Αποκλεισμός Documento, προσαγωγή Ρηγόπουλου, ένταλμα κατά Βαξεβάνη: Αυτά υποβάθμισαν την Ελλάδα στον δείκτη Δημοκρατίας

Αποκλεισμός Documento, προσαγωγή Ρηγόπουλου, ένταλμα κατά Βαξεβάνη: Αυτά υποβάθμισαν την Ελλάδα στον δείκτη Δημοκρατίας

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες ο χάρτης που δημοσίευσε ο Guardian σχετικά με το επίπεδο της δημοκρατίας στην Ευρώπη σε συνάρτηση με την πανδημία και δείχνει την Ελλάδα στην χειρότερη καταγεγραμμένη κατηγορία χωρών με τις περισσότερες παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων, με αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, ή ακόμη και η Ουγγαρία, να βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.

Τονίζεται ότι η έρευνα του v-dem, ενός από τα σημαντικότερα Ινστιτούτα Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορά τις παραβιάσεις των δημοκρατικών ελευθεριών σε σχέση με τις πρακτικές και τις νομοθεσίες που ακολουθήθηκαν από κάθε κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού σε 144 χώρες σε όλο τον κόσμο (χωρίς συγκρίσεις μεταξύ τους).

Η ντροπιαστική βαθμολόγηση που έλαβε η Ελλάδα από τη μεγάλη έρευνα του v-dem,  οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χαμηλές αποδόσεις που κατέγραψε σε θέματα περιορισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και στην αποκαρδιωτική βαθμολογία που συγκέντρωσε στις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου.

Οι διώξεις κατά του Documento, κριτήριο για το επίπεδο δημοκρατίας στην Ελλάδα

Αυτό που χθες δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι είναι τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα του v-dem για να καταλήξει στη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των χωρών και να ταξινομήσει την Ελλάδα μαζί με τις χώρες που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός του Documento από τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της διαβόητης λίστας Πέτσα, η προσαγωγή του δημοσιογράφου Αντώνη Ρηγόπουλου τον Νοέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ και η άσκηση βίας εναντίον του, αλλά και το ένταλμα σύλληψης κατά του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη, καταγράφηκαν και βαθμολογήθηκαν από τους αξιολογητές του v-dem.

Προσαγωγή Αντώνη Ρηγόπουλου

H περίπτωση της προσαγωγής του δημοσιογράφου του Documento και του koutipandoras.gr, Αντώνη Ρηγόπουλου κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη της πορείας της 17ης Νοεμβρίου του 2020, καταγράφεται και βαθμολογείται δύο φορές στην έκθεση για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση καταγράφεται στο πεδίο της φραστικής παρενόχλησης δημοσιογράφου, καθώς και σε εκείνο της φυσικής παρενόχλησης. Μάλιστα, αποτελεί την μοναδική περίπτωση που έχει καταγραφεί στην έκθεση σε ό,τι αφορά τις δύο αυτές κατηγορίες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του v-dem, η προσαγωγή του Ρηγόπουλου αποτελεί τη μοναδική τέτοια περίπτωση παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τους κανονισμούς που ίσχυαν για την πανδημία, σε ό,τι αφορά τα δεδομένα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρηγόπουλος προσήχθη στις 17 Νοεμβρίου του 2020, καθώς κατέγραφε ζωντανές εικόνες από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο, με τη δικαιολογία ότι φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα και όχι χειρουργική, «αδίκημα» για το οποίο του επιβλήθηεκ πρόστιμο 300 ευρώ, το οποίο όμως ακυρώθηκε την επόμενη ημέρα. Αστυνομικός της Τροχαίας τον είχε υβρίσει χυδαία και άσκησε βία εναντίον του εντός του χώρου της Τροχαίας Αττικής, ενώ από την αρχή του περιστατικού αρνούνταν να διαπιστώσει τη δημοσιογραφική ιδιότητα του Ρηγόπουλου.

Αποκλεισμός Documento

Πολλαπλές παραβιάσεις εντοπίζει το v-dem σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της πληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19, ή χρησιμοποιώντας την πανδημία ως «όχημα», για να εμποδίσει το δημοσιογραφικό έργο.

Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό του Documento και του koutipandoras.gr από τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της διαβόητης λίστας Πέτσα, τα δεδομένα του v-dem αναφέρουν: «Αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της τον Ιούλιο του 2020 αποκλείστηκαν από ένα πακέτο κυβερνητικής στήριξης στην Ελλάδα: «Η ελληνική εφημερίδα Documento εξαιρέθηκε από ένα πακέτο στήριξης διαφημιστικών εσόδων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που διοργάνωσε η κυβέρνηση σε προφανή αντίποινα για την κριτική της κάλυψη και τα ερευνητικά ρεπορτάζ που αφορούσαν τον Πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον. Όταν ρωτήθηκε γιατί το Documento δεν είχε λάβει χρηματοδότηση όπως κάθε άλλο μεγάλο ΜΜΕ στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε χρηματοδότηση σε πρακτορεία που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις». 

Εκτός από την περίπτωση του Documento, στη συγκεκριμένη ενότητα, και μετά από μια γενική αναφορά στην κατακόρυφη πτώση της χώρας στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και στην τοποθέτηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτω από την εποπτεία του Πρωθυπουργού, το v-dem καγράφει μια σειρά από παραβιάσεις που σχετίζονται με την πανδημία: Για παράδειγμα γίνεται αναφορά στον αποκλεισμό της παρουσίας δημοσιογράφων στις ενημερώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα στο υπ. Υγείας, αλλά και στον παράλογο περιορισμό του αριθμού των ερωτήσεων που μπορούσε να υποβάλλει κάθε δημοσιογράφος στους ειδικούς. «Μία και μόνο μία ερώτηση την εβδομάδα παρά το ότι οι ομιλητές είναι μόνο τρεις. Η ερώτηση υποβάλλεται στο γρ. Τύπου και διαβάζεται ζωντανά, χωρίς τη δυνατότητα να ζητηθούν διευκρινίσεις ή να ασκηθεί πίεση για να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση», καταγράφει συγκεκριμένα το v-dem.

Ένταλμα σύλληψης κατά Βαξεβάνη

Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και άλλη μια σύντομη αναφορά στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Το ένταλμα είχε εκδοθεί μετά τη δημοσιοποίση εκ μέρους του Documento, ενός εξωδίκου που είχαν στείλει 22 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ προς τον Βαξεβάνη διαμαρτυρόμενοι για δημοσίευμα που έκανε λόγο για βασανισμό προσαχθέντα διαδηλωτή τον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Οι αστυνομικοί απέστειλαν τότε εξώδικο και όταν αυτό δημοσιοποιήθηκε, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Βαξεβάνη επειδή… φαίνονταν τα ονοματεπώνυμά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter