ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι παράνομες βίζες, η έρευνα και η εμπλοκή ελληνικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι παράνομες βίζες, η έρευνα και η εμπλοκή ελληνικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Πολλά ερωτήματα εγείρει μία δικογραφία που πήγε στη Δικαιοσύνη ως υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστή έναν υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών σε ότι αφορά τη δικαστική πορεία της υπόθεσης αλλά και τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για υπόθεση παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου υπηρετούσε κατά το παρελθόν ο εν λόγω υπάλληλος σε βάρος του οποίου είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο η εισήγησή της Εισαγγελέως προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι απαλλακτική για το συγκεκριμένο υπάλληλο όπως επίσης και για τον πατέρα του και πλέον αναμένεται η οριστική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η υπόθεση αφορά στο Νέο Δελχί το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2004 – Δεκέμβριος 2006. Την περίοδο εκείνη ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία του Νέου Δελχί ως επικεφαλής του προξενικού γραφείου. Μεταξύ των καθηκόντων του όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 3361/2019 εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ήταν και η «σύνταξη δημοσίων εγγράφων και η συγκεκριμένα η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (visa) Schengen σε διαβατήρια υπηκόων τρίτων χωρών. Ωστόσο ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να βεβαίωσε στις θεωρήσεις αυτές ψευδή περιστατικά. «Ότι δηλαδή συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να έρθουν στην ελληνική επικράτεια και στον χώρο της Σένγκεν οι αλλοδαποί κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων»

Το ποσό που φέρεται να λάμβανε για κάθε παράνομη θεώρηση φέρεται να ανέρχονταν σε 3.000 – 5.000 ευρώ. Οι παράνομες θεωρήσεις ήταν χιλιάδες. Μόνο το έτος 2005 χορηγήθηκαν 4.882 θεωρήσεις, ενώ το 2006 άγγιξαν τις 7.586. Δηλαδή ο αριθμός των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 50% στα δύο χρόνια που ο εν λόγω υπάλληλος υπηρετούσε στο Νέο Δελχί, ενώ το 2007, τη χρονιά που μετατέθηκε μειώθηκαν κατά 25%. Μάλιστα το συνολικό χρηματικό όφελος του συγκεκριμένου υπαλλήλου φέρεται να ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Στην υπόθεση φέρεται επίσης να ενεπλάκη και ο πατέρας του υπαλλήλου, καθώς πατέρας και γιος φέρονται στη συνέχεια να «νομιμοποίησαν τα παράνομα αυτά έσοδα». Σε βάρος του υπαλλήλου ασκήθηκαν μάλιστα κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού ή αθέμιτου οφέλους, δωροληψία και εκβίαση σε βάρος της πρώην συζύγου του, ενώ σε πατέρα και γιο από κοινού για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η εισαγγελέας όμως στην πρόταση της έκρινε ότι «δεν προέκυψε η τέλεση από τους κατηγορούμενους των αποδιδόμενων αυτών πράξεων».

Η ακίνητη περιουσία που απέκτησε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα αναφέρονται για τα ακίνητα που απέκτησε κατά τα έτη 2006 – 2012 ο συγκεκριμένος υπάλληλος. Ειδικότερα στην απαλλακτική πρόταση γίνεται λόγος για αγορά το 2006 διώροφης μεζονέτας στο Χαλάνδρι, αντικειμενικής αξίας 210.000 ευρώ και μια ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας 32.000 ευρώ και εμπορικής 200.000 ευρώ. Το 2008 ο υπάλληλος φέρεται να πούλησε τα δύο ακίνητα και στη συνέχεια αγόρασε μονοκατοικία στην Αίγινα αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και εμπορικής αξίας 220.000 ευρώ και μία τριώροφη μονοκατοικία στην Κηφισιά αντικειμενικής αξίας 445.000 ευρώ και εμπορικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Το 2010 αγόρασε επίσης ένα οικόπεδο στο Γύθειο της Λακωνίας αξίας 30.000 ευρώ όπου τα έτη 2011 – 2012 έχτισε διώροφη πολυτελή μονοκατοικία εμπορικής αξίας 460.000 ευρώ. Η εισαγγελέας ωστόσο έκρινε ότι «τα εισοδήματα του σε συνδυασμό με τα στεγαστικά δάνεια που έλαβε καλύπτουν την αξία των ακινήτων».

Είχε απασχολήσει βρετανική και ελληνική ΕΥΠ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι είχαν εμπλακεί οι μυστικές υπηρεσίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Βρετανίας την περίοδο εκείνη, κάτι που δείχνει και τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ειδικότερα τον Απρίλιο του 2006 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) απέστειλε «δελτίο πληροφοριών» με την ένδειξη «άκρως απόρρητο – προσωπικό» προς τον τότε Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό γινόταν λόγος για «κύκλωμα παράνομης χορήγησης Βίζας Σένγκεν και διακίνησης λαθρομεταναστών» στο οποίο μάλιστα εμπλεκόταν γυναίκα υπάλληλος. Η ΕΥΠ επικαλούνταν στο έγγραφο «πληροφορίες Συνεργαζόμενης Υπηρεσίας του εξωτερικού» δίχως να την κατονομάζει. Τον Ιούνιο του 2006 η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙ6 απέστειλε έγγραφο με την ένδειξη Απόρρητο στην ελληνική ΕΥΠ. Το έγγραφο αναφερόταν σε βίζα που είχα πάρει Ινδός υπήκοος από την πρεσβεία του Νέου Δελχί. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο ο Ινδός υπήκοος «είχε πληρώσει μεσάζοντα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα του δοθεί η βίζα με επιτυχία», καθώς και ότι 10 με 12 άτομα κάθε μέρα χρησιμοποιούσαν τον μεσολαβητή για να εξασφαλίσουν την απόκτηση visas. Eπίσης γινόταν λόγος και για συμμετοχή του τότε αρμόδιου για την έκδοση βίζας στην πρεσβεία (the visa authorising officer in the Greek Embassy) «στην απάτη» όπως είχε ενημερώσει τη βρετανική ΕΥΠ ο Ινδός υπήκοος.

Όλα καλά και από την ΕΔΕ του ΥΠΕΞ

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και από το υπουργείο Εξωτερικών από την οποία δεν προέκυψε η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, «κατόπιν της εξέτασης των μαρτύρων του, του ελέγχου του αριθμού των χορηγηθεισών από τον κατηγορούμενο θεωρήσεων εισόδου και των συνθηκών αύξησης το κρίσιμο χρονικό διάστημα».

Η δικαστική πορεία της υπόθεσης

Σε δήλωση του ο δικηγόρος της πρώην συζύγου του υπαλλήλου του ΥΠΕΞ, η οποία είχε καταθέσει την αναφορά στη Δικαιοσύνη το 2016 και έτσι ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα που οδήγησε στη συνέχεια στην άσκηση ποινικών διώξεων, Σπυρίδων Αλφαντάκης. επισημαίνει:

«Κύκλωμα δεκάδων χιλιάδων παρανόμων χορηγήσεων θεωρήσεων εισόδου (visa) τύπου Σέγκεν και διακινήσεως λαθρομεταναστών από τό προξενικόν γραφείον τής πρεσβείας Νέου Δελχί Ινδίας, επισημανθέν από τήν Βρετανικήν Υπηρεσίαν Πληροφοριών, τό οποίον εισήγεν εις τήν Ελλάδα και εις τήν Ευρωπαϊκήν Ένωσιν με πλαστά έγγραφα και με ψευδείς βεβαιώσεις κατηγορουμένου μέλους του ως προξένου, τότε γραμματέως πρεσβείας γ’ τάξεως 27 ετών και έκτοτε πολυεκατομμυριούχου ήδη συμβούλου πρεσβείας α’ τάξεως, τουλάχιστον 13 Ινδούς ημερησίως αντί δωροδοκίας έως και 15.000 ευρώ παρ’ εκάστου, παρεσιωπήθη και συνεσκοτήθη από τό Υπουργείον Εξωτερικών, όταν κατηγγέλθη διά λόγους εθνικής ασφαλείας επανειλημμένως από τόν Διοικητήν τής Ε.Υ.Π.

Τώρα, καταγγελθέν εκ νέου, δίδει μάχην επιβιώσεως αλλά δεν τήν δίδει μόνον. Τήν δίδει με τό Νομικόν Συμβούλιον τού Κράτους, παραλείψαν επί δύο έτη εν γνώσει και επί βλάβη τών συμφερόντων τού Ελληνικού Δημοσίου ως παθόντος να υποβάλη δήλωσιν παραστάσεώς του ως πολιτικώς ενάγοντος, τήν οποίαν εν τέλει υπέβαλεν εξ μήνας μετά από τήν τελευταίαν ανακριτικήν πράξιν, τόν Ανακριτήν τής υποθέσεως, Πρόεδρον Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέλειψεν ανακριτικάς πράξεις εν γνώσει τής σκοπιμότητος και τής αναγκαιότητός των, τήν Εισαγγελέαν Γνωμοδοτήσεων, ήδη Αντεισαγγελέαν Εφετών Αθηνών, η οποία συνεφώνησε να μην επιβληθή εις τούς κατηγορουμένους ούτε ένας περιοριστικός όρος παρά τά εκατομμύρια τής περιουσιακής ζημίας τού Ελληνικού Δημοσίου και τήν απειλήν πράξεων τής κατηγορίας με ισόβιον κάθειρξιν, ετέραν Αντεισαγγελέαν Εφετών Αθηνών, η οποία παρεκράτησεν επίτηδες τήν δικογραφίαν επί δέκα μήνας μετά από τό τέλος τής κυρίας ανακρίσεως χωρίς να προβή εις ουδεμίαν απολύτως ενεργείαν προκειμένου να προλάβη προς όφελος τών κατηγορουμένων ν’ αρχίση η ισχύς τού επιεικεστέρου νέου Ποινικού Κώδικος και ήδη με μιαν Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία με τήν απαλλακτικήν της πρότασιν επί τής ουσίας τής υποθέσεως, απότοκον διαστροφής τών αποδείξεων, καταρτισθείσαν εν τώ μέσω τού μηνός Αυγούστου, τούς ωφελεί συνειδητώς εν γνώσει τής υπάρξεως αποχρωσών ενδείξεων ενοχής των. Επειδή δεν εμπιστεύομαι τήν κρίσιν τής Προέδρου τού Συμβουλίου τών εν Αθήναις Πλημμελειοδικών, εις τό οποίον εισήχθη και εκκρεμεί η υπόθεσις, ως αδιάβλητον, με τήν έννοιαν ότι δεν αποκλείεται, παρά τόν νόμον και τά στοιχεία, να εκδοθή απαλλακτικόν βούλευμα – σκάνδαλον, καλώ πάνταν Έλληναν Εισαγγελέαν Ντι Πιέτρο να λάβη οίκοθεν γνώσιν τών εγγράφων τής κυρίας ανακρίσεως και τής εισαγγελικής προτάσεως διά τά καθ’ Εαυτόν», τονίζει στο Documento ο κ. Αλφαντάκης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter