Αποκαλυπτικό βίντεο από την ομάδα Forensic Architecture για νεκρό πρόσφυγα στον Εβρο

Αποκαλυπτικό βίντεο από την ομάδα Forensic Architecture για νεκρό πρόσφυγα στον Εβρο

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture μελέτησε και διασταύρωσε στοιχεία από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές σε βίντεο των γεγονότων αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία, το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαρτίου ενώ βρισκόταν στις ακτές του ποταμού Εβρου λίγα μέτρα από το τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ομάδα Forensic Architecture ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Στο βίντεο της ομάδας Forensic Architecture καταγράφεται ομάδα Σύρων προσφύγων στην οποία ανήκε και ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ να έχει περάσει τον ποταμό Εβρο σε σημείο που και οι δύο πλευρές ανήκουν στην Τουρκία και να κινείται προς τον φράχτη. Σε απόσταση περίπου 40 μέτρων όπως αναφέρεται και στο βίντεο «δέχτηκαν πυρά από την ελληνική πλευρά».

Το γεγονός αυτό είχε πρώτη δημοσιοποιήσει η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, ενώ σχετικό ρεπορτάζ υπήρξε και στο βρετανικό κανάλι Channel 4 από τον δημοσιογράφο Πάρεκ Ο Μπράιαν.

Τις πληροφορίες για νεκρό από πυρά της ελληνικής πλευράς είχε διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνοντας λόγο για τουρκική προπαγάνδα.

Το αποκαλυπτικό βίντεο όμως απαιτεί σοβαρή έρευνα από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό να έχει διαταχθεί, καθώς τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές.

Πηγή: Forensic Architecture

Δείτε το επίμαχο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter