Απολύσεις και διώξεις στους «ήρωες» γιατρούς

Απολύσεις και διώξεις στους «ήρωες» γιατρούς

Ρεπορτάζ: Σπύρος Νικολόπουλος

Ενα χυδαίο πογκρόμ έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών, όσων δηλαδή χαρακτήριζε ήρωες, χειροκροτούσε και ήταν κοντά τους «συναισθηματικά». Στόχος της είναι αφενός να τους φιμώσει ώστε να μη μεταφέρουν την αλήθεια για την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, αφετέρου να μετακυλίσει τις δικές της ευθύνες έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα.

Οπως καταγγέλλουν στο Documento εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ενώσεων υγειονομικών της χώρας, ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο αναπληρωτής υπουργός ούτε γενικά κανένας αρμόδιος –ούτε βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός– έχουν καταδεχτεί να τους συναντήσουν ενώ η χώρα μάχεται με την Covid-19 μετρώντας χιλιάδες νεκρούς. Αντιθέτως, έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα των γιατρών, τους οποίους αντί να αφουγκραστούν τρομοκρατούν με εγκληματικές διώξεις.

Τους χειροκροτούν αλλά τους αγνοούν

Θα περίμενε κανείς ότι μια κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας θα ήταν λογικό να συναντάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν όχι καθημερινά, εκπροσώπους των υγειονομικών που παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, για την οποία δυστυχώς και η κοινή λογική αποτελεί μακρινή ανάμνηση, όχι μόνο δεν σπεύδει να τους συμβουλευτεί αλλά δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα μέτρα που έχουν προτείνει από την αρχή της πανδημίας ώστε να θωρακιστεί το ΕΣΥ και να σωθούν ζωές.
«Η πρώτη, η τελευταία και μοναδική συνάντηση που έχουν καταδεχτεί οι υπουργοί Υγείας κ. Κικίλιας και κ. Κοντοζαμάνης με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και σήμερα ήταν στις 24 Μαρτίου 2020, δηλαδή εδώ και δώδεκα μήνες. Από τότε έχουν αγνοήσει όλα μας τα αιτήματα για νέες τηλεδιασκέψεις, έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες μας τις ανακοινώσεις που τους έχουν αποσταλεί και δύο ανοιχτές επιστολές που απευθύνονταν και προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη» δηλώνει στο Documento ο καταξιωμένος γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Ο γγ της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου

Αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει η ομοσπονδία στον πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Παπανικολάου εξηγεί ότι είχαν τονίσει στην κυβέρνηση πως έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Είχαμε επισημάνει ότι εάν και τότε το πρώτο κύμα της πανδημίας φαινόταν να μπαίνει σε ύφεση, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι από το φθινόπωρο του 2020 θα είχαμε το δεύτερο κύμα και ότι θα έπρεπε να σχεδιαστούν ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και για τη βελτίωση του μοντέλου πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης». Για τη δεύτερη επιστολή, του Φεβρουαρίου του 2021, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι περιέγραφε αναλυτικά την κατάσταση και έκρουε «τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, για την Αχαΐα και συνολικά για τη νότια Ελλάδα επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένα αιτήματα για το τι έπρεπε να γίνει έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθεί η πανωλεθρία. Δυστυχώς και αυτή η επιστολή αγνοήθηκε πανηγυρικά».

Την ίδια άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για συνάντηση μεταφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ. Μιλώντας στο Documento ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος δηλώνει πως «η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και κάθε αρμόδιος έχουν σταματήσει να μας συναντούν από την αρχή της πανδημίας. Εχοντας εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τις παθογένειες του ΕΣΥ εξετάζοντας τα όσα συνέβαιναν στην Κίνα, είχαμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία πριν καν ακόμη εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Βλέπαμε τι θα γινόταν».

«Ζητήσαμε και μετά τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Τίποτε πάλι. Κανείς δεν μας άκουσε. Τα ίδια και πριν από το δεύτερο κύμα, κατά τη διάρκειά του και τώρα στο τρίτο κύμα. Ζητούσαμε τα απολύτως λογικά και απαραίτητα. Να γίνουν προσλήψεις, μαζικά και δωρεάν τεστ στην κοινότητα, βελτίωση των νοσοκομείων σε επίπεδο ΜΕΘ και αύξησή τους και βελτίωση της διαχείρισης απλών περιστατικών» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

«Κυβερνητικό τσίρκο προπαγάνδας»

Τι έπραξε η κυβέρνηση; Οχι μόνο δεν τους συνάντησε ούτε άκουσε τα αιτήματά τους αλλά έλεγε και ψέματα για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. «Είχαμε από πλευράς κυβέρνησης μια ξεκάθαρα επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. Ελεγαν ότι είχαμε τις διπλές ΜΕΘ απ’ αυτές που πραγματικά λειτουργούσαν και μιλούσαν για προσλήψεις που δεν είχαν γίνει» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος

Με πιο σκληρά λόγια για όσα έπραξε η κυβέρνηση μιλάει ο κ. Παπανικολάου. «Οι υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας έχουν προβεί επί όλους αυτούς τους μήνες σε ένα ρεσιτάλ γελοίων διαψεύσεων σχεδόν κάθε επισήμανσης που έχουμε κάνει και σχεδόν κάθε καταγγελίας που έχουμε ανακοινώσει. Μάλιστα με αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο τρόπο χρησιμοποιούν σαν όχημα για να διαψεύσουν τις αλήθειες που λένε η ΟΕΝΓΕ και οι ενώσεις-μέλη της την επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση του κοινού για την πανδημία. Αντί να ενημερώνουν μεταφέρουν τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά fake news, μετατρέποντας την ενημέρωση σε ένα κυβερνητικό προπαγανδιστικό τσίρκο».

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ μίλησε και για την επιτροπή εμπειρογνώμων στην οποία θα περίμενε κανείς να υπάρχει έστω ένα μέλος των νοσοκομειακών γιατρών. Ο κ. Παπανικολάου κατηγορεί την επιτροπή ότι καλύπτει κυβερνητικές οικονομικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες βάζοντάς τες πάνω από την επιστήμη: «Παρουσιάζει στον κόσμο μια καρικατούρα ως επιστήμη, με αποτέλεσμα να δίνει αβάντα στις ακροδεξιές συνωμοσιολογικές ομάδες, οι οποίες κάνουν πάρτι» σημειώνει, ενώ προσθέτει πως από την πρώτη στιγμή της πανδημίας άσκησαν σκληρή κριτική στις αποφάσεις και τις οδηγίες της επιτροπής ειδικών. «Δυστυχώς οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είχαν αρθρώσει ούτε μια λεξούλα κριτικής στις αποφάσεις της επιτροπής ειδικών μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τότε άρχισαν να καταλαβαίνουν τι γίνεται. Αποδείχτηκε πανηγυρικά, όπως είχαμε πει από την αρχή, ότι η επιτροπή πολλές φορές είτε διά της συναίνεσής της είτε διά της σιωπής της καλύπτει κυβερνητικές σκοπιμότητες».

Δεν ερευνούν τις καταγγελίες, κυνηγούν τους ήρωες γιατρούς

Σε δυστοπικό περιβάλλον έχει εξελιχθεί για τους υγειονομικούς η καθημερινότητα στα νοσοκομεία της χώρας. Σαν να μην έφτανε η διαχείριση της πανδημίας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, έχει δημιουργηθεί, όπως καταγγέλλουν στο Documento, ένα κλίμα τρομοκρατίας με τελικό στόχο τη φίμωσή τους αλλά και τη μετακύλιση των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης σε εκείνους. Η περιγραφή του κ. Γιαννάκου για τα όσα βιώνουν είναι ενδεικτική. «Απειλούν και διώκουν γιατρούς και συνδικαλιστές επειδή τολμούν να αναδείξουν τις παθογένειες στα νοσοκομεία. Καθαιρούν και υποβαθμίζουν προϊσταμένους σε μονάδες» αναφέρει.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο κ. Παπανικολάου: «Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που τη στηρίζουν έχουν προχωρήσει αδίστακτα σε δεκάδες αυταρχικές, εμετικές διώξεις ενάντια όχι μόνο σε εκπροσώπους υγειονομικών αλλά και σε υγειονομικούς που δεν έχουν κάποια συνδικαλιστική ιδιότητα απλώς επειδή λένε την αλήθεια για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Υπενθυμίζω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη εισαγγελικές διώξεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στην πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Εχουμε πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε εκπροσώπους υγειονομικών των νοσοκομείων Κιλκίς, Εδεσσας και Γιαννιτσών. Πειθαρχική δίωξη που έχει παγώσει αλλά δεν έχει ακυρωθεί της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου».

Απολύουν τον ένα, έστειλαν στον εισαγγελέα τον άλλο

Την τραγική αυτή κατάσταση περιγράφουν στην εφημερίδα ο Κώστας Καταραχιάς και ο Θανάσης Σιούλης. Αμφότεροι οι γιατροί στοχοποιήθηκαν όσο κανένας άλλος. Τον πρώτο αφού τον μετακίνησαν σε ΜΕΘ, αν και έχει ειδικότητα ακτινολόγου, τον απολύουν εκδικητικά καθώς αποτελεί τον μοναδικό επικουρικό γιατρό του οποίου η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί παρά τη νομοθετημένη παράταση. Είχε προηγηθεί η δημόσια καταγγελία του στις αρχές Δεκεμβρίου για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών που νόσησαν από κορονοϊό, τη στιγμή που στον «Αγιο Σάββα» δεν είχαν ληφθεί ποτέ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ζητούσε επίμονα το προσωπικό. Τον δεύτερο τον έστειλαν στον εισαγγελέα επειδή τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στέναζαν και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είχαν όλα καλυφθεί, είχε «τολμήσει» να πει ότι η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ξεκινά με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αντί να ερευνήσουν τις καταγγελίες και των δύο, προτίμησαν να τους κυνηγήσουν.

Κώστας Καταραχιάς «Είναι ο πάτος»


Η στοχοποίησή μου είναι σαφέστατη. Με κάλυψη του υπουργείου Υγείας, της ΥΠΕ και φυσικά της διοίκησης του «Αγίου Σάββα» πρώτα με μετακίνησαν εκδικητικά, αν και είμαι ακτινολόγος, στην πολυδύναμη ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Τώρα έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη καθώς κόβουν τη σύμβασή μου στις 31 Μαρτίου αν και έχουν παρατείνει τη θητεία όλων των επικουρικών έως τις 31 Οκτωβρίου. Ολα αυτά επειδή το σωματείο μας μιλάει και καταγγέλλει. Δίνει μάχες. Τον Δεκέμβριο είχαμε καταγγείλει τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος συναδέλφων που νόσησαν από κορονοϊό.

Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς διώξεων σε βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των συνδικαλιστών. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει αυταρχισμό και φίμωση. Επειδή εγώ είμαι συμβασιούχος η κυβέρνηση θεωρεί χυδαία ότι είμαι πιο ευάλωτος και μπορεί να με εξοντώσει. Ενας γιατρός είναι χρήσιμος και δεν περισσεύει πουθενά, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για ξεκάθαρα εκδικητική απόλυση. Πρώτη φορά απολύουν με τέτοιο τρόπο πρόεδρο σωματείου εργαζομένων στο δημόσιο,
και μάλιστα γιατρό και μάλιστα μέσα στην πανδημία.
Είναι ο πάτος.

Θανάσης Σιούλης «Είπα την αλήθεια»

Εμμένω στις δηλώσεις μου και στην αλήθεια. Δεν αναιρώ όσα είχα πει για τις ΜΕΘ. Είναι η αλήθεια που επικρατούσε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στις 10 Νοεμβρίου. Τα ίδια ακριβώς είχα δηλώσει για την κατάσταση αυτή και σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Μετά τις δηλώσεις μου δεν υπέστην κάποια σοβαρή ενόχληση, πέρα βέβαια από ορισμένα περιστατικά. Τελικά με κάλεσαν ύστερα από μήνες για προκαταρκτική εξέταση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη. Κλήθηκα να απολογηθώ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για απειλή διάπραξης εγκλημάτων μέσα από δηλώσεις μου στα ΜΜΕ. Οσα είπα είναι τεκμηριωμένα. Ορθά και αληθώς μετέφερα την κατάσταση που ίσχυε για το νοσοκομείο στις 10 Νοεμβρίου 2020.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter