Αποκλειστικό: Όλα τα στοιχεία και το μαύρο χρήμα που «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο για το #Novartis_Gate

Αποκλειστικό: Όλα τα στοιχεία και το μαύρο χρήμα που «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο για το #Novartis_Gate

Τι περιλαμβάνει το σκέλος της μεγάλης δικογραφίας που αφορά στον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδο.

Μονόδρομος ήταν για την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το αίτημα για άρση της ασυλίας του, ώστε να τον καλέσει ως ύποπτο τέλεσης δωροδοκίας, για “έργα και ημέρες” του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, κατά την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 .

Τα έγγραφα – ντοκουμέντα που συνέλεξε η μεγάλη εισαγγελική έρευνα, επιβεβαιώνουν πλήρως και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του Documento.

Eίναι ένας συνδυασμός μαρτυριών για το πως λειτουργούσε το “μαύρο ταμείο” της Novartis, και όχι μόνο από προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και από άλλους που μίλησαν με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους, και εγγράφων όπως emails, ενημερωτικά σημειώματα, χειρόγραφες σημειώσεις, ύποπτες τραπεζικές αναλήψεις, ακόμα και υπέρογκων χρηματικών ποσών από εμπλεκόμενους στο μεγάλο πάρτυ, βίντεο, αλλά και εικονικά τιμολόγια και εξόφθαλμα ευνοϊκές προς την Novartis υπουργικές αποφάσεις.

Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα:

Το πόρισμα Παπασπύρου

Κατ’ αρχήν πολύ σημαντικό στοιχείο, και όχι μόνον για την περίπτωση Λοβέρδου καθώς αφορά στην χρονική περίοδο από 2006-2014, είναι το περιεχόμενο του εμπεριστατωμένου πορίσματος των 3.000 σελίδων του κλιμακίου των ελεγκτών της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης,Μαρίας Παπασπύρου, για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων . Από το πόρισμα προκύπτουν οι μεθοδευμένες παρεμβάσεις που επηρέασαν, παρανόμως και πολύ προς τα πάνω, τις τιμές συγκεκριμένων σκευασμάτων της Novartis, που ήταν και από τα ακριβότερα, προς όφελος της εταιρίας και σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Οι νεότερες καταθέσεις και οι βαλίτσες με τα χρήματα

Μέχρι σήμερα είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο κάποιων εκ των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων .

Οι μάρτυρες είναι πολλοί περισσότεροι,  ενώ και οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν επανέλθει- αρκετές φορές- με νεότερες καταθέσεις.

Έχουμε και λέμε:

Η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, είχε δώσει μια κατάθεση τον Γενάρη του 2017 άλλη μια τον Νοέμβριο του 2017 το περιεχόμενο της οποίας έχει γίνει γνωστό, αλλά έδωσε και ακόμα μια κατάθεση τον Δεκέμβριο του 2018… Η Αικατερίνη Κελέση λοιπόν είχε μιλήσει :

*Για τις συναντήσεις Λοβέρδου- Φρουζή “τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και σε άλλους χώρους ”

*Είχε μάλιστα πει κατηγορηματικά ότι :

“Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί, επί υπουργίας Λοβέρδου και σε συνεργασία με τη γενική Γραμματέα Αθηνά Δρέττα ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής ο οποίος με το προαναφερόμενο τρόπο χρημάτισε και τους δύο με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο Gilenya το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Aντίθετα δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας και αυτό δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο των υπολοίπων φαρμακευτικών εταιρειών”.

*”Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα χέρι με χέρι ενώ χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία, όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή, με την επωνυμία computer team, η οποία ήταν συμφερόντων του, αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας επί των ημερών του και μέχρι σήμερα και απ´οτι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».

Στην τελευταία της κατάθεση , στην εκπνοή του 2018, καταθέτει εκ νέου και υποστηρίζει ότι :

*Ο Φρουζής μου είχε πει πως ο Λοβέρδος θέλει τη βαλίτσα με τα χρήματα για το φάρμακο Gylenia, ο Φρουζής παρήγγειλε να δοθούν τα χρήματα στον Λοβέρδο μέσω της εταιρείας prestige. *Επίσης οτι “η εταιρεία του Εμμαν. Βουλκίδη ‘”Ιατρικές Εξελίξεις’’ εξέδιδε εικονικά τιμολόγια διαφήμισης και παρέδιδε χρήματα στον Φρουζή.

*Ότι o Λοβέρδος με τον Φρουζή έστηναν σικέ δημοσιεύματα κριτικής για τις περικοπές στο χώρο του φαρμάκου.

*Όπως επισημαίνει η μάρτυρας “δεν είδε με τα μάτια της χρήματα, αλλά άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα προς τον Λοβέρδο μέσω της εταιρείας prestige”,

Το μαύρο ταμείο της Novartis

Για “μαύρο ταμείο ” της Novartis για την χρηματοδότηση των πολιτικών έχει μιλήσει στην τελευταία του κατάθεση ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης“.

Ας δούμε όμως – συνοπτικά – τι έχει πει στις πολλές καταθέσεις του με τελευταία αυτή της 12/12/2018 .

*Στην κατάθεση της 12ης Ιανουαρίου 2018, αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

*Στις 15 Ιανουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» επανέρχεται στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς όπου συνεχίζει την κατάθεση του. Σε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο λέει πως είχε απευθείας επικοινωνία με τον Κωσταντίνο Φρουζή μέσω των προσωπικών τους e-mails, κάνοντας την εκτίμηση ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθεί την επίσημη υπηρεσιακή οδό και προσθέτοντας ότι, δεν ήταν μόνο τα e-mails, αλλά και οι δια ζώσης συναντήσεις, καθώς είχαν τακτική επαφή και από κοντά.

Οι δύο δημοσιογράφοι και η εταιρεία Prestige

Για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων του GILENYA και του TASIGNA150 ο ίδιος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται τους δημοσιογράφους, Νίκο Χασαπόπουλο και Έλενα Φυντανίδου, οι οποίοι, κατά τα λεγόμενα του, σύστησαν κατόπιν εντολής της Novartis την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Prestige. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ».

Ο μάρτυρας αναφέρεται και σε συνάντηση που είχε κανονιστεί στο σπίτι του Νίκου Χασαπόπουλου μεταξύ Λοβέρδου και Φρουζή. «Το ραντεβού στο οποίο παραβρέθηκαν οι Φρουζής, Χασαπόπουλος και Λοβέρδος έγινε το καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα πριν την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων».

«Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος δωροδοκήθηκε»

Όπως λέει ο μάρτυρας «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις 21 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.52 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Φρουζή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis και τον οικονομικό διευθυντή της Novartis με τίτλο «παρακαλώ λάβετε υπόψη». «Πιθανολογώ», συνεχίζει ο μάρτυρας, «δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητεί να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματος του ύψους 200.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητούσε με επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξους στόχος της. Ο Φρουζής ανέφερε ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά και προσθέτει πως επί υπουργίας του η Novartis δωροδόκησε κατ’ επανάληψή και εν γνώση του κ. Λοβέρδου τον σύμβουλο του Νικόλαο Μανία ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ο ίδιος δημιούργησε με χρηματοδότηση της Novartis. «Με αυτό τον τρόπο ο Μανίας καθόριζε τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς. Η δωροδοκία προς τον Μανία γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχε συνάψει η Novartis με εταιρεία συμφερόντων του».

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι «ο κ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε και με 70.000 ευρώ προκειμένου να μην εγκρίνει ανταγωνιστικό φάρμακο του Lucenti για την ωχρά κηλίδα». Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ποσό ο Φρουζής το έδωσε διά ζώσης στον κ. Λοβέρδο.

To ποσόν της δωροδοκίας κατά τον μάρτυρα βγήκε μέσω εικονικών τιμολογίων διαφημιστικών εταιρείων που είχαν συσταθεί γι αυτή την δουλειά ( αναφέρονται οι εταιρείες, ιατρικές εξελίξεις, ethos, πανμαρ, πιτσιλίδης αε).

Ακόμα ο “Μάξιμος Σαράφης” καταγγέλλει τον κατηγορούμενο πλέον σήμερα (πρώην προστατευόμενο μάρτυρα “Γιάννη Αναστασίου”) καθηγητή την ΕΣΔΥ, Νίκο Μανιαδάκη, ότι πληρωνόταν από την Novartis για την έκδοση μελετών, καθώς ο Φρουζής τον χρησιμοποιούσε ως μεσάζοντα με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η εκδούλευση στη Novartis για την έκδοση ομολόγων

Ο ίδιος μάρτυρας :

*Αναφέρεται στα εικονικά τιμολόγια της εταιρείας Εμμ. Βουλκίδη.

*Καταθέτει επίσης ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος χρηματίστηκε και γιατί ενημέρωσε κρυφά από την υπόλοιπη αγορά για την έκδοση ομολόγων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι η Novartis ρευστοποίησε ομόλογα προκειμένου να αποφύγει τη ζημία (κούρεμα) (μόλις 2% έναντι 20% άλλων εταιρειών) και ενημερώθηκε εγγράφως για την …επιτυχία και ο πρέσβης της Eλβετίας .

* Επίσης, ότι ο Φρουζής έδωσε στον Ν. Μανιαδάκη 58.000 ευρώ ο οποίος αφού παρακράτησε το ποσοστό του έδωσε τα υπόλοιπα στον Αν. Λοβέρδο. Αναφέρει συγκεκριμένα πληθώρα εικονικών τιμολογίων, μέσω των οποίων γινόταν ξέπλυμα για δήθεν διαφήμιση της Νοvartis ( σε ΣΚΑΪ fm, Αθήνα 9,84 και Βήμα fm. Ο μάρτυρας επιβεβαιώθηκε καθώς τα τιμολόγια βρέθηκαν ).

*Ο μάρτυρας επανέρχεται στις 28.11.2018 όπου καταθέτει για δωροδοκία 90.000 ευρώ για το Gilenya, επιβεβαιώνει «ότι ο Φρουζής έδινε χρήματα στον Μανιαδάκη για να τα δίνει στον Λοβέρδο», καταθέτει μάλιστα και για τη σχέση Μανιαδάκη και Τζουζέπε Καρόνε της τροικα.

*Στις 12.12.2018 καταθέτει εις βάρος του Νίκου Μανία ( είχε διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας) και για τη σχέση του με τον Ανδρ. Λοβέρδο ενώ δηλώνει ότι υπήρχε μαύρο ταμείο της Novartis για την χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων

Ο Φρουζής κουβαλούσε τα λεφτά σε σακίδιο πλάτης

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει καταθέσει και ο τελευταίος μάρτυρας που έχει προσκομίσει στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς και χιλιάδες έγγραφα στοιχεία.

Ο μάρτυρας Νίκος Μανίας για τον οποίο πρόκειται (διατέλεσε σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου) κατέθεσε -μεταξύ πολλών άλλων :

* Πως ευνοήθηκαν τα φάρμακα diovan- gyleniα.

* Ότι ο νομικός σύμβουλος του Λοβέρδου , Δημήτρης Μπαλασόπουλος παραλάμβανε τα δελτία τιμών και τα διαπραγματευόταν με τις φαρμακευτικές.

* Ότι ο Φρουζής ερχόταν με σακίδιο πλάτης και μοίραζε λεφτά.

*Ότι η τότε Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα επισκεπτόταν συχνά τον Λοβέρδο και ακόμα ότι βοηθούσε τον κύριο Φρουζή και του εξασφάλιζε προνομιακή σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία και για τον λόγο αυτό εκείνος χρηματοδότησε την προεκλογική της εκστρατεία μέσω της εταιρείας prestige.

*Καταθέτει επίσης ότι είχε συναντηθεί με τον Ν. Χασαπόπουλο και ότι του είχε προτείνει να αγοράσει το λογισμικό σύστημα τιμολόγησης. Τέλος αναφέρει επίσης παράνομες αυξήσεις τιμών φαρμάκων κατά παράβαση πολιτικών αποφάσεων  

Οι άλλοι μάρτυρες και τα στοιχεία

*Μάρτυρας (από την εταιρεία genesis pharma) καταθέτει για την ευνοϊκή τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenya

*Μάρτυρας από την διαφημιστική εταιρεία του Εμμανούηλ Βουλκίδη ( τις νέες ιατρικές εξελίξεις που θα κληθούν ως ύποπτοι) αναφέρθηκε σε αναλήψεις που είχε κάνει ο ίδιος προσωπικά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Βουλκίδη, ύψους 1.160.000 ευρώ

* Μάρτυρας που κλήθηκε από τον 9,84fm, όπως και οι υπεύθυνοι των ραδιοφώνων Βήμα και Σκαϊ, μια και βρέθηκαν τιμολόγια που είχαν δήθεν κοπεί για υπηρεσίες, κατέθεσε ότι δεν έκαναν ποτέ στον σταθμό διαφημίσεις για την Novartis.

* Μάρτυρας από τον Σκαϊ πιστοποιεί ότι δεν κάναμε «καμία τιμολόγηση προς την Novartis».

Εν προκειμένω σύμφωνα με πραγματογνώμονα της εισαγγελέως διαφθοράς διαπιστώνεται έκδοση τιμολογίων της εταιρείας του Εμ. Βουλκίδη για διαφημίσεις στους ανωτέρω ραδιοφωνικούς σταθμούς γύρω στις 90.000 ευρώ. 

Δεν ήρθε ποτέ στην επιτροπή το GILENYA – Το χαμένο εκατομμύριο του Φρουζή

*Μάρτυρας, τότε μέλος της Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας, κατέθεσε ότι δεν πήγε ποτέ στην επιτροπή τιμών πότε το φάρμακο Gilenya, ότι η αρμόδια Επιτροπή Τιμών δεν ασχολήθηκε ποτέ με το να αναζητήσει τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης (όπως ορίζεται) , και κατηγορεί τον Νικ.Μανία ότι μεθόδευε τις τιμολογήσεις,ενώ τονίζει ότι οι εισηγήσεις που έφταναν στην επιτροπή ήταν με επέμβαση υπουργού.

* Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και η υπάρχει αγωγή (14.11.2017) του Κ. Φρουζή κατά οικογένειας Χατζηιωάννου και της εταιρείας yolenis στην οποία ο Φρουζής υποστηρίζει ότι κατέθεσε στους εναγόμενους ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για ….φύλαξη!! αλλά οι ίδιοι είπαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας .Ο Φρουζής τους καταγγέλλει για σκηνοθετημένη ληστεία

* Επίσης στα στοιχεία αναφέρονται κατασχεμένα ηλεκτρονικά αρχεία του Φρουζή για την πολιτική της τιμολόγησης του φαρμάκου, αποθηκευμένες συνομιλίες του Βαν Άμστελ της Novartis που μιλάει για την ευνοϊκή μεταχείριση του Gilenya «είμαστε ο προτιμώμενος συνεργάτης για τον υπουργό υγείας»

* Έγγραφα της εμπορικής στρατηγικής της Novartis.

* Αναφέρεται αναλυτικά έλεγχος της εταιρείας Prestige με τιμολόγια που εξέδωσε προς Novartis

-To 2011:36.000 ευρώ

-To 2012: 192.000 ευρώ

-To 2013: 55.000 ΚΑΙ Ο έλεγχος συνεχίζεται.

* Υπάρχει επίσης σημείωμα χειρόγραφο σημείωμα του Εμμ.Βουλκίδη για  “συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160 και την ένδειξη ότι ‘’έλαβε συνολικά 433.000 ευρώ’’

* Έγινε άνοιγμα λογαριασμών Βουλκίδη από την οποία προέκυψαν οι αναλήψεις από υπάλληλο του ύψους 1.122.760 ευρώ

*Υπάρχει σειρά αποφάσεων του Ανδρ.Λοβέρδου ανά φάρμακο και τιμή που καταδεικνύει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που ορίστηκε με απόφασή του και της τιμής που θα λάμβανε το κάθε φάρμακο με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών.

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικό: FBI: Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν- Δικογραφία #Novartis_Gate για Λοβέρδο

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικό: Η κατάθεση φωτιά στελέχους της GENESIS PHARMA κατά Λοβέρδου

Διαβάστε ακόμη: #Novartis_Gate: Κλήσεις και σε μη πολιτικά πρόσωπα

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter