Αποκαλυπτικό έγγραφο «Οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ» – «Έχουμε γίνει Ιταλία», καταγγέλλει ο Γιαννάκος

Αποκαλυπτικό έγγραφο «Οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ» – «Έχουμε γίνει Ιταλία», καταγγέλλει ο Γιαννάκος

«Έχουμε γίνει Ιταλία, αφήνουν εκτός ΜΕΘ ηλικιωμένους με covid και υποκείμενα νοσήματα και πεθαίνουν» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς μάσκα» και αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μείνουμε από στρατό, πριν ξεκινήσει πόλεμος».

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «Από δω και πέρα τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα».

«Σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως “Ιπποκράτειο”, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο “Αλεξάνδρα”… Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορωνοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Όπως κατήγγειλε, «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

«Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν. Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, σχολίασε: «Γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί».

Εκτός ΜΕΘ οι περισσότεροι θάνατοι από COVID-19

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, που φέρνουν στη δημοσιότητα τα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. 

Σε αυτές τις -απλής νοσηλείας- κλίνες καταλήγουν κυρίως ηλικιωμένοι – άνω των 80 ετών – παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον φονικό ιό. Ετσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα. Αυτό γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εξίσου μεγάλη ομάδα ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε κλινικά τμήματα παρότι υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ. Από την πλευρά τους, πάντως, ιατροί υπογραμμίζουν ότι τηρούνται πλήρως τα ιατρικά πρωτόκολλα και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται «επιλογή ασθενών» που θα οδηγηθούν στις κλίνες εντατικής παρακολούθησης και άλλων που αφήνονται χωρίς ισχυρή ιατρική αρωγή.

Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter