη και Ευάγγελου Γεωργακόπουλου να διαβιβάσει τα έγγραφα στον αρμόδιο εισαγγελέα, επειδή ο πρώην υπουργός τα είχε στην κατοχή του παρανόμως.

Σε δήλωσή του προς το Δικαστήριο, χθες ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή αυτή η δίκη θα μας απασχολήσει στο μέλλον και η ιστορία θα καταγράψει το μέλλον, καθώς πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο και συγκεκριμένα πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Αρεοπαγίτη. Ο συνήγορος του κ. Αθανασίου πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Ένας υπουργός προσκόμισε έγγραφο που είχε παρανόμως στη διάθεσή του. Αυτό ήταν από τα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το εάν το πήρε από την υπάλληλο ή με ριφιφί δεν το ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι παράνομο» τόνισε ο κ. Βαξεβάνης.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Καραβοκύρης, συνήγορος του Χαράλαμπου Αθανασίου, υποστήριξε ότι τα έγγραφα στα οποία αναφέρεται η πλευρά Βαξεβάνη υπήρχαν ήδη στη δικογραφία, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικηγόρων του Βαξεβάνη και στη συνέχεια την έκδοση απόφασης από την έδρα.

Καραβοκύρης: Αυτά τα έγγραφα δεν το προσκόμισα ποτέ

Μαντζουράνης : Μα τα αφαιρέσατε

Καραβοκυρης: Τα έγγραφα αυτά υπήρχαν ήδη. Δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Κανένα έγγραφο δεν προσκομίστηκε, ούτε σχολιάστηκε.

Μαντζουράνης: Προφανώς ο συνάδελφος νομίζει ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Όλοι είδαμε ότι τα κατέθεσε και τα πήρε. Θέλουμε να δούμε τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου τι είναι. Ζητάμε να προσκομιστούν τα συγκεκριμένα έγγραφα στο Δικαστήριο.

«Δεν ξέρω πως τα είχε στην κατοχή του ο Αθανασίου»

Οι τοποθετήσεις των δικηγόρων συνεχίστηκαν, ζητώντας από το Δικαστήριο να πράξει τα δέοντα. Κάποια στιγμή και ενώ η διαδικασία συνεχιζόταν ο δικηγόρος Καραβοκύρης ζήτησε το λόγο και ανέφερε ότι δεν «έχει μαζί του αυτά τα έγγραφα και πως θα τα φέρει την επόμενη φορά μαζί του». Ωστόσο, κατά την τοποθέτησή του διαχώρισε τη θέση του για το πώς περιήλθαν τα έγγραφα αυτά στην πλευρά Αθανασίου.

«Δεν τα έχω μαζί μου αυτά τα έγγραφα θα τα φέρω την άλλη φορά. Βεβαιώνω όμως ότι αυτά τα έγγραφα φέρονται να είναι τα ίδια με αυτά που προσκόμισα την άλλη φορά. Το πως τα έχει στην κατοχή του ο κ. Αθανασίου δεν μπορώ να το ξέρω. Βρίσκονται πάντως στο φάκελο της δικογραφίας τα ουσιώδη έγγραφα» σημείωσε ο δικηγόρος Καραβοκύρης.

Τελικά το Δικαστήριο μετά από εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας απεφάνθη ομόφωνα ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας δίκης το πως περιήλθαν τα έγγραφα αυτά στην πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, καθώς το ζήτημα αυτό θα κριθεί ενδεχομένως κατ’αρθρο 39 ΚΠΔ, αλλά ότι ο δικηγόρος οφείλει να επιστρέψει τα έγγραφα που αφαιρέθηκαν, καθώς είχαν προσκομιστεί και είχαν αποτελέσει σώμα της δικογραφίας. Μάλιστα η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει ενδεχομένως έλεγχος για «απείθεια», ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης, έκαναν λόγο για υπεξαγωγή εγγράφων.

Τα επίμαχα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Αθανασιου

Τα επίμαχα έγγραφα είχαν προσκομιστεί από την πλευρά Αθανασίου σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου. Επρόκειτο για απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα, τα οποία προέρχονται από τους φακέλους του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν την απονομή χάριτος. Με τη μόνη διαφορά ότι τα έγγραφα αυτά δεν έχουν δοθεί νόμιμα στην πλευρά Αθανασίου, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απαντήσει επισήμως κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη, ότι ουδέποτε χορήγησε τέτοια έγγραφα στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν για ανάγνωση και μετά αφαιρέθηκαν, ήταν η έκθεση του ειδικού εισηγητή για μία από τις χάρες και συγκεκριμένα ενός προέδρου Εφετών, καθώς και ένα διαβιβαστικό έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με ημερομηνία 9/9/2011.

Την ύπαρξη των εν λόγω εγγράφων τα οποία παρέλαβε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ως αναγνωστέα, είχε εντοπίσει ο πληρεξούσιος δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης και αφού επεσήμανε όλα τα ανωτέρω ζήτησε τη διαβίβασή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς όπως υποστήριξε στην προκειμένη περίπτωση τελούνται οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράνομης επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο Αθανασίου είχε παραδεχτεί ότι παρέλαβε τα απόρρητα έγγραφα από άγνωστο υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μόλις προσκομίστηκε έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου βεβαιωνόταν ότι ο Αθανασίου ουδέποτε είχε υποβάλει αίτηση για την παραλαβή εγγράφων από τους φακέλους χαρίτων. Μάλιστα σε άλλες συνεδριάσεις του Δικαστηρίου ο κ. Αθανασίου είχε αναφέρει ψευδώς ότι είχε υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτι που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε.

Μετά από όλα αυτά, ο συνήγορος του Αθανασίου, είχε αποσύρει τα εν λόγω έγγραφα, κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, τα οποία ήδη είχαν καταστεί αναγνωστέα, χωρίς την συναίνεση δικαστών και εισαγγελέως και της πλευράς του κατηγορουμένου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης διαπιστώθηκε από την έδρα ότι εντός της δικογραφίας δεν βρίσκονταν πλέον, ούτε άλλα απόρρητα έγγραφα, που είχε προσκομίσει η πλευρά Αθανασίου, και συγκεκριμένα η Εισήγηση πρώην Αρεοπαγίτη που ο Αθανασίου είχε χαρακτηρίσει “αστέρι”, ούτε η ηλεκτρονική αλληλογραφία του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία εκτυπωθείσα το έτος 2019 παραδόθηκε στα χέρια του Χαράλαμπου Αθανασίου με παράνομο και αξιόποινο τρόπο. Τα έγγραφα αυτά αφαιρέθηκαν από την πλευρά Αθανασίου, με την ίδια ακριβώς μέθοδο, ώστε να δυσχεράνει το έργο των αρχών κατά την μελέτη της δικογραφίας που ζητήθηκε να διαβιβαστεί κατ’ άρθρο 39 ΚΠΔ στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ώστε να αιτηθεί την άρση της ασυλίας του.

Το Δικαστήριο διέκοψε για αύριο 5-7, οπότε θα απολογηθεί ο Κώστας Βαξεβάνης και θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, και οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του μετά από μια ακροαματική διαδικασία που κράτησε σχεδόν 7 μήνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter