Αποκλεισμό Κούβας, Βενεζουέλας και Νικαράγουας από τη Σύνοδο της Αμερικής αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Αποκλεισμό Κούβας, Βενεζουέλας και Νικαράγουας από τη Σύνοδο της Αμερικής αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Τον αποκλεισμό των κυβερνήσεων της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας από τη Σύνοδο της Αμερικής αποφάσισε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πληγές που επικαλείται το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις τρεις χώρες. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει απειλήσει να μην παραστεί εάν δεν προσκληθούν όλες οι χώρες του δυτικού ημισφαιρίου. Η μη παρουσία του Μεξικανού προέδρου ενδέχεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές προόδου στις συζητήσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, πρόεδρος της Κούβας -η οποία είχε συμμετάσχει στις δύο προηγούμενες συνόδους- έχει δηλώσει πως δεν θα πήγαινε στη νέα σύνοδο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «βίαιη πίεση» ώστε να καταστεί αυτή μη περιεκτική.

Η απόφαση των ΗΠΑ, η οποία ερμηνεύεται ως άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, ελήφθη έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων και ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, η οποία ευελπιστούσε πως η Σύνοδος του Λος Άντζελες θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις της με αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, που επιδεινώθηκαν επί προεδρίας Τραμπ.

Έρχεται δε στο φόντο της απόφασης του Λευκού Οίκου να δώσει το πράσινο φως για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό αργό. Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter