Αποκλειστικό – Στίβεν Κον: «Οι αποδείξεις δωροδοκίας ήταν πεντακάθαρες»

Αποκλειστικό – Στίβεν Κον: «Οι αποδείξεις δωροδοκίας ήταν πεντακάθαρες»

Τι είπε ο αμερικανός δικηγόρος στην εκπομπή έρευνας «Το Κουτί της Πανδώρας»

«Οι πολιτικοί που δωροδοκήθηκαν θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα. Θυμηθείτε: οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διώξουν έναν έλληνα πολιτικό. Η μόνη μας δικαιοδοσία είναι προς τις πολυεθνικές εταιρείες που έδωσαν τη δωροδοκία. Εμείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να προσαγάγουμε τους πολιτικούς που έλαβαν τις δωροδοκίες. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι ευθύνη της Ελλάδας». Τα όσα δήλωσε ο αμερικανός δικηγόρος Στίβεν Κον, που εκπροσωπεί τους Έλληνες προστατευόµενους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ, για την εκπομπή έρευνας «Το Κουτί της Πανδώρας» -το συγκεκριμένο επεισόδιο θα προβληθεί σύντομα-, είναι συγκλονιστικά.

Με αφορμή τον πρόσφατο εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές Αρχές, βάσει του οποίου η πολυεθνική αναγκάστηκε να καταβάλει 310 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας κατά την περίοδο 2012-2015, ο Σ. Κον, ανέφερε στο «Κουτί της Πανδώρας» μεταξύ άλλων ότι «Θεωρώ ότι οι αποδείξεις δωροδοκίας ήταν πεντακάθαρες… Ο μόνος λόγος που η Novartis θα συμφωνούσε να πληρώσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, και να συμφωνήσει σε αυτούς τους ισχυρούς όρους συμμόρφωσης, είναι εάν οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές αποδείξεις δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα… Δεν θα μπορούσες να πάρεις έναν συμβιβασμό, εάν επεδίωκες η Novartis να δηλώσει ένοχη ότι δωροδόκησε 10 υπουργούς. Θα πήγαιναν στο δικαστήριο, θα το πάλευαν για χρόνια. Δεν θα βοηθούσε κανέναν. Είναι μέρος της συμφωνίας».

«Η συμπεριφορά ενός εγκληματία υπουργού είναι η ίδια με ενός μικροεμπόρου ναρκωτικών. Δεν θέλουν μάρτυρες να βγουν μπροστά. Έχουν πολλά να χάσουν. Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι εγκληματίες σας; Ποιος επιτίθεται στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος; Γιατί θα πρέπει να έχουν ένα λόγο και ένα κίνητρο για να το κάνουν αυτό. Ποιο είναι το κίνητρο τους; Γιατί θέλουν να τρομάξουν ανθρώπους; Γιατί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα; Για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να μην αποκαλύψουν ποτέ τίποτα».

Η συνέχεια της αποκαλυπτικής συνέντευξης στο Documento αυτής της Κυριακής.   

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter