Αποκλειστικό: Ανοίγει ο δρόμος για συναίνεση των κομμάτων στην ψήφο των ομογενών

Αποκλειστικό: Ανοίγει ο δρόμος για συναίνεση των κομμάτων στην ψήφο των ομογενών

Συνταγματοποίηση, μέσω αλλαγής του άρθρου 54 (είναι στα υπό αναθεώρηση άρθρα), των τεχνικών προϋποθέσεων που ζήτησε το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα ο ενεργός ΑΦΜ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πει το «ναι» σε μια συναινετική διαδικασία αλλαγής του σχετικού νόμου ώστε να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Παρασκευή το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου από την αρχή διαφάνηκε η πρόθεση των μελών του κορυφαίου οργάνου του κόμματος να μην απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρεί από την αρχική του θέση δεχόμενος πλέον να προσμετρηθούν οι νέες ψήφοι στην εθνική κάλπη. Casus Belli παραμένει για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η επιστολική ψήφος ενώ ευρύτερη συναίνεση φαίνεται να διαμορφώνεται στο ενδεχόμενο οι νέοι βουλευτές να προέρχονται από το Επικρατείας, όπου και πάλι βέβαια χρειάζεται συνταγματική αλλαγή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική

Επιπροσθέτως τα στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν στο Documentonews.gr ότι στη σχετική συζήτηση τη Δευτέρα θα προσέλθουν με δική τους πρόταση στην οποία θα θέτουν και νέες τεχνικού τύπου προϋποθέσεις, πέραν των τριών του ΚΚΕ. Κι αυτό διότι, όπως λένε, αυτές δεν επαρκούν. Σημειώνουν μάλιστα πως η προϋπόθεση για ενεργό ΑΦΜ δεν συνάδει και με ένα αριστερό κόμμα αφού συνδέει το δικαίωμα της ψήφου με την περιουσία του ψηφοφόρου, τον οποίο αποκλείει αν αυτά είναι μηδενικά.

Το πόσες και ποιες θα είναι αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν αποφασισθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που λένε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 οι προτάσεις των οποίων είναι «κοντά» στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ΝΔ και τον κ. Θεοδωρικάκο εξαρτάται αν επιθυμεί τη συναίνεση και την ψήφιση του σχετικού νόμου με 300 βουλευτές. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter