Αποκλειστικό: Μέχρι 15 Γενάρη η πώληση 3+1 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Αποκλειστικό: Μέχρι 15 Γενάρη η πώληση 3+1 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση τριών μεγάλων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μιας άδειας δημιουργίας μιας ακόμη μονάδας, παρόμοιας τεχνολογίας .Πρόκειται για την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, μιας μονάδας στη Μελίτη (Πτολεμαϊδα) και μιας άδειας δημιουργίας μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας επίσης στη Μελίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ θα εγκρίνει το SPA (Shell & Purchasment Agreement) στις 20 Δεκέμβρη και σύμφωνα με τα ακολουθούμενα σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανοί υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν να το παραλάβουν και να το συμπληρώσουν καταγράφοντας τα σημεία με τα οποία συμφωνούν αλλά και πιθανά άλλους όρους που θέλουν να περιληφθούν. Στη συνέχεια βάσει αυτών των όρων και επί του ιδίου εγγράφου θα συμπληρώσουν την δεσμευτική προσφορά που καταθέτουν την οποία θα κοινοποιήσουν στη ΔΕΗ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ σε συνεργασία με τη Διοίκηση της επιχείρησης θα καθορίσουν ποια προσφορά είναι η επικρατέστερη.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προσληφθεί

· Η εταιρία ΣΟΛ, ως νομικός σύμβουλος της όλης διαδικασίας

· Η PwC, ως σύμβουλος απόσχισης

· Η HSBC, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος

· Η DLA Piper ως νομικός σύμβουλος

· Η KPMG σε ρόλο εντολοδόχου για λογαριασμό της DGcomp.

Συνήθως ζητείται από τους 2 ή τους 3 πρώτους –αναλόγως του πόσο κοντά είναι οι προσφορές- βελτίωση του τιμήματος, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ,ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται –μετά την κήρυξη του αγοραστή και νέου ιδιοκτήτη – να έχει σταλεί επιστολή της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα γνωστοποιεί ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να τεθεί τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έχει ολοκληρωθεί

Ειδικότερα πωλούνται:

1. Η Επιχείρηση Μεγαλόπολης που θα αποτελείται από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

2. Η Επιχείρηση Μελίτης (Φλώρινας) που θα αποτελείται από τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, όπως επίσης και το δικαίωμα (και σχετικές άδειες) για οικοδόμηση συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας καλουμένης Μελίτη 2, μαζί με το ορυχείο της Βεύης, το ορυχείο Κλειδί, το ορυχείο Λόφοι Μελίτη και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Οι μονάδες μαυτές, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπροσωπεύουν ποσοστό έως 35,6 % της συνολικής προβλεπόμενης δυναμικότητας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ την περίοδο 2018–2035 .

· Υπενθυμίζεται ότι για την τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί και αναμέμνεται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά (χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να είναι υποχρεωτικό τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED – DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου) CONSORTIUM

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (“EPH”)

5. INDOVERSE (Τσεχίας) COAL INVESTMENTS LIMITED

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter