Αποκλειστικό: Ξεκίνησε η δίκη της φυγοδίκης στο εξωτερικό Τόνιας Ηλία για το παραδικαστικό

Αποκλειστικό: Ξεκίνησε η δίκη της φυγοδίκης στο εξωτερικό Τόνιας Ηλία για το παραδικαστικό

Πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα. Μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκε στα τέλη του μακρινού 2004. 

Το documentonews.gr παρακολούθησε στο ακροατήριο τη δίκη που ξεκίνησε στο Εφετείο με κατηγορούμενη την πρώην ανακρίτρια Τόνια Ηλία. Η πρώην δικαστικός φυγοδικεί απ’ το 2005 στο εξωτερικό ενώ για χρόνια κατάφερε με διάφορα νομικά τερτίπια να καθυστερήσει όσο περισσότερο γινόταν την έναρξη της δίκης της.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει απ’ όταν η υπόθεση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος ήρθε για να ταράξει τα νερά της Δικαιοσύνης αλλά και μιας ολόκληρης της κοινωνίας. Ηχογραφημένες συνομιλίες και ρεπορτάζ κατέδειξαν μια σημαντική υπόθεση διαφθοράς δικαστών οι οποίοι μέσα απ΄ ένα κύκλωμα διασυνδέσεων που περιελάμβανε δικηγόρους και άτομα της Εκκλησίας καθόριζαν την έκβαση δικών έναντι του κατάλληλου χρηματικού αντιτίμου. Αυτό προέκυπτε και από το κατηγορητήριο μιας ογκωδέστατης δικογραφίας, έκτασης χιλιάδων σελίδων.

Η πλειοψηφία των πρωταγωνιστών του σκανδάλου έχει αθωωθεί σήμερα στο Εφετείο αν και σε πρώτο βαθμό είχαν επιβληθεί σε ορισμένους πολυετείς καταδίκες. Μια εκ των βασικών κατηγορουμένων, η Τόνια Ηλία, πρώην ανακρίτρια που φέρεται να χρηματίστηκε μέσω δικηγόρων του κυκλώματος, παραμένει φυγόδικος απ’ το 2005, χρονιά που διέφυγε στο εξωτερικό. Η ίδια δηλώνει αθώα και θύμα μιας συμπαιγνίας εναντίον της. Αν και διατρανεί πως θέλει να δικαστεί στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα σήμερα, δια μέσου της διορισμένης από το δικαστήριο συνηγόρου της, να παραστεί με βίντεο λινκ (κλήση) στην ακροαματική διαδικασία καθώς βρίσκεται στην Αγγλία, έχει εξαντλήσει σχεδόν κάθε νομικό μέσο που θα μπορούσε ώστε να αναβάλει τη στιγμή που θα λογοδοτήσει έστω και ερήμην, εκπροσωπούμενη από συνήγορο. Φοβάται ακόμα και σήμερα πως δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Η υπόθεση της Ηλία

Η σχεδόν 5.000 σελίδων δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την Τόνια Ηλία για τα κακουργήματα που αντιμετωπίζει για το πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα διαχωρίστηκε απ’ την κύρια δικογραφία των άλλων πρωταγωνιστών που ήδη δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και αθωώθηκαν. Αυτή είναι και η υπόθεση, η ακροαματική διαδικασία της οποίας ξεκίνησε ουσιαστικά στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 αν και για πρώτη φορά εισήχθη το 2016.

Η πρώην ανακρίτρια κατηγορείται μεταξύ άλλων, για παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων (δηλαδή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος), σύσταση συμμορίας και απάτη. Το τελευταίο αδίκημα, κατέστη κατ’ έγκληση, σύμφωνα με τόσα όρισε το άρθρο 464 του νέου Ποινικού Κώδικα. Με τη δυνατότητα υποβολής εγκλήσεως να έχει λήξει, η πλευρά της κατηγορουμένης αιτείται πατώντας στον νόμο, την παύση της ποινικής διώξεως άρα και την παύση της κατηγορίας.

Μάλιστα, η πλευρά της κατηγορουμένης αιτήθηκε να κηρυχθεί απαράδεκτη και η κατηγορία της νομιμοποίησης, γιατί όπως ισχυρίζεται, «ελλείψη βασικού αδικήματος δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η νομιμοποίηση». Σύμφωνα με νομικές πηγές ο Άρειος Πάγος δέχεται πως η νομιμοποίηση τελείται ανεξαρτήτως βασικού αδικήματος. Επομένως το δικαστήριο εξετάζει αν έχουμε αυτοτελή πράξη νομιμοποίησης. Εν τω μεταξύ για αρκετές απ’ τις προαναφερθείσες κατηγορίες έχουν ήδη εκδοθεί αθωωτικές αποφάσεις για συγκατηγορουμένους της κα Ηλία ενώ πλησιάζει και η παραγραφή βασικών αδικημάτων. Στοιχεία που δένουν σ’ ένα βαθμό τα χέρια του Δικαστηρίου.

Τουλάχιστον δεκαέξι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την πολυπλόκαμη υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η αδερφή του Ιάκωβου Γιοσάκη, του γνωστού αρχιμανδριτη που ενεπλάκη ως πρωταγωνιστής και στα δυο παραδικαστικά κυκλώματα, δυο μεγάλες και δυσώδεις υποθέσεις που ταλανίζουν ακόμα τους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ο Γιοσάκης προφυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε. Καταδικάστηκε για κάποιες κατηγορίες ενώ για άλλες αθωώθηκε.

Στη λίστα των μαρτύρων συμπεριλαμβάνονται και ο Γιώργος Νικολακόπουλος, δικηγόρος που ενεπλάκη στην υπόθεση και αθωώθηκε μαζί με άλλους δικηγόρους από την πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αλλά και ο Θανάσης Τόσκας, συνεργάτης την εποχή εκείνη δικηγορικού γραφείου.

Ο Τόσκας ήταν ο άνθρωπος που κατέγραψε τις πολύκροτες συνομιλίες του πρώτου παραδικαστικού οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στην ογκώδη δικογραφία αν και την εποχή εκείνη ο νόμος το επέτρεπε. Δυο χρόνια μετά, το 2007 η τότε κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο που αφορά την χρήση ηχητικών και βίντεο που αποδεικνύουν αδίκημα, απαγορεύοντας ρητά τη χρήση τους ακόμη και αν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία πιστοποιούν και αποδεικνύουν εγκληματική πράξη.

Σ’ αυτές, όπως έπαιξαν σε τηλεοπτικές εκπομπές, ακούγονται μεταξύ άλλων η Τόνια Ηλία να διαπραγματεύεται με τις συμβουλές του Γιοσάκη το χρηματικό ποσό που θα έπαιρνε, για να είναι επιεικής σε υπόθεση ναρκωτικών. Η κα Ηλία δεν επιβεβαίωσε ποτέ το περιεχόμενο των συνομιλιών και απ’ την πρώτη στιγμή μίλησε για προϊόν συρραφής. Η κα Ηλία έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως, τον Νοέμβριο του 2010 σε ποινή 80 μηνών για οκτώ παραβάσεις καθήκοντος και δύο περιπτώσεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης (πλημμελήματα). Έχει καταδικαστεί και για μη υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες.

Η φυγή στο εξωτερικό και τα νομικά τερτίπια

«Δεν αποφεύγω (να δικαστώ). Έφυγα από την Ελλάδα πανηγυρικά. Θα μπορούσαν να με σταματήσουν τότε, αλλά δεν το έκαναν. Το 2005 έφυγα για συγκεκριμένο λόγο, για πολύ σοβαρή απειλή κατά της ζωής μου, την οποία δέχθηκα μετά από συνέντευξη που είχα δώσει», δήλωνε η πρώην ανακρίτρια τον Οκτώβριο του 2014 σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hot Doc.

Η κα Ηλία διέφυγε στην Αγγλία φοβούμενη, όπως έχει πει πολλάκις, για τη ζωή της και για το ότι δεν θα τύγχανε δίκαιη δίκης στη χώρα της. Τα χρόνια πέρασαν και τα ίχνη της Ηλία χάθηκαν. Στις 12 Μαΐου του 2011, η πρώην πρωτοδίκης συνελήφθη από τις Βρετανικές Αρχές στο East Sussex στο Μπράιτον. Υποστήριξε πως δεν είναι η καταζητούμενη ελληνίδα δικαστικός Τόνια Ηλία, αλλά η γαλλίδα Antonia Jarmin. Έτσι κυκλοφορούσε και εργαζόταν ως καθηγήτρια αγγλικών και γαλλικών αλλά και babysitter. Οι Βρετανικές Αρχές την ταυτοποίησαν και με πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της την προφυλάκισαν.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 η Τόνια Ηλία αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, φορώντας «βραχιολάκι» και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα. Λίγο καιρό μετά, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εκδώσουν την Ηλία στην Ελλάδα έπειτα από απόφαση (υπήρξαν πολλές αναβολές) δικαστηρίου της περιοχής Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Η «πανέξυπνη» Ηλία, όπως την χαρακτηρίζουν άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος, ασκεί έφεση στην απόφαση ενώ εκμεταλλευόμενη νόμο στην Ελλάδα καταφέρνει παρότι καταζητούμενη να εξαγοράσει ποινές σε υποθέσεις της που δεν είχαν μέχρι τότε τελεσιδικήσει. Έτσι, ακυρώνονται 4 απ’ τα 5 εντάλματα έκδοσης.

Κατάφερε να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας απ’ τις βρετανικές αρχές να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Η έκδοσή της στη χώρα μας είχε διαταχθεί το 2015, το 2016 και δυο φορές το 2017. Δεν γύρισε ποτέ όμως. Το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε απ’ τη Βρετανία με την κα Ηλία να προσφεύγει εναντίον της απόφασης. Σύμφωνα με τη συνήγορό της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου που δικάζεται η έφεσή της.

Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας κάθε ένδικο μέσο η κα Ηλία κατόρθωσε να λάβει τουλάχιστον τέσσερις αναβολές στη δίκη της ενώπιων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην συνήγορός της δήλωσε κώλυμα διότι υπέπεσε μια πληροφορία που ήθελε να καταθέσει στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης. Έτσι, το δικαστήριο ελλείψει συνηγόρου, διόρισε νέο σύμφωνα με το άρθρο 340 και ανέβαλε ξανά τη δίκη.

Η κα Ηλία άδραξε την ευκαιρία που της έδινε ο νόμος και ανακάλεσε τον συνήγορο. Στο ακροατήριο ειπώθηκε πως η κατηγορουμένη είχε και δικό της συνήγορο απ’ τη Θεσσαλονίκη η οποία όμως δεν είχε ταξιδέψει για να παραστεί στη δίκη, αφενός επειδή γνώριζε ότι θα γινόταν ανάκληση του διορισμένου συνηγόρου και αφενός, όπως ελέχθη «λόγω χρημάτων». Το δικαστήριο διόρισε νέο συνήγορο αναβάλλοντας εκ νέου τη διαδικασία.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στις 10 Δεκεμβρίου. Και τότε, η νέα διορισμένη απ’ το Δικαστήριο συνήγορος ζήτησε αναβολή (είχε δοθεί ήδη ένας μήνας) για να μελετήσει καλύτερα την πολυσέλιδη δικογραφία. Ζήτησε αναβολή και για το ότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση ή μη πολιτικού ασύλου στην πρώην ανακρίτρια εκκρεμεί από τις Βρετανικές Αρχές. Το αίτημα απορρίφθηκε με την εισαγγελέα της Έδρας αλλά και την πρόεδρο να αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε στα όρια παραγραφής και εκδικάζεται ακόμα σε πρώτο βαθμό η κατηγορουμένη». Η συνήγορος της κας Ηλία, αιτήθηκε αφού θα ξεκινούσε η διαδικασία να παραστεί η κατηγορουμένη με βίντεο λινκ. Και αυτό απορρίφθηκε με την εισαγγελέα να αναφέρει: «Η τηλεδιάσκεψη έχει υλοποιηθεί σε περιπτώσεις ουσιωδών μαρτύρων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην προκειμένη περίπτωση η κατηγορουμένη δεν δικαιούται να το ζητήσει γιατί η ίδια έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να μην είναι παρούσα… Η ίδια ενεργοποίησε το πολιτικό άσυλο και όταν απορρίφθηκε άσκησε έφεση. Η ίδια έχει μεθοδεύσει το ανέφικτο της εμφάνισής της υποβάλλοντας και επανυποβάλλοντας αιτήματα στις αρχές. Συνεπώς, το αίτημα πρέπει να απορριφθεί. Είναι καταχρηστικό και έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια σε μεγάλο βαθμό». Έτσι, τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της υπόθεσης, η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση μαρτύρων.

Τα εξτρέ, τα τηλέφωνα και τα ραντεβού

Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του Θανάση Τόσκα. Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε απ΄το Δικαστήριο ήταν, όπως αναφέραμε, ο άνθρωπος που κατέγραψε τις πολύκροτες συνομιλίες του πρώτου παραδικαστικού. Εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο ενώ διατηρούσε προσωπική γνωριμία με την κα Ηλία. Όπως κατέθεσε, τη γνώρισε σε κάποια υπόθεση.

Ερωτηθείς από την προέδρο αν διαπίστωσε ότι γίνονταν μη νόμιμα πράγματα απάντησε πως εκείνος ήταν που πήγαινε τους κατηγορούμενους στην τράπεζα για να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς του Γιοσάκη και της Ηλία. «Έπαιρνα το εξτρέ της τράπεζας και το έδινα στον Βορίνα (σ.σ δημοσιογράφος που αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα 1) ο οποίος το έδινε στον εισαγγελέα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση της οικογένειας Καλαμιώτη μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών.

Πρ.: Για να αποφυλακιστεί κάποιος έδινε χρήματα;

Μαρτ: Με έπαιρνε τηλέφωνο (σ.σ Ηλία) και με ρώταγε τί έγινε; Τακτοποίησες το θέμα;… Μου είχε πει ότι ήταν τρεις κατηγορούμενοι. Μάνα, πατέρας και παιδί. Θα αφήσω δυο ελεύθερους ο ένας θα πάει δυο μήνες μέσα. Συνεννοήσου και πες του το (σ.σ σε Ιωάννη Καλαμιώτη). Της είπα (σ.σ Ηλία) πως συμφωνεί. Μπήκε δυο μήνες και βγήκε. Τα χρήματα αυτά, 30.000 ευρώ δόθηκαν…. Μου είχε πει η Ηλία, “θα πας στο Νίμιτς να βρεις τον τάδε γιατρό, να σου δώσει χαρτί ότι έχει καρκίνο (σ.σ ο κατηγορούμενος)”. Πήγα, το βρήκα και το έφερα. Μου είχε η Ηλία ότι ο γιατρός ήθελε χρήματα. Σύνολο ήταν 30.000 ευρώ. Με επιφύλαξη τα λέω γιατί δεν θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια. Βρήκα την Χριστίνα Καλαμιώτη. Πήγαμε με τη τσάντα σε ένα άλλο δικηγορικό γραφείο. Δεν έπιανα τα χρήματα εγώ. Και τη τσάντα θα περνούσε να την πάρει η Ηλία. Δεν ήξερε και ο δικηγόρος κάτι. Σε φάκελο ήταν.

Μαρτ.: …Έγινε συνάντηση σε μια καφετέρια. Είχε έρθει και η Ηλία. Πίναμε καφε, εγω η Ηλία και αυτοί (σ.σ Καλαμιώτιδες)….Συζητούσαν πόσα θα πάρει για να βγουν.

Πρ: Τ ί ακουσατε;

Μαρτ: Δεν είμαι σιγουρος. Δεν θυμάμαι. Έικοσι χιλιάδες ευρώ για να αποφυλακιστεί, θυμάμαι λέγανε δεν έχουν. Πάντα έλεγε η Ηλία ότι είχε ανώτερούς που κάνουν αυτή τη δουλειά άρα “θέλω και περισσότερα χρήματα γιατί πρέπει να δώσω και στους ανώτερους”.

Πρ.: Πήρε προκαταβολή;

Μαρτ: Νομίζω πήρε χρήματα.

Πρ: Σας τα εδωσε εσας;

Μαρτ: Πρέπει να τα εβγαλε ο Αλέκος(σ.σ Καλαμιώτης), τα έδωσε σε εμένα. Μου είπε η Ηλία παρτα.[…]

Πρ.: Σας έλεγε η Ηλία πόσα να πάρετε;

Μαρτ.: Ναι

Πρ. Αυτό πόσες φορές την εβδομάδα γινόταν;

Μαρτ: Μολις πιάναμε καποιους με έπαιρναν τηλέφωνο (σ.σ αθίγγανοι), ότι πιάσανε τον τάδε. Μου έλεγε η Ηλία ότι θα πάνε στο κτίριο 9,12, δεν θυμάμαι ακριβώς στην Ευελπίδων “και από εκεί θα τους παραπέμψει σε μένα και θα είναι ελεύθεροι με χίλια ευρώ εγγύηση”. Για να γίνει αυτό θέλει (σ.σ Ηλία) 5.000 ευρώ. Και τον πήγαινα στην τράπεζα, κατέθετε τα χρήματα στο όνομά της. Μου έλεγε βάλε και 3.000 ευρώ στον Γιοσάκη. Μόλις υπέγραφε (ο κατηγορούμενος) έπαιρνα το εξτρέ.[…]. Μπορει και πέντε φορες τη βδομαδα ή μια το 15νθημερο. Ανάλογα τις συλλήψεις της αστυνομίας για ναρκωτικά στο Μενίδι.

Σε άλλο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας, ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά από την εισαγγελέα, κατέθεσε ότι κάποια χρήματα έμπαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάποια άλλα δίνονταν σε μετρητά. Κατέθεσε ότι συνεργαζόταν με την Ηλία δύο περίπου χρόνια μέχρι τη στιγμή που μετά την κατάθεση του δημοσιογράφου Στέλιου Βορίνα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ο τελευταίος τον κάλεσε για κατάθεση και αυτόν.

Πρ.: Τι σχέσεις είχε ο Γιοσάκης με την Ηλία;

Μαρτ.: Έλυνε και έδενε στο Εφετείο ο Γιοσάκης. Τον έλεγε Ιάκωβο.

Η συνήγορος της κατηγορουμένης, εξετάζοντας τον μάρτυρα τόνισε πως δεν είχε ανατεθεί στην πελάτισσά της ποτέ υποθέσεις των Καλαμιωτιδων διαβάζοντας σχετική κατάθεση από την Χριστίνα (Καλαμιώτη) Ντάνου, στην οποία αναφερόταν – εν αντιθέσει με την αρχική κατάθεσή της – ότι είχε κανονίσει(η Χ. Καλαμιώτη) τα χρήματα μόνο με τον Τόσκα που εμφανιζόταν ως δικηγόρος.

Συν.: Πήγατε φυλακή;

Μαρτ.: Μια βδομάδα

Συν.: Εάν πρόκειται για ένα κύκλωμα όπως λέτε, και εσείς είστε σε αυτό, πώς γίνεται να μη “σώζουν” κάποιον που το θεμελιώνει;

Μαρτ. Όταν ένα κύκλωμα βγαίνει την επιφάνεια ποιός θα την πληρώσει; Αυτός που το αποκαλύπτει.

Σχετικά με το ότι δεν ανατέθηκε η υπόθεση της οικογένειας Καλαμιώτη στην κα Ηλία, ο μάρτυρας κατέθεσε πως αυτό έγινε διότι όταν «έσκασε η υπόθεση και συνελήφθησαν στο αυτόφωρο, η κα Ηλία έλειπε με άδεια. Γι΄αυτό δεν την χρεώθηκε η ίδια. Επιμένω και λέω πάντα αυτά που έχω καταθέσει. Δεν παίρνω τίποτα πίσω. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αγκάλιασε ο Καλαμιώτης. Είπε δε, ότι η μητέρα, Χριστίνα Ντάνου (Καλαμιώτη) είναι νεκρή και ότι είχε δεκαπέντε κιλά χρυσό στο σπίτι. «Την σκότωσε ο γιος της έμαθα». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε επίσης ότι είχε μεταφέρει τον δικηγόρο Νικολακόπουλο στο αεροδρόμιο.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter