Οι ταινίες της εβδομάδας: Αποκάλυψη τώρα για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αποκάλυψη τώρα για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

H πιο προσωπική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ βγαίνει στις αίθουσες και πάει φουλ για τα Όσκαρ.

The Fabelmans (***1/2)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2022 (151)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Γουίλιαμς, Πολ Ντέινο, Σεθ Ρόγκεν, Γκάμπριελ ΛαΜπέλ, Τζίνι Μπερλίν, Τζούλια Μπάτερς, Τζουντ Χιρς

Στην Αμερική των 60ς, ο 16χρονος Σάμι Φέιμπελμανς ανακαλύπτει την μαγεία του σινεμά. Τα αυτοσχέδια φιλμάκια που γυρίζει με πρωταγωνιστές είτε τους συμμαθητές του είτε τα μέλη της οικογένειας του, θα του ανοίξουν το δρόμο προς μια συναρπαστική περιπέτεια που όμως θα έχει αρκετά επώδυνα στιγμιότυπα.

Ο Σπίλμπεργκ υπογράφει το δικό του «Οκτώμισι» μέσω μιας τρυφερής ιστορίας ενηλικίωσης που μετατρέπεται σε δήλωση αγάπης για το σινεμά. Η τρυφερότητα με την οποία ο αμερικανός δημιουργός επιστρέφει στην εφηβεία του και προβαίνει σε μια απρόσμενη εξομολόγηση, συγκινεί και συναρπάζει. Η αρχή του κινηματογραφικού ταξιδιού του Σπίλμπεργκ έχει ως αφετηρία την εβραϊκή οικογένεια του και τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των μελών της. Κωμικοτραγικά επεισόδια από την καθημερινότητα, αναμειγνύονται με μια λυρική χροιά καθώς οι προλήψεις και η φαντασία της συναισθηματικά ευάλωτης μητέρας (θαυμάσια η ερμηνεία της Μισέλ Γουίλιαμς και σχεδόν βέβαιη για την οσκαρική κούρσα) συγκρούονται με την ορθολογική και μονότονη σκέψη του πατέρα του. Η παρουσία δύο επικριτικών αδελφών δυσκολεύουν μεν περισσότερο την ζωή του Σάμι αλλά και προσφέρουν ένα επιπλέον όπλο στην κωμική αποδόμηση της καθημερινότητας των Φέιμπελμας. Ο κομβικός χαρακτήρας όμως που θα απογειώσει το σουρεαλιστικό θέαμα είναι ο μποέμ και τυχοδιώκτης θείος Μπόρις (τι ρόλος για τον έμπειρο Τζουντ Χιρς!) που έρχεται για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και δίνει στον Σάμι ένα αξέχαστο μάθημα ζωής.

Guillermo del Toro’s Pinocchio (***)

Animation μεξικανοαμερικανικής συμπαραγωγής 2022 (114)

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Μαρκ Γκούσταφσον

Με τις φωνές των: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, Τζον Τορτούρο, Ρον Πέρλμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον

Στην φασιστική Ιταλία της δεκαετίας του 1930 ο μαραγκός Τζεπέτο πενθεί για την απώλεια του μονάκριβου γιου του. Σε μια βραδιά απελπισίας και μέθης φτιάχνει μια ξύλινη μαριονέτα, η οποία το επόμενο πρωί αποκτά ζωή.

Μπορεί ο μύθος του «Πινόκιο» να είναι χιλιοειπωμένος και ταλαιπωρημένος αλλά η φαντασία του μεξικανού παραμυθά έχει τον τρόπο της όχι μόνο να ανανεώσει το ενδιαφέρον μας για τον ήρωα του Κολόντι αλλά και να χρησιμεύσει ως μια πολιτική αναφορά (το άναρχο αγόρι που κάνει του κεφαλιού του) ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Bones and All (**1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (130)

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο

Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Τέιλορ Ράσελ, Μαρκ Ράιλανς, Τζέσικα Χάρπερ, Αντρέ Χόλαντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Φρανσέσκα Σκορσέζε, Κλόε Σεβινί

Η Μάρεν και ο Λι, συναντιούνται τυχαία όταν η πρώτη αναζητά τα ίχνη της εξαφανισμένης μητέρας της. Τους δύο περιθωριακούς νέους συνδέει ένα τρομακτικό μυστικό: είναι και οι δύο κανίβαλοι!

Η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό road movie που επιχειρεί να συνδέσει το love story των δύο νέων, με τον μεταφυσικό –και σπλάτερ- τρόμο αλλά και την διεισδυτική κριτική ματιά σε ένα κόσμο (η ρηγκανική Αμερική) που βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση και χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών (η οικογένεια στο στόχαστρο). Το στοιχείο της παρακμής και της εγκατάλειψης τονίζεται με κάθε τρόπο, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έχει χημεία αλλά το ταίριασμα του κανιβαλισμού με το ρομάντζο δεν έχει πειστικές λύσεις.

Παράξενος Κόσμος (Strange World) (**)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2022 (97)

Σκηνοθεσία: Ντον Χολ

Με τις φωνές των: Βαγγέλη Στρατηγάκου, Γιάννη Στεφόπουλου, Κωνσταντίνου Κλαυδιανού, Τζωρτζίνα Καραχάλιου, Στεφανία Γουλιώτη, Βασιλικής Σούτη

Στη μυθική χώρα της Αβαλόνια τρεις γενιές της οικογένειας Κλέιντ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να σταματήσουν την εξολοθρευτική μανία απόκοσμων πλασμάτων που απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή το οικοσύστημα.

Το νέο animation της Disney διαθέτει ακατάπαυστη δράση συνοδεία οπτικής μεγαλοπρέπειας που θαμπώνει το βλέμμα, ενώ ο πλανήτης που έχει σχεδιαστεί εκτός του προφανούς οικολογικού μηνύματος, θυμίζει αρκετά τον πλανήτη Πανδώρα στο «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον. Ο σχεδιασμός της χορταστικής δράσης βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αλλά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της οικογένειας των Κλέιντ, παρά το θετικό συμβολισμό του μικτού ζευγαριού των γονέων, ακολουθείται η πεπατημένη των κλισέ και του διδακτισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter