Αποκάλυψη – βόμβα Καστανίδη: Συζητήσεις για ενότητα της Αριστεράς, στο πρότυπο της συμφωνίας της νίκης Μιτεράν

Αποκάλυψη – βόμβα Καστανίδη: Συζητήσεις για ενότητα της Αριστεράς, στο πρότυπο της συμφωνίας της νίκης Μιτεράν

Ο Χάρης Καστανίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια αποκάλυψη και ταυτόχρονα πρόταση στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς μιλώντας στο Attica και το Γιώργο Χουδαλάκη.

Δίνοντας στην ουσία μια νέα διέξοδο μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την συντριβή Μητσοτάκη χωρίς ταυτόχρονα να αποτυπώνονται κέρδη στο προοδευτικό μέτωπο.

Όπως είπε διεξάγονται ήδη συζητήσεις στο πρότυπο της συμφωνίας των προοδευτικών κομμάτων της Γαλλίας, που αναφέρεται ως συμφωνία του Επινέ από το όνομα της γαλλικής πόλης, που έφερε στην ουσία τον Φρανσουά Μιτεράν στην Εξουσία.

Όπως ανέφερε τα κόμματα παραμένουν ως συνιστώσες ενώ δημιουργούνται και όργανα του ενιαίου φορέα.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

Το Επινέ είναι μια πόλη της Γαλλίας στην οποία συναντήθηκαν οι διασπασμένες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, διάφορες ομάδες των σοσιαλιστών, των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αποφάσισαν ότι θα πορευτούν μαζί. Συγκρότησαν λοιπόν ένα ενιαίο φορέα και ένα ενιαίο μέτωπο και το 1981 πήγαν σε μια θριαμβευτική νίκη με τον Φρανσουά Μιττράν.

Εκεί δεν διαλύθηκαν οι συνιστώσες που συγκρότησαν το νέο σχήμα, ουσιαστικά τη νέα σοσιαλιστική παράταξη η οποία οδήγησε τον Μιττράν στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται να γίνει αυτό εδώ. Μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν τα κόμματα γιατί έχουν μια ιστορικότητα. Το κόμμα μου το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορικότητα, θαυμαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισθάνεται από την πλευρά του το ίδιο. Η Νέα Αριστερά, ή άνθρωποι που ενδεχομένως αυτή την ώρα βρίσκονται στο χώρο της αποχής ή της αγρανάπαυσης.

Μπορεί να υπάρχουν, να συνθέσουν μια μεγάλη παράταξη με τα δικά της όργανα και ως συνιστώσες να υπάρχουν και τα κόμματα (που την συγκροτούν)
Στην ερώτηση αν υπάρχουν τα πρόσωπα, αν υπάρχει μια τέτοια διεργασία, απάντησε:
Οι διεργασίες γίνονται εδώ και μήνες, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους του προοδευτικού τόξου και όσο πάει και πολλαπλασιάζονται. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα γίνουνε και δυναμικές κινήσεις στο προσκήνιο.
Όσον αφορά το χρόνο, ο ίδιος σημείωσε πως όλα αυτά γίνονται γρήγορα. «Άμεσα» είπε καθώς ο χρονικός ορίζοντας είναι μικρός.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

 

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter