Αποκλειστικό: Η αιχμηρή απάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Αποκλειστικό: Η αιχμηρή απάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η απάντηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi προς την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σχετικά με την επιστολή που της απεστάλη, για τις περαιτέρω διευκρινίσεις που ζήτησε για δύο από τους επτά προτεινόμενους εισαγγελείς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Στην απάντηση της προς την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το documentonws.gr η Laura Codruța Kövesi απαντά ότι «σέβεται πλήρως» τις εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθεί η χώρα μας στις διαδικασίες επιλογής των εισαγγελέων για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ορθά κοφτά πως είναι «αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να εξακριβώσει εάν οι υποψήφιοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτιούνται από τον κανονισμό λειτουργίας». Η Kovesi σημειώνει επίσης πως το «προνόμιο» αυτό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και υπερέχει έναντι οποιουδήποτε εθνικού κανόνα.

Η Laura Codruța Kövesi εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των ελληνικών αρχών θα συνεχιστεί το ίδιο «καρποφόρα» όπως μέχρι τώρα, με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με λίγα λόγια η Ευρωπαία Εισαγγελέας φρόντισε να ξεκαθαρίσει στο συνδικαλιστικό όργανο των Εισαγγελέων πως σέβεται την ανεξαρτησία και τις επιλογές της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά είναι δικαίωμα της να κρίνει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητεί επιπλέον στοιχεία για τους προτεινόμενους εισαγγελείς και επομένως δεν δέχεται παραινέσεις από συνδικαλιστικά εθνικά όργανα. Σημειώνεται ότι η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις σε δικαστικούς κύκλους. Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργάνων δεν είναι να «μαλώνουν» ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εάν δεν επικροτούν τυχόν προτάσεις της ελληνικής πλευράς σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι εξηγήσεις για δύο εισαγγελείς Εφετών

Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi είχε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δύο από τους συνολικά επτά εισαγγελείς που πρότεινε η χώρα μας για το θεσμό της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ διόρισε τους πέντε από τους επτά συνολικά προτεινόμενους εισαγγελείς. Συγκεκριμένα η ρουμανικής καταγωγής Ευρωπαία Εισαγγελέας φέρεται να ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις για τους εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη. Η τελευταία είναι και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που απέστειλε την επιστολή προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα.

Εδώ θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας δεν έχει απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Απλά ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις για δύο από αυτούς, κάτι που σίγουρα εγείρει ερωτήματα για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ωστόσο δεν δικαιολογεί την αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εισαγγελέων. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η όλη διαδικασία όπως έχει εξελιχτεί δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για την εικόνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Το «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στον Άρειο Πάγο, η επιστολή και τα ερωτήματα

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter