Αποκλειστική συνέντευξη Κέβιν Κιούνερτ: «Θα σωθούμε αν εκπροσωπήσουμε ξανά τον απλό πολίτη»

Αποκλειστική συνέντευξη Κέβιν Κιούνερτ: «Θα σωθούμε  αν εκπροσωπήσουμε  ξανά τον απλό πολίτη»

Εχει αναδειχθεί σε διπλό σύμβολο μόλις στα 28 του χρόνια. Αφενός ως «πατροκτόνος», γιατί κατέδειξε τον πολιτικαντισμό και την ανεπάρκεια του απερχόμενου ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς.

 Αφετέρου ως «αριστερή συνείδηση» του κόμματός του στην πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. O Κέβιν Κιούνερτ, ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «χάλι» την κατάσταση του κόμματος. Ταυτόχρονα όμως επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες προτάσσοντας ως απαραίτητη για την κομματική επιβίωση την επιστροφή στα βασικά: τον αγώνα υπέρ των απλών πολιτών και κατά του κατεστημένου. Ζητά να μη σχηματίσει ξανά το SPD κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αλλά παραμένει εντός των τειχών φιλοδοξώντας να αλλάξει το κόμμα εκ των έσω.

Εχει μπει η νεολαία επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του SPD;

Οχι. Είναι όμως μια πολύ σημαντική συνιστώσα της.

Υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των Γιούζος, όπως συνέβη τη δεκαετία του ’60, όταν η κομματική ηγεσία απέκλεισε τη φοιτητική νεολαία από το SPD;

Δεν βλέπω αυτήν τη ριζοσπαστικοποίηση. Εμείς δεν την επιδιώκουμε. Και το κομματικό προεδρείο δεν βάζει εμπόδια στην καμπάνια μας εναντίον του GroKo, του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Επομένως δεν υπάρχει λόγος για πρόσθετη ριζοσπαστικοποίηση.

Συνεργάζεστε με την παλιά κομματική Αριστερά;

Πολύ στενά. Ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για πολλά ζητήματα.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά;

Τα προγραμματικά. Αυτά είναι που κάνουν απαράλλακτο το προφίλ μας στο κοινό.

Και τα πρόσωπα;

Και αυτά παίζουν σπουδαίο ρόλο, αλλά μόνο αν έχουν ως αφετηρία μια σωστή προγραμματική βάση. Το ίδιο ισχύει και για τις κομματικές δομές. Το μυαλό και η ψυχή τους είναι πάλι το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Πολλοί λένε ότι ύστερα από 150 και πλέον χρόνια ζωής το SPD έχει φάει τα ψωμιά του. Τι απαντάτε σε αυτό;

Εχουν δίκιο αν εννοούν το σημερινό χάλι του. Ομως αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, αν το κόμμα επανέλθει στον κλασικό του ρόλο: να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του απλού πολίτη και όχι του κατεστημένου.

Κάποιοι άλλοι σας κατηγορούν ως πατροκτόνο, ως υπεύθυνο της παραίτησης του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του SPD.

Τα λάθη που έκανε ο Μάρτιν Σουλτς τις τελευταίες εβδομάδες δεν τα έχουν κάνει άλλοι πολιτικοί σε μια ολόκληρη ζωή. Πρώτα δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα συμπράξει σε κυβέρνηση συνασπισμού και ύστερα το πήρε πίσω. Και μετά βεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση υπό την Ανγκελα Μέρκελ, κάτι που επίσης ανακάλεσε. Η παραίτησή του οφείλεται στην πίεση της δημοσιότητας που προκάλεσαν αυτά τα λάθη – είναι παράλογο να ρίχνουν σε μένα την ευθύνη γι’ αυτά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter