Απομονωμένος ο Τουσκ για το προσφυγικό – Διαφωνεί και η Κομισιόν

Απομονωμένος ο Τουσκ για το προσφυγικό – Διαφωνεί και η Κομισιόν

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με το σημείωμα του Προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική», ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονομένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει το νόμο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο . «Η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Ο Τουσκ «εκπροσωπεί» την ομάδα Βίζεγκραντ

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτός από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι άτυπα και επικεφαλής της ομάδας του Βίζεγκραντ που αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία. Τέσσερις χώρες οι οποίες πολέμησαν πολύ κατά την διάρκεια των προσφυγικών ροών την Ελλάδα αλλά ύψωσαν και τείχη κατά της υποδοχής προσφύγων. Η πρόταση που έκανε ο Πολωνός Τουσκ, δεν είναι μόνο παρά ένα “δώρο” προς σ’αυτές τις χώρες. Εκτιμάται από πολλούς αναλυτές πως δεν αποκλείεται ο Τουσκ να επιστρέψει στην χώρα του και να διεκδικήσει ξανά την Πρωθυπουργία της Πολωνίας. Σκοπός του, όπως λένε οι αναλυτές είναι να γίνει ένας ισχυρός ηγέτης εντός της ΕΕ, όπου θα ελεγχθεί και θα επηρεάζει τις χώρες του Βίζεγκραντ (έγιναν μέλος της ΕΕ το 2004. Η Σλοβακία έχει νόμισμά το ευρώ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter