Απομονωμένη η κυβέρνηση και για τη δανειακή σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης – Γεννηματά: «Διεκδικούμε δίκαιη αξιοποίηση των πόρων»

Απομονωμένη η κυβέρνηση και για τη δανειακή σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης – Γεννηματά: «Διεκδικούμε δίκαιη αξιοποίηση των πόρων»

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια που στήνονται στους διαδρόμους της Βουλής να κάνουν λόγο για «έμμεσο μνημόνιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο «παρών» από κοινού με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν, ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα ταχθεί κατά ή θα δηλώσει «παρών». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.grτο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν θα ταχθεί υπέρ της δανειακής σύμβασης, η οποία θα ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι η συμπολίτευση επέλεξε να νομοθετήσει την εν λόγω σύμβαση με fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, διεξήχθη μόνο μία συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές, παρακάμφθηκε η σημαντική διαδικασία ακρόασης των φορέων και στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί εξίσου μία συζήτηση πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει “παρών”»

Τις προθέσεις του Κινήματος Αλλαγής αποσαφήνισε η Φώφη Γεννηματά. Κατά την ανακοίνωσή της, το κόμμα θα δηλώσει «παρών» προκειμένου να μη δώσει λευκή επιταγή στις κυβερνητικές επιλογές, διεκδικώντας δίκαιη αξιοποίηση των πόρων, με όρους διαφάνειας και κοινωνικής συνοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Tο Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της πανδημίας, μετείχε ενεργά στις προσπάθειες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιδιώκει μάλιστα και την μονιμοποίηση του, ως μέσου στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δέχθηκε να συνδεθεί απόλυτα η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου, με δυσβάστακτες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και αντικοινωνικές πολιτικές για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τους νέους ανθρώπους.

Πολιτικές που ήδη προωθούνται στην πράξη.

Παράλληλα με δική της επιλογή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε κατανομή των πόρων που ευνοεί τους μεγάλους και ισχυρούς, αδιαφορώντας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής, την ανάγκη μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Όλα αυτά χωρίς καμία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις, παρότι η διάρκεια του Ταμείου υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία της Ν.Δ

Θεωρούμε σημαντικούς και απαραίτητους για τη χώρα τους πόρους του Ταμείου.

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει παρών και διεκδικεί την δίκαιη αξιοποίηση των πόρων, με όρους διαφάνειας και κοινωνικής συνοχής, δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή στις Κυβερνητικές επιλογές».

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter