Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» για παράνομες προσλήψεις η παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα ρουσφέτια και η ζημία 1,6 εκατ. ευρώ

Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» για παράνομες προσλήψεις η παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα ρουσφέτια και η ζημία 1,6 εκατ. ευρώ

Σε δύο δίκες με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δεκάδες παράνομες προσλήψεις ημετέρων παραπέμπεται η αποκαλούμενη και ως «παρέα» του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με δύο παραπεμπτικά βουλεύματα τα οποία εξέδωσε η Δικαιοσύνη, και τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, η συνολική ζημία του ΚΕΕΛΠΟ από “τα έργα και τις ημέρες” των κατηγορούμενων ανέρχεται συνολικά σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον φίλο του Αδωνη Γεωργιάδη και πολιτευτή της ΝΔ, Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του και συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη ,Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αικατερίνη Πολύζου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, τις οποίες είχε παραπέμψει στη Δικαιοσύνη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης δεχόμενος τότε σφοδρές επικρίσεις δήθεν περί σκευωρίας, για τις οποίες τα Δικαστικά Συμβούλια που συνεδρίασαν, εξέδωσαν δύο παραπεμπτικά βουλεύματα για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, υιοθετώντας πλήρως τις εισαγγελικές προτάσεις της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, Βαρβάρας Γνεσούλη. Η μία από τις δύο υποθέσεις, αφορά στις 22 παράνομες προσλήψεις ημετέρων οι οποίες μάλιστα έγιναν αποκλειστικά επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη, για τον οποίο οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν προφανώς… παραγραφεί.

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργήματα αφορούν σε 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-14 . Η παραπομπή σε δίκες της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» εκθέτουν τον Αδ. Γεωργιάδη και δικαιώνουν το Documento για τις αποκαλύψεις του αλλά και για τη… λάσπη που δέχτηκε από τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης ότι δήθεν η υπόθεση ήταν μια «κακοστημένη σκευωρία». Μάλιστα, το μεγάλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αποκαλυφθεί από το Documento από το πρώτο κιόλας φύλλο της εφημερίδας, τον Νοέμβριο του 2016. Είχε δημοσιευτεί ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο «κελαηδούσε» ο μέχρι τότε «ισόβιος» διευθυντής του οργανισμού Θεόδ. Παπαδημητρίου για τις παράνομες προσλήψεις που του παράγγελναν υπουργοί, βουλευτές, ακόμη και οι φρουροί τους.

Τότε η αντίδραση της Δικαιοσύνης ήταν να ασκήσει παράνομα ποινική δίωξη σε βαθμό… κακουργήματος σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου, παρότι αυτό αφορούσε μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Πέντε χρόνια μετά η παράνομη δίωξη κατέπεσε , όπως ήταν φυσικό, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράνομες προσλήψεις 22 ατόμων

Ειδικότερα, το Δικαστικό Συμβούλιο με το υπ’ αριθμόν 117/2022 παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον φίλο του Αδωνη Γεωργιάδη και πολιτευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του και συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου, προκειμένου να δικαστούν κατά περίπτωση για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη, για τις παράνομες προσλήψεις 22 συνεργατών στο ΚΕΕΛΠΠΝΟ. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014, και φέρεται σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα να ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση οι παράνομες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και τον Μάιο του έτους 2014».

Το δεύτερο βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο (υπ.αριθμόν 118/2022) παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον φίλο του Αδωνη Γεωργιάδη και πολιτευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του και συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου. Τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη

Η υπόθεση αφορά σε ακόμη 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-14 από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «προσλήψεις – συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών. Όπως αναφέρονταν στην εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο που είχε αποκαλύψει το Documento, οι προσλήψεις είχαν γίνει στο «πλαίσιο ικανοποίησης αιτημάτων από πολιτικά γραφεία και ιδιώτες». Πολιτικά ρουσφέτια δηλαδή προς ικανοποίηση της εκλογικής τους πελατείας, σε βάρος όμως του κρατικού κορβανά.

Ο πολιτευτής της ΝΔ και φίλος του Άδωνη

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει όχι μόνο τον Άδωνη Γεωργιάδη για τη διαρκή στήριξη που έχει παράσχει στη Βουλή αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2019 ο Σταμάτης Πουλής ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στο υπόλοιπο Αττικής, παρά το γεγονός ότι ήταν ερευνώμενος από τη Δικαιοσύνη. Ο Πουλής δεν εξελέγη.

Ωστόσο επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη κανείς «άριστος» δεν πάει χαμένος. Λίγο μετά τις εθνικές εκλογές τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος σε αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Φυλής, ενώ ήταν ήδη διωκόμενος για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στον Δήμο Φυλής άλλωστε ψιθυρίζεται έντονα ότι η τοποθέτηση Πουλή είχε να κάνει με παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με το που ανέλαβε τη θέση στο υπουργείο προσέλαβε απευθείας τη σύζυγο του Πουλή, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου η οποία επίσης σήμερα παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Και του… Πουλή το γάλα στους διορισμούς

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter