Αποκλειστικό: ΕΔΕ με «οσμή» συγκάλυψης ευθυνών από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Αποκλειστικό: ΕΔΕ με «οσμή» συγκάλυψης ευθυνών από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές στη Ρόδο
AP Photo/Petros Giannakouris, File

«Οσμή» συγκάλυψης ευθυνών αρμοδίων σε ότι αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αναδύει η εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έχει δοθεί από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, η διενέργεια της ΕΔΕ έχει ανατεθεί σε κατώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος καλείται να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ερευνών ανωτέρων του.

Πρόκειται για το διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κυκλάδων, ο οποίος διαθέτει το βαθμό του Πυράρχου. Την ίδια ώρα που ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου διαθέτει το βαθμό του αρχιπυράρχου, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Αιγαίου είναι επίσης αρχιπύραρχος, ενώ ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι υποστράτηγος.

Επίσης ανώτεροι ιεραρχικά είναι και οι επικεφαλής αξιωματικοί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και η ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Επομένως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο πράγματι η ΕΔΕ διενεργείται με σκοπό την ανεύρεση και απόδοση τυχόν ευθυνών και όχι με σκοπό τη «συγκάλυψη» ή την παραπλάνηση των εισαγγελικών αρχών που ήδη διενεργούν έρευνα για τις πυρκαγιές.

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2009 αντίστοιχη έρευνα μετά από πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, είχε ανατεθεί στους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης υπό το δικαστή Λέανδρο Ρακιντζή και όχι σε κατώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής με εντολή να ελέγξει πειθαρχικά ανωτέρους του.

«Έφοδος» με εισαγγελική εντολή στο αρχηγείο

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την πλευρά της Πυροσβεστικής έχει διαπιστωθεί μία σχετική απροθυμία σε ότι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ρόδο.

Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, στις 14 Φεβρουαρίου αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν νέα έφοδο στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατάσχουν βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του ΠΣ από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και την ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Η νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης εφόδου που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο αρχηγείο του ΠΣ, όπου κατασχέθηκαν οι επικοινωνίες που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά της Ρόδου.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Έφοδος με εντολή εισαγγελέα στο αρχηγείο Πυροσβεστικής για «εξαφανισμένες» συνομιλίες για τις φωτιές της Ρόδου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter