Αποκαθίστανται οι τέσσερις μεγάλες σκάλες που ενώνουν την Πάτρα

Αποκαθίστανται οι τέσσερις μεγάλες σκάλες που ενώνουν την Πάτρα

Τέσσερα εμβληματικά σημεία της Πάτρας, που ενώνουν την πόλη και έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αναμένεται να «αναγεννηθούν» μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που έχει προγραμματίσει ο δήμος.

Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, που δεσπόζουν στην πόλη και ενώνουν το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, την παλιά πόλη και την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τη σύγχρονη πόλη.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί οι σκάλες, αλλά και λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, παρουσιάζουν αφ΄ ενός σχετική επικινδυνότητα για όσους τις χρησιμοποιούν και αφ΄ ετέρου μη ενιαίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο και ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία της πόλης.

Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη ιστορικού κέντρου Πατρών» και η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει σε περίπου ενάμισι μήνα.

Σχετικά με το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 265.000 ευρώ, ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στο φάκελο προετοιμασίας του έργου, οι κλίμακες του ιστορικού κέντρου αποτελούν τοπόσημα της πόλης, στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της Πάτρας, ενώ πέραν του ότι εξυπηρετούν την λειτουργική σύνδεση της άνω με την κάτω πόλη της Πάτρας, χρησιμοποιούνται και ως χώροι πολιτιστικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων, καθώς και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.

Όσον αφορά στα οφέλη από την αποκατάσταση των κλιμάκων, επισημαίνεται ότι θα έχει άμεσες και βραχυ-μεσοπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην προστασία του τοπίου της πόλης.

Επίσης, η ανακατασκευή των διατηρητέων κλιμάκων, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, να βελτιώσει τις υποδομές, να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και το ιστορικό κέντρο.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να αναδείξει την περιοχή παρέμβασης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν νέο χώρο ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης πληθυσμού, να αναβαθμίσει το συνολικό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, να αναδείξει τον πολιτισμό της περιοχής παρέμβασης και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων, ενώ οι υπό εκτέλεση εργασίες, όπως για παράδειγμα, υλικά, χρωματικές αποδόσεις κ.λ.π. θα λαμβάνουν έγκριση πριν την πραγματοποίησή τους από την αρχαιολογική υπηρεσία και στη συνέχεια θα επιβλέπονται από την ίδια υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί, ότι στo πλαίσιo της μελέτης για το έργο, αναφέρονται όλες οι συμμορφώσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

Οι πρώτες σκάλες κατασκευάστηκαν στην Πάτρα το 1873 και ήταν αυτές της οδού Πατρέως, οι οποίες ενώνουν την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την οδό Γερμανού που αποτελεί την κεντρική οδό της παλιάς πόλης.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1886, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, οι οποίες ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως έχει αναδειχθεί τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου (Ιπποδρόμιο).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πιο εντυπωσιακές, αφού διακρίνονται ακόμα και από το παλιό λιμάνι.

Διαθέτουν 193 σκαλιά και ενώνουν την περιοχή του κάστρου και του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου με το κέντρο της Πάτρας, ενώ προσφέρουν απέραντη θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Την ίδια χρονιά, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων που ενώνουν τον ομώνυμο πεζόδρομο με την πλατεία Ψηλών Αλωνίων.

Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από διπλή κλίμακα που ξεκινά από ένα ημικυκλικό μπαλκόνι με θέα προς την πόλη της Πάτρας και τον Πατραϊκό κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter