Απόλυτη πλειοψηφία στον Μακρόν δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Απόλυτη πλειοψηφία στον Μακρόν δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Σχεδόν τις διπλάσιες έδρες από όλα τα άλλα γαλλικά κόμματα μαζί θα καταλάβει το κόμμα του Μακρόν, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των δημοσκόπων. Ρεκόρ σημειώνει το ποσοστό της αποχής

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να εξατμίζεται, σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.

Το προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του Modem εξασφαλίζουν 355-403 έδρες στην 577μελή βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία , αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ.

Αγνωστος εδώ και τρία χρόνια, εξελέγη στις 7 Μαΐου στα 39 του χρόνια πρόεδρος της χώρας και σήμερα κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα: τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να εφαρμόσει δύσκολες «σοσιαλφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την θέση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ομως, η νίκη αυτή στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που αναμένεται να ξεπεράσει το 56%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

«Αναμφισβήτητη ήττα της Αριστεράς»

Το προεδρικό κόμμα REM παραμέρισε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής δεξιάς και αριστεράς που διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φθάσει στην σαρωτική νίκη που είχαν προαναγγείλει ορισμένα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Το κόμμα Les Republicains της γαλλικής δεξιάς εξασφαλίζει 128-130 έδρες. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής», σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός Βαλερί Πεκρές.

Ο επικεφαλής του κόμματος ωστόσο Φρανσουά Μπαρουέν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, «αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε το ήμισυ των εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, θα περιορισθεί στις 46 έως 50 έδρες, παραμένοντας ωστόσο η μεγαλύτερη δύναμη της αριστεράς μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα αρκεσθεί σε 30 περίπου έδρες.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα εξασφαλίσει έξι έδρες, έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλέ, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter